fbpx

| Kőszeghy Balázs

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Pénzügyi tervezés: Mikor (ne) kössünk biztosítást?

A biztosításközvetítők az általuk értékesített termékek után járó jutalékból élnek, vagyis érdekeltek abban, hogy üzlet szülessen. De a legfontosabb kérdés nem az, hogy melyik biztosító melyik termékét válasszam, hanem, hogy mire kell biztosítást kötnöm, és mekkorát. Nézzük!

Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk válaszolni, egyetlen gondolatot kell megjegyeznünk: azt, hogy mire találták ki a biztosításokat.

Biztosítással tudunk felkészülni olyan jövőbeni váratlan eseményekre, amelyek várhatóan nem következnek be. Ha mégis, akkor az így kialakult élethelyzetet nem tudjuk másképp megoldani, csak a biztosításból felszabaduló (általában jelentős) összeg segítségével.

Néhány következtetést azonnal levonhatunk:

  • Nem kell minden esetben biztosítást kötnünk: el kell döntenünk, hogy milyen káreseményeket tudunk, és melyeket nem tudunk megoldani önerőből. Semmire (autóra, házra) nem szükséges biztosítás, ha megsemmisülése esetén bármikor tudunk helyette egy másikat venni.
  • Ne feledjük azt sem, hogy az az autó/lakás, ami után hitelt törlesztünk, nem a miénk, hanem a banké! Bármi történik egy hitelre vásárolt tárggyal, a hitelt tovább kell törlesztenünk.
  • Végig kell gondolnunk, hogy milyen (nagyobb) káresemények történhetnek. Ezek közül melyek azok, amelyeket önmagunk „helyre tudunk hozni”, és melyek bekövetkezte jelent elviselhetetlen terhet számunkra (szűkebb-tágabb családunk várható segítségét is figyelembe véve).
  • A biztosításoknak a vészhelyzetben kell megoldást nyújtaniuk, vagyis nem a (havonta) fizetendő biztosítási díjból kell kiindulni megkötésükkor, hanem a kockázati összegből (amit vész esetén a biztosító fizet nekünk). Ez inkább 10 millió mintsem százezer forintos összeg legyen.

 

A biztosítás megkötése előtt tehát:

  • gondoljuk végig, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk,
  • ezekre az esetekre készítsünk forgatókönyvet,
  • a forgatókönyvekben gondoljuk végig, hogy mit tennénk, ha egyik vagy másik kár bekövetkezne,
  • amelyik esetre nem tudunk megnyugtató forgatókönyvet készíteni, meg kell határozni, hogy mekkora összeg hiányzik a „túléléshez” – ekkora biztosítást kell kötnünk,
  • szerződéskötés előtt célszerű tájékozódni, hogy az adott biztosító mennyire „könnyen” szokta a hasonló káreseményeket kifizetni.

 

Kezdjük az elején! A következő cikkünkben a ránk leselkedő veszélyek feltárásához nyújtunk segítséget.

 

Sorozatunkban a családi pénzügyi tervezésről olvashatsz praktikus információkat. A cikksorozat szerzője a magánpénzügyek szakértője.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás