• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Pénzügyi tervezés – életpályaszakaszok: tanulóévek

2010.10.14. /

Életünk olyan, mint egy pénzügyi hullámvasút: bőséges évek és szűk esztendők váltakoznak – ha nem is évre pontosan, de jól kiszámítható ütemben. Fontos, hogy mértékletes életvitellel egyenlítsük ki az élet adta hullámzásokat. Íme néhány tipp a kezdeti időszakhoz.

Mint előző cikkünkben láthattuk, nem elég egy adott pillanatra kitalálni a pénzügyi megoldást, hanem érdemes nagyvonalakaban egész életünket átgondolni. Sokak számára az alábbi leírás úgy tűnhet, mintha egész életünkben a fogunkhoz vernénk a garast. Én ezzel szemben ezt az utat „mértékletes életvitelnek” hívom. Számtalanszor ugyanis másfél-kétszer magasabb életszínvonalon élünk, mint amennyit megengedhetnénk magunknak. Ez rengeteg probléma forrása, még akkor is, ha nem ismerjük fel.

Először tehát nézzük, mi az az életpálya, amit mindannyian bejárunk – ha nem is mindenki hajszálpontosan ugyanúgy. Érdemes végiggondolni, életünk mely szakaszában milyen bevételekre és kiadásokra számíthatunk, és mire kell leginkább odafigyelnünk.

Gyermek- és ifjúkorunkban mi magyarok nem érezzük a pénz súlyát. Szüleinktől kérünk, és az ő kötelességük(nek tartjuk), hogy adjanak (zseb)pénzt. A pénzszerzésre fordított (befektetett) energia nincs olyan arányban a kapott összeggel, mint akkor, amikor magunk keresetére kell támaszkodnunk.

Átmenetet jelenthetnek a kollégiumi évek, de ennek ellenére az első keresetét (tisztelet a kivételnek) szinte mindenki elveri. Az adott pillanatban ez korlátlan összegnek tűnik, hiszen korábbi tapasztalataink nem megfelelőek ahhoz, hogy beosszuk a hirtelen kapott „nagy halom” pénzt.

Pedig ez célszerű lenne, hiszen egyedülállóként (főleg még szüleinknél lakva) bőségesen elegendő lenne a megkeresett összeg. Erre először akkor döbbenünk rá, amikor – még mindig egyedülállóként – külön költözünk, és azonos keresetből még a lakbért (vagy a hitel törlesztő részletét) és a rezsit is ki tudjuk fizetni.

Bár ezeket szűkös éveknek érezzük, ekkor még mindig megtakarítanunk kellene, annak ellenére, hogy a következő szakasz egy kissé gazdagabb fázis.

Ekkor találjuk meg ugyanis életünk párját: immáron egy lakbért, egy rezsit két fizetésből kell kigazdálkodnunk. A legnagyobb hibát ekkor követjük el: az előző, szegényebb évek után felszabadulunk, költünk, mert az jár, most megtehetjük. Ráadásul számos reklám is ezt erősíti. (Erről a következő cikkünkben olvashatsz.)

 

Sorozatunkban a családi pénzügyi tervezésről olvashatsz praktikus információkat.

A cikksorozat szerzője a magánpénzügyek szakértője.

 

Kép [cc] oldshoewomen becx

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében