fbpx

| Kőszeghy Balázs

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Pénzügyi tervezés – életpályaszakaszok: gyerekvállalás

Az első gyermek születése jelentős változást hoz a család anyagi helyzetében. Néhány tipp ahhoz, hogy mit érdemes ilyenkor mérlegelni, hogy nyugodtan élvezhessük az új életforma örömeit.

Az első gyermek megszületésével az egyik kereset kiesik, és helyébe lépnek a TGYÁS, GYED és GYES mozaikszavak mögött húzódó csekély összegek. Ne feledjük, hogy ezek soha nem érik el a korábbi keresetet!

Ökölszabály:

  • A TGYÁS a fizetésünk kb. 2/3-a, és kb. fél évig jár (szülés várható időpontja előtti 28. naptól). (A számítás alapját itt is a bruttó fizetés jelenti, de mivel nincs maximalizálva, nem feltétlenül jelent bevételcsökkenést.)
  • A GYED is a fizetésünk kb. 2/3-át tesz ki, de ennek felső határa mintegy nettó 80ezer Ft/hó. (Ez a gyermek születési időpontjától függően a gyermek 1 vagy 2 éves koráig jár – ha jogosultak vagyunk rá.)
  • A GYES összege előre meghatározott: nettó 30e Ft/hó, amely a gyermek 2 éves koráig jár.

A TGYÁS, GYED, GYES jogosultág mindenkori feltételeiről és konkrét várható összegeiről konzultálj szakemberrel!

Társadalmunk legújabb kérdése (amelyet a pénztárcánknak is meg kell válaszolnia), hogy mit teszek a 2 éves gyermekemmel – tekintve a bölcsődei és óvodai férőhelyek szűkös számát. Mivel több gyermek jut egy férőhelyre, mindenképpen rendelkezni kell egy forgatókönyvvel (és megfelelő tartalékokkal) arra az esetre is, ha a gyermeket nem veszik fel az öt éves (vagyis óvodaköteles) kor betöltése előtt az óvodába.

Természetesen a kistestvér(ek) érkezésével ezek az évek kitolódnak. Semmiféleképpen nem ajánlom, hogy a gyermekvállalás pusztán anyagi döntés legyen. Azért kell előre tervezni, hogy ekkor is felhőtlenül tudjunk élni, ne legyenek (anyagi) feszültségek.

A bevételszegény kisgyermekes időszak szűkös évei után az édesanya általában visszamegy dolgozni. A szülőknek az az érzése, hogy „dől a pénz”, hiszen két keresetből kell megoldani mindazt, amit eddig egy fizetésből gazdálkodtak ki. Viszont az életvitel is megváltozott, a kiadások is nőnek: egyrészt anyuka munkába jár, ami többletköltség, másrészt – mivel már nem otthon dolgozik (=gyermekeket nevel), jó néhány feladatot nem tud ellátni.

Ne feledjük azt sem, hogy kis gyerek kis gond és kis pénz, nagy gyerek nagy gond és nagy pénz. A gyermekek iskolába kerülnek, és a tankönyv, kirándulás, tábor, különóra stb. egyre több pénzt követel.

Az édesanya keresetének megjelenésekor tehát a legbölcsebb, ha lazítjuk, de nem engedjük ki teljesen a nadrágszíjat: életszínvonalunk csak akkor lesz középtávon fenntartható, ha ebben a szakaszban megtakarítunk.

 

Sorozatunkban a családi pénzügyi tervezésről olvashatsz praktikus információkat.

A cikksorozat szerzője a magánpénzügyek szakértője.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás