fbpx

| Tudatos Vásárló

Passzívház konferencia a Műegyetemen

Nemcsak a speciálisan épített új lakások lehetnek passzívak, hanem a régiek is alakíthatók ilyenné – hangsúlyozták egyebek mellett az I. Magyar Passzívház Konferencián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BMGE).

A tavaly alapított Magyar Passzívház Szövetség, a BMGE, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége által rendezett múlt heti konferencián Wolfgang Feist professzor, a darmstadti Passivhaus Institut (Passzívház Intézet) alapítója és vezetője is szerepelt és többek között összefoglalta a passzív ház fogalmát.

Ebbe a kategóriába azok az épületek tartoznak, amelyek fűtési, hűtési energia igénye nem több négyzetméterenként és évente 15 kilowattóránál, a mostani magyar házak körülbelül 200 kilowattórát fogyasztanak évente négyzetméterenként.

Egy ma korszerűnek mondott, 38 centiméter vastag üreges téglából épített fal hőátbocsátása 0,4, egy átlagos készházé 0,25, ugyanakkor a passzív ház fala nem engedhet át magán 0,15 wattnál több energiát négyzetméterenként, és másodpercenként, ha a két oldala között egy fok a hőmérséklet különbség (ez a hőátbocsátás definíciója). A jól hőszigetelt falat és az ablakot úgy kell egybe építeni, hogy a ház szerkezetén keresztül legfeljebb a benti levegő fele cserélődjön ki egy óra alatt. A mai házakban a légcsere ennek óránként a háromszorosa.

Miután a passzív ház télen nem engedi ki a meleg belső levegőt, az épületet mesterségesen kell szellőztetni. Ezt egy családi háznál elvégzi egy 70 wattos ventilátor. A távozó elhasznált meleg levegőt azonban hőcserélőn vezetik át, ami előmelegíti a bejövő friss levegőt. A legegyszerűbb fűtés ezekben az épületekben a légfűtés, amikor a bejövő friss levegőt hőszivattyúval, vizes radiátorral, vagy éppen fűtőpatronnal melegítik tovább. Van olyan kompakt egység, amely szellőzteti és fűti a házat, sőt az elhasznált meleg levegőből még napi 50 liter meleg vizet is képes előállítani. A passzív ház gépészetének szerves része a napkollektor, amely nyáron – és a napsütéses téli napokon is – elkészíti a melegvizet.

Szakértői számítások szerint egy passzív ház 20-30 százalékkal kerül többe egy hagyományoshoz képest, de a gépészetnél e többlet java visszajön.

Dániában jelenleg 50 kilowatt a négyzetméterenkénti éves fűtési norma, két éven belül ezt csökkentik 25 kilowattra, és 10 éven belül akarnak eljutni oda, hogy csak passzív ház kaphasson építési engedélyt. Magyarországon a falak hőátbocsátására vonatkozó jelenlegi előírás 0,4 – nem véletlenül egyezik meg a korszerűnek mondott téglákéval.

A meglévő épületek passzívvá tétele nem olcsó mulatság. A tégla vagy beton falakra legkevesebb 20 centiméter vastag hőszigetelést kell felrakni, és három rétegű üvegezésűre kell cserélni az ablakokat is, viszont csak bontás után lehet – pótlólag – hőszigetelni a padlót és a tetőteret. A korszerű gépészetet ezekbe is be kell szerelni, ami ugyancsak megdrágíthatja a ház utólagos passzívvá tételét.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Informations-Gemeinschaft Passivhaus Deutschland

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás