fbpx

| Tudatos Vásárló

Parfümallergia: egyre több anyagtól

Tizenhárom év alatt megháromszorozódott azoknak az illatanyagoknak száma, amelyek bizonyítottan allergiás bőrreakciókat váltanak ki. Bármiben ott lehetnek, ami illatos. Nem csak mesterséges anyagokról van szó.

Az illatanyagok természetes vagy mesterséges eredetűek lehetnek. Fontos összetevői a parfümöknek, az illatosított kozmetikumoknak vagy bárminek, ahol elvárás a friss illat kibocsátása, vagy az alapanyagok kellemetlen szagának elfedése. Az illatanyagok közül számos allergiát okoz.

 

Húszezernél is több illatanyag, sok allergiás

Egy illat (például egy parfüm) akár több száz különböző illatanyagot, összetevőt is tartalmazhat. A speciális, illatanyagokat tartalmazó adatbázisok (pl. ez) több mint 20 000 illatosításra használt vegyületről tudnak.

Európában az ekcémások 16%-a kifejezetten érzékeny az illatanyagokra, és becslések szerint az európaiak 1-3%-a kontakt allergiás ezekre.

 

Túlpörög az immunrendszer

Ha egy érzékeny ember bőre gyakran érintkezik allergén illatanyaggal, kontakt allergiás bőrgyulladás alakulhat ki. Ezt az immunrendszer aktivitásának egy életre szóló túlpörgése okozza. Allergia esetén az immunsejtek betolakodóként érzékelik az illatanyagokat. Az allergia jeleként kialakulhat bőrpír, illetve a bőr duzzadttá válhat, felhólyagosodhat. Ha a szervezet hosszabb távon érintkezik az allergén anyaggal, akkor hámlás és fájdalmas repedések jelenhetnek meg a bőrön.

 

Allergén illatanyagok sok bizonyíték alapján
Amyl cinnamal, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamyl alcohol, Cinnamal, Citral, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hydroxymethylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde, Isoeugenol
Allergén illatanyagok kevesebb bizonyíték alapján

Anisyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Citronellol, Farnesol, Hexyl cinnamaldehyde, Lilial, d-Limonene, Linalool, Methyl heptine carbonate, 3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one

 

Az életminőséget is befolyásolja

Az illatanyagok okozta kontakt allergiás bőrgyulladás kialakulásának leggyakoribb oka a kozmetikumok használata. A tünetek legtöbbször az arcon, a hónaljnál vagy a kézen figyelhetőek meg. A tünetek annyira súlyosak is lehetnek, ami már az életminőség jelentős romlását, a munkaképesség csökkenését okozza. A parfümökben és kozmetikumokban használt illatanyagok a kontakt allergiás bőrgyulladás mellett bőrirritációt, csalánkiütést, pigmentképzési zavarokat vagy fényérzékenységet is okozhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

13 év alatt megháromszorozódott a tuti allergének száma

Az EU kozmetikumokkal foglalkozó tudományos bizottságának (SCCNFP) 1999-es jelentése 26 olyan vegyületet nevesített, amelyek felhasználását mára jelölni kell a termékek címkéjén, hogy az allergiások kiszűrhessék ezeket. Azóta számos illatanyagról derült ki, hogy az érzékeny embereknél irritáló hatásúak lehetnek, a bizottság 2012-es jelenése már 82 biztos allergén anyagot azonosít. A 82-ből 28 természetes kivonat, tehát csupán azért, mert valami természetes, még nem veszélytelen.

 

 

 

 

Források: Green Facts, SCCNFP

Fotó: bleu celt, Flickr 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás