• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Pár jó tipp a tisztálkodáshoz

2005.02.01. /
A tisztálkodásnál is érvényes az alapszabály: csak egyszerűen, mértékletesen. Pár apróságra még így sem árt, ha odafigyelünk.

Nem árt, ha tudjuk!
- Szappan használatakor nem tanácsos fürdősót, vagy savas anyagot önteni a fürdőbe, mert azok megszüntetik a mosóhatást.

- A sminket soha ne próbáljuk szappannal lemosni. Először benedvesített arctejes, vagy olajos vattával kell letörölni a festékeket, majd a tisztítószerek maradékát alkohol nélküli arcvízzel, vagy kíméletes szappanos mosdással lehet eltávolítani.

- A mosakodás eredményét a víz keménysége is befolyásolja. Kemény víz (l5 keménységi fok felett) esetén a keletkező bőrizgató mészszappant alaposan le kell öblíteni. Az arc öblítővizét bóraxszal, vagy 1 kanál almaecettel lehet lágyítani.


Fürdésnél tartsuk szem előtt
 - A fürdővíz ne legyen nagyon meleg (38 C fok alatt)
- Túl sokáig ne legyünk a meleg vízben (15-20 perc)
- A habfürdőnél bőrbarátabb a mézes és a tejes fürdő
- Illóolajat sohase csepegtessük közvetlenül a fürdővízbe, mert nem oldódik, s a felszínen úszkáló tömény anyag allergiát válthat ki. Az illóolajakat először egy kevéske mézzel, tejjel, vagy tejszínnel keverjük el, s így öntsük a fürdővízbe (10 csepp illóolaj, 4 evőkanál méz, tejszín...)

Az agyonmosott bőr minden esetben jelez. Ha azt érezzük, hogy a bőr húzódik, korpádzóan száraz és viszket, arra is gondolni kell, vajon nem éltünk-e vissza annak regenerálóképességével.

Az arc bőre arctejjel és olajjal is tisztítható
A forgalomban lévő smink-lemosók legnagyobb része paraffinolajat, vazelint tartalmaz. Mivel ezek az anyagok bőrlégzést gátló és komedogén, azaz mitesszerképző hatásúak, azon kívül a bőr természetes, káros anyag kiválasztó tevékenységét is akadályozzák, arctisztítás után célszerű tonikkal is áttörölni a bőrt. Enyhén benedvesített vattalapkára csöpögtetett növényi olajjal (pl. olíva olaj), sőt enyhén meleg tejjel is eltávolíthatóak a bőrön lévő szennyeződések. A valóban száraz bőrűek számára ezek kíméletes megoldást jelenthetnek.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében