fbpx

| dr. Kovács Ágnes

Papírpelenka: kényelem, de milyen áron?

Amikor születendő gyermekünknek beszerezzük a babaholmit, manapság már csak néhány textilpelenkát veszünk, hiszen mindenki papírpelenkát használ, aminek nagyon sok előnye van. Könnyen használható, csinos is, szóval minden OK. Vagyis majdnem minden.

Melyek a papírpelenka előnyei? Nem kell pelenkát mosni, vasalni, könnyen szállítható, az elhasznált papírpelenka eldobható. Amíg a csecsemő kicsi és csak fekszik, a papírpelenka remek megoldás. Ugyanígy utazáshoz, orvosi vizsgálathoz, éjszakára és hasmenéses betegség esetén is nagyon praktikus.

És melyek ellenjavallatai?

1.        Amikor az érzékeny bőrű csecsemő és kisded már mászik, kúszik, feláll, szalad, egyre gyakrabban találkozunk az ún. dörzsöléses pelenka-bőrgyulladással, különösen a pelenka gumis száránál, de egyéb helyen is. A vizeletnek jelentős súlya van (érdemes egyszer lemérni!), és a totyogó, mászó gyerek lábai között ez a „csomag” fokozza a bőr dörzsölését. Azok a nők, akik használtak már intim betétet, tudják, miről beszélek. Ha megtelik a betét, és nincs lehetőség a cserére, egy-két óra alatt bizony kellemetlenül kidörzsölődnek az érzékeny területek.

2.        Ha logikusan gondolkodunk, sejthető, hogy a papírpelenkák újrahasznosított papírból készülnek. Természetesen ezt fehérítik, tisztítják, ami jó, de ez egyben újabb vegyi anyagokkal való kezelést jelent. (Egyes jóléti államokban kaphatók eredeti cellulózból készült papírpelenkák is, de ezeknek az ára még a felső tízezer számára is alig megfizethető.) Vagyis a dörzsöléses gyulladáshoz még vegyi anyagok (maradvány nyomdafesték, fehérítőszerek stb.) által okozott gyulladás is társulhat.

3.        A papírpelenka beszívja a nedvességet, a gyerek nem érzi a vizeletet, nem zavarja – később lesz igénye a szobatisztaságra. Bár a szobatisztaság kialakulását több tényező befolyásolja, de valószínű, hogy a papírpelenkák késleltetik bekövetkeztét.

4.       Különösen fiúgyermekek esetén kell óvatosnak lennünk. Az utóbbi 30 évben a férfiak nemzőképessége 20%-al csökkent, amelynek okaira a tudósok intenzíven keresik a választ. A lehetséges okok között felmerült a papírpelenka kiterjedt használata is, hiszen az idő nagyjából egybeesik a papírpelenkák megjelenésével. A természet nem véletlenül helyezte a heréket a testen kívülre: az ivarsejtek nem bírják a testmeleget (37 Celsius fok). A papírpelenkák használatával viszont folyamatosan 37 fokon, sőt akár afeletti hőmérsékletben pácolódnak a herék.

5.        Nagyon drága, a szülők elmondása szerint havi 8-10 ezer forint.

6.        Jelentős környezetszennyezést okoz.

Mi az optimális megoldás?

1.        Vegyünk textilpelenkát, és azt használjuk általában. Nem korszerűtlen, sőt Nyugat-Európában egyre nagyobb divat. A legtöbb háztartásban van automata mosógép, kicsi gyerek mellett úgyis naponta bekapcsoljuk, így a mosás nem jelent lényeges többletmunkát. Megfelelő számú öblítés esetén a mosópor nem okoz gyulladást.

2.        Legyen otthon mindig jó minőségű papírpelenka is.

3.        Különösen fiúgyerekek esetében minél előbb szabaduljunk meg a papírpelenkától.

dr. Kovács Ágnes gyermekorvos, A doktor néni könyve szerzője.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás