fbpx

| Szendrei Veronika

Panel sikertörténet: alternatív megoldás távfűtés helyett

Magyarországon egyedülálló példaként tekinthetünk a fővárosi Hun utcai tízemeletes panelház felújítására. Nem csak a technológia kivételes és példa értékű, hanem az összefogás is, ami mindezt lehetővé tette.

Mindehhez szükség volt egy fanatikus közös képviselőre, egy segítőkész önkormányzatra, de még törvény- és kormányrendelet módosításra is. A beruházás megvalósult és a szokatlanul hideg télen is jól vizsgázott.

A Hun utca 1-15 alatti panelház 1973-ban épült, 256 szolgálati lakást biztosítva a honvédség dolgozói számára. A lakók többsége mai napig az első beköltözők közül való, így a felújításokat nagyban segítette a lakóközösség összetartása. Fekete László 1995 óta látja el a közös képviselői tisztséget, a megszokottal ellentétben hihetetlen lelkesedéssel és kreativitással.

A 2009-es beruházás sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a ház nem volt nagyon leromlott, mert az elmúlt évek során folyamatosan hajtottak végre apróbb fejlesztéseket. A társasház fűtési mutatóit az 1990-es évektől 2008-ig 76%-kal sikerült javítani.

A kezdeti időszakban a fűtéshez és a melegvíz ellátáshoz 35.800 gigajoule energiát és 58.000 köbméter meleg vizet használtak fel. Nem volt szabályozható a fűtés, így szó szerint az ablakon engedték ki a fölösleges hőt (ez ismerős lehet a központi fűtésű lakásokban lakóknak).

Közel húsz év alatt sikerült a felhasznált energiamennyiséget 7.446 gigajoulra csökkenteni. A sikerhez vezető fontos lépcsők voltak az évek során elvégzett felújítási munkák.

 

Folyamatos fejlesztések

Első körben szabályozhatóvá tették a lakásokban a fűtést, költségmegosztókat és vízórákat szereltek fel. A következő lépésben szigetelték a melegvíz és fűtéscsöveket, ami máris 30%-os csökkenést jelentett az energiafelhasználásban. Ezután a több mint 30 éves elavult radiátorok cseréje következett, korszerű lapradiátorokra.

A hatékonyság fokozása érdekében a ház új külső szigetelést kapott és a nyílászárók cseréjére is sor került. Mindezeknek a beruházásoknak a hátterét a folyamatos sikeres pályázatok adták.

2008-ban jött el az a pont, amikor már nem lehetett tovább csökkenteni a költségeket, a fűtésszámlák azonban még így is az egekben voltak. (E sorok írója még a teljes felújítás előtt másfél évig élt albérletben a társasház egyik lakásában, és a négyzetméterhez viszonyítva irreálisan sokat fizetett a távfűtésért, ahogyan ez ma sajnos teljesen megszokott.)

Az évek során sorozatban nyolcadik megnyert pályázat adta meg a lehetőséget a hőszivattyús rendszer kiépítéséhez.

Fordított hűtőszekrény
A hőszivattyúnál az épület közelébe víznyerő kutakat telepítenek, amelyek kis időre elszívják a talajvizet, és a benne található meleget juttatják el a lakásokba. Ezután a víz minden szennyeződés nélkül visszakerül a talajba.
A nyári hűtés során a lakások légterének hője hőszivattyún keresztül felmelegíti a talajvizet, amelyet ezután visszavezetnek a földbe. A hőszivattyú segítségével a Föld hője gazdaságosan hasznosítható fűtésre, hűtésre és vízmelegítésre egyaránt. A hőszivattyúk az átlagosan 7-12°C-os talajvízből képesek gazdaságosan hőt kitermelni.
A hő szállításához folyamatosan elektromos energiát kell felhasználni, de a hőszivattyú segítségével 1 egység villamos energiával 3-5 egység hőenergiát lehet előállítani.
Forrás: GEO NRG

A Geo-Nrg Kft. rendszerét a már meglévő rendszerhez kötötték hozzá. A házban elhelyezett 3 elektromos hőszivattyú (egy a melegvíz előállításhoz, kettő a fűtéshez) a leghidegebb télen is 15 Celsius-fokig képes biztosítani a lakások fűtését. Ha extrém hideg tél adódna, ezt a kapacitást a gépházanként fölszerelt 3 db 105 kilowattos elektromos fűtőpatronnal tudják kiegészíteni.

A hőszivattyús rendszer alkalmas a lakások hűtésére is, ám a jelenlegi radiátorokkal ehhez háromszor annyi vizet kellene keringetni a rendszerben, mint a fűtéshez, ezért ezt most nem alkalmazzák. A ház jövőre újabb pályázatra készül, ami fedezné a radiátorok cseréjének költségeit (fan-coil radiátorokra), amivel a lakások hűtése is megoldott lenne.

 

Még törvényt is módosítottak

A kivitelezés során adódó jogi problémákat kivételes összefogással sikerült orvosolni. A rendszerhez tartozó 10 kutat (nyelő és termelő kutak) az épület közelében kellett elhelyezni, ami azonban már közterületnek számít. A beruházás megmentéséhez szokatlan rugalmassággal álltak hozzá a döntéshozó testületek, így az ügy érdekében sor került önkormányzati rendelet, törvény és kormányrendelet módosítására is.

A zöld utat kapott beruházás 2009-re készült el. Az idő legnagyobb része a beruházás engedélyeztetésére, a rendeletmódosításokra ment el, ehhez képest a tényleges munkálatok mindössze 4 hónapot vettek igénybe. A munka legjelentősebb része a pincében és külső területeken zajlott, a lakásokban (köszönhetően a korábbi felújításoknak) mindössze a radiátorokat kellett korszerűbbekre cserélni.

A rendszer a talajvizet keringeti, majd szennyezés nélkül juttatja vissza a föld alatti „érhálózatba”. Ez a technológia és az ezt működtető automatika a Geo-Nrg Kft. saját fejlesztése, mint az megtudtuk Béndek Tibortól, a cég munkatársától.

A rendszer működtetése teljesen automatizált. Probléma esetén távvezérléssel bármikor változtatni tudnak a hőszivattyúk beállításain, így az időjárás változásaira is gyorsan képes reagálni.

A sikeres Hun utcai felújítás óta hihetetlen nagy az érdeklődés a technológia iránt, így a következő télre várhatóan még két társasházban helyezik üzembe a rendszert. A cég bizakodó a további megrendeléseket illetően, de az igazi áttörést 1-1,5 év múlva várják, amikor is már több ház tesz tanúbizonyságot a rendszer sikeres működéséről.

Fekete László közös képviselő szerint, aki szintén a ház lakója, a tulajdonosok nagyon elégedettek az eredménnyel. Nemcsak azért, mert költségeik csökkentek, hanem azért is, mert a felújításnak köszönhetően másfélszeresére szökött az ingatlanok ára a környéken lévő többi házhoz képest.

Példaértékű együttműködés

Már kezdetben sem volt nehéz meggyőzni a lakókat a felújítás szükségességéről, hiszen a távhő díjak fizetése országszerte megterhelő a családoknak.

Konkrét példaként nézzük meg egy 69 négyzetméteres lakás havi költségeit:

  • a távhő alapdíja a beruházás előtt 7.624 Ft volt, a hődíj 6156 Ft,
  • jelenleg nincs távhő alapdíj, a (beruházónak fizetett) hődíj 9.736 Ft,
  • a felújítási alapba fizetendő összeg (régen és most) 7.440Ft.

Részletes költség-összehasonlító táblázat itt >>>

 

A költségek alacsonyan tartásához két tényező is hozzájárul. A kivitelező cég magára vállalta a hőszivattyúk telepítésének költségeit, annak fejében, hogy 20 évig ők biztosíthatják a ház hőellátását. A másik tényező, hogy a távhőhöz képest az épület hőfogyasztása mintegy 30%-kal csökkent, a szigetelés előtti állapothoz képest a megtakarítás 43%.

A többször összehívott közgyűlésen szakértőktől kaptak választ kérdéseikre, így a lakók 98%-a lelkesen vágott bele a munkába. Az elmúlt tél bizonyította a döntés helyességét, mert nem csak a költségek csökkentek jelentősen, de a lakók komfortérzete is nőtt.

Nincsenek kiszolgáltatva a távfűtés meghatározott időszakainak, mert a rendszer szükség esetén bármikor elindítható. A Hun utcai társasház lakóinak a következő tél már biztosan nyugodtan fog telni, nem fognak rettegni a fűtésszámlától, akármilyen legyen is az időjárás.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás