fbpx

| Tudatos Vásárló

Otthontalanná válnak a nyomornegyed lakói az olimpiai város építése miatt Rióban

Öt hónappal a Rio de Janeiro-i olimpia kezdete előtt jogvédő szervezetek és élsportolók tiltakoznak az olimpiai város építésével párhuzamosan zajló erőszakos kilakoltatások és az olimpiával kapcsolatos ellenőrizhetetlen brazil állami költekezés ellen. 

Rio de Janeiro 6,4 millió lakosának valószínűleg csak töredéke nézi majd élőben a nyári olimpiai játokokat, mégis több tízezer embert érint az esemény, mivel azokban a szegénynegyedekben – favellákban – laknak, amelyeket az olimpiai park szomszédságában a látvány miatt bontásra ítéltek. A 2014-es futball világbajnokság és a 2016. évi olimpia miatt több mint 60.000 embert költöztettek ki otthonából a Vila Autódromo-hoz hasonló favellákból, megfelelő kárpótlás nélkül. A kitelepítés, illetve a tiltakozások miatt bevetett katonai és rendőri fellépés halálos áldozatokat is követelt.

Mindemellett az olimpia megrendezése hatalmas terhet ró az államháztartásra, a költekezés nem átlátható, ugyanakkor lenne jobb helye is annak a pénznek, mivel az oktatás- és az egészségügy igencsak forráshiányos.

A Nosso Jogo és a Südwind osztrák szervezetek petíciót  indítottak az emberi jogok sérülése, az erőszakos kilakoltatások és a brazil állam irreális költekezése ellen. A kampányhoz több élsportoló, olimpikon csatlakozott: Ana Roxana Lehaci, Jennifer Wenth, Nationalspieler Johannes Dachler, Andreas Hanakamp.

A Nosso Jogo és a Südwind szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak felelőssége, hogy az olimpiát szervező országok ne tiporják el az emberi jogokat. Mindez annak tükrében igazán érdekes, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2014 decemberében „Agenda 2020“ címmel közzétette új reformprogramját, amelyben kiemelt szerepet kap az emberi jogok védelme.

További infó és petícó a Nosso Jogo honlapján.  

 

Forrás: Südwind 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás