fbpx

| Tudatos Vásárló

Ötletek karácsonyfadísz készítéshez

Karácsonyi shopping helyett ültesd össze a barátadat vagy a családodat, és ökodíszek készítésével készülődjetek az ünnepre. Karácsonyfadísztippek A-tól Z-ig.
 

Biciklilánc

Sportos karácsonyfánk lesz használt bicikliláncból készített díszekkel. A tönkrement olajos láncokat tisztítsuk meg, vágjuk darabokra, és egy drót segítségével készítsünk belőle formákat. Hajlításhoz csavarjuk meg a szemeken átfuttatott drótot.

 

Ceruza

A pici ceruzavégekkel nehéz rajzolni, de jól mutatnak a karácsonyfán! Hegyezzük ki, és egy erősebb fonál segítségével kötözzük össze csillaggá őket. A színeket tetszőlegesen variálhatjuk, így a többi dísszel is harmóniában lesz a kézzel készült alkotás.

 

 

Csuhé

Kukoricahéjból nemcsak betlehem, karácsonyi csillag is készülhet. Egyenként sodorjunk fel négy csuhécsíkot a hosszabbik oldaluk mentén, és kössünk mindkét végükre egy-egy csomót. Az így keletkező négy pálcikát X alakban kötözzük össze. A csillag többszárú is lehet.

 

 

 

 

 

Égő

Most, hogy hagyományos égőinket energiatakarékosra cseréltük, ideje új életet adni a régi villanykörtéknek. Ha színes mintákat festünk rájuk üveg- vagy akrilfestékkel, máris mehetnek a fára. A rögzítéshez az izzó nyakán erősen tekerjünk körbe egy ezüst drótot.

 

 

Fonál

A pompon elkészítéséhez vágjuk ki egy duplarétegű körsablon közepét, és tekerjük át maradék fonállal. Ha befedtük a papírt, a kör külső oldala mentén vágjuk el a fonalat, és a felszabaduló belső mellett csokorszerűen kötözzük össze a bolyhot. A végén borzoljuk össze.

 

 

Gyümölcsök

Készítsünk karácsonyi füzért a szárított narancs- vagy almakarikákból! Egy erősebb fonalra fűzzünk szárított gyümölcsöket, bogyókat, szelídgesztenyét, fahéjrudakat vagy akár szárított leveleket. A kerti almafüzérnek a madarak is örülni fognak.

 

 

 

Kiscipő

Kedves díszek válhatnak a régóta őrizgetett horgolt vagy kötött babacipőcskékből. Sőt a játékos ajándékozók apró meglepetéseket is elrejthetnek bennük. Ha nincs otthon babafelszerelésünk, biztos találunk olyan ismerőst, aki szívesen odaadja a kinőtt cipőket.

 

 

Lemezek

A CD vagy DVD korongok magukban is egy modern fa díszei lehetnek, de szalvétatechnikával változatosabbá tehetjük őket. Fedjük be fehér papírral a lemez mindkét oldalát, majd ragasztólakkal egyenként vigyük fel a szalvéta vékony rétegeit a felületre.

 

 

Narancshéj

Narancs- vagy mandarinhéjból vágjunk csillag alakú formákat, majd szárítás után úgy fűzzük cérnára őket, hogy a cérna a hátoldalukon haladjon. Fonalak, tollak és fagolyó segítségével angyalka születhet, de bevethetünk gyöngyöt vagy terméseket is.

 

 

 

 

 

 

Mézeskalács

Nincs semmi veszve, ha az ajándékba sütött mézeskalács kőkeményre sikeredik. Ha egy szép szalagot vagy fonalat hurok alakban a hátoldalukra ragasztunk, kész a mutatós karácsonyfadísz. Az igazi konyhatündérek már sütéskor lyukat fúrnak a dísznek szánt tésztába.

 

 

Pattogatott kukorica

A pattogatott kukorica fehér szemei nagyszerűen mutatnak a zöld ágakon. Legkönnyebb dolgunk akkor lesz, ha a szemeket egy vastag tű segítségével erős cérnára fűzzük. Ha szeretnénk a láncot színesebbé varázsolni, tegyünk a szemek közé szárított bogyókat.

 

 

Szappan

Még illatosabb lesz a karácsonyi fenyő a szappandíszektől. A maradék szappandarabokat egész évben gyűjthetjük, majd ha kiszáradtak, egy hústűvel könnyen kilyukaszthatjuk őket. Masniba kötött szalaggal nagyszerűn fognak mutatni a fán.

 

 

Toboz

Kirándulásaink alkalmával gyűjthetünk duci, hosszúkás, kicsi vagy nagy tobozokat, amelyek eredeti színükben vagy akár kifestve is a karácsonyfa díszei lehetnek. A gyerekeknek szervezhetünk versenyt, hogy melyikük gyűjti a legtöbb vagy legszebb tobozt.

 

 

 

Virág

Nyári emlékek díszíthetik a fát, ha hosszú szárú, kinyílt mezei virágokat gyűjtöttünk. A virágok megtartják formájukat és színüket, ha vékony csokrokat kötünk fel fejjel lefelé egy szellős, sötét helyen. A sóvirág, aranyvessző, hanga és fűzfabarka jól szárítható.

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában.

Ha van kedvenc saját készítésű karácsonyi díszed, írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre, küldjél fotót is, és feltesszük a cikk folytatásaként.

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás