fbpx

| Tudatos Vásárló

Őszi vetésnaptár: most kell vetni, szedni

Ha csak balkonládád van, akkor is akad teendő ősszel. Őszi vetésnaptárunkban a lestyánt és a ribizlit ismerheted meg, de a főzőcskézésről sem feledkezünk meg. Idénynövényünk a birs és a kevésbé ismert illatos izsóp. Segítünk, hogy új ízt vigyél a konyhádba.

Kertbe: ribizli

A piros vagy fehér ribiszke csemetéit ősszel ültessük, a bőséges termés érdekében védett és kissé napos helyre, nagyjából két méter távolságra egymástól. Ha konténeres fajtát választunk, 3-4 évig nem kell bajlódnunk a metszéssel. Egyébként ősz végén vágjuk vissza az idősebb töveket 2-4 rüggyel.

A ribizlibogyók tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal, C-vitamin-tartalmuk kifejezetten magas. Éppen ezért legjobb nyersen csipegetni a fürtökről, hidegen préselt levét kortyolgatni vagy joghurtba keverni.

Megpróbálkozhatunk még lekvár vagy bor készítésével is, de a savanykás íz miatt ne vigyük túlzásba a cukrozást, édesítsünk inkább mézzel.

Idénynövénynaptárunkban további szezon jellegű növényekről olvashatsz.

 

 

 

Balkonra: lestyán

Mivel a lestyánlevél adja a húslevesek jellegzetes illatát, kiváltható vele a vegeta. A fűszernövényt már a középkor óta használják, ám mára egyes vidékeken csak „maggifűként” emlegetik.

Magját ősszel vessük egy centiméter mélyen, egy tő bőven fedezi egy család szükségletét. A zamatos levelek kifejlődéséhez nélkülözhetetlen a sok napfény és a rendszeres öntözés. A frissen szedett levelek zöld salátákat, leveseket, szószokat és krumpliételeket ízesíthetnek, magvait süteményekhez, szószokhoz és húsokhoz adhatjuk. A leveleket érdemes rendszeresen szedni, különben a növény akár kétméteresre is megnőhet. Gyökerét a harmadik évtől áshatjuk ki, gyógyteaként kiváló vízhajtó, de salátákba aprítva is kipróbálhatjuk. Intenzív aromájú szárított őrleményét tároljuk jól zárható edényben.

 

Szőrmók vitaminbomba: birsalma

Fontos ásványi anyagok és vitaminok tárháza a birs. A vérszegénység leküzdéséhez réz- és vastartalmával, az idegrendszer működéséhez pedig kálium- és foszfortartalmával járul hozzá. Emellett a vérkeringést serkentő, a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó pektin is van benne. Antociántartalma gátolja az érelmeszesedést. Magas P-vitamin tartalma lassítja a szervezet öregedési folyamatait. Ha ez nem lenne elég, látássegítő A-, az anyagcserében fontos B1– és B2-, valamint öregedéslassító E- és C-vitamint is tartalmaz.

A piacon október elejétől keressük a kemény, illatos, világossárga birset. Ne vegyük meg, ha puha, és barnára színeződött. Ne dörzsöljük le a molyhos védőréteget! Sötét, hűvös, enyhén párás helyiségben sorakoztassuk szalmára vagy papírra, és takarjuk le papírral. Megfelelő válogatás mellett hetekig eltartható. Az érett gyümölcsöt tároljuk hűtőszekrényben.

A birset hámozás, édesítés és főzés után fogyasztjuk. Nem barnul be, ha megöntözzük citromlével, hőkezelés hatására viszont enyhén rózsaszínűre változik. Szegfűszeggel és fahéjjal kompótként, továbbá birsalmasajtként ismert. Aromájához illik a gyömbér, a fokhagyma, a hagyma. Kellemes kísérője lehet zöldségekben gazdag gabonakásáknak.

 

Illatos izsóp

A Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén őshonos évelő félcserje 50-70 centiméterre is megnő. Virágai évente kétszer nyílnak a fajtától függően szőrözött vagy szinte teljesen sima száron. Sötétzöld levelei egymással átellenben állnak.

A növény hatóanyagai fokozzák a vérnyomást, enyhítik a fogfájást és csillapítják a köhögést. A népi gyógyászat izsópteás öblögetést javasol torok- vagy mandulagyulladásra, emellett a tea étvágyjavító hatású, és segíti a zsíros ételek emésztését is. Tisztító hatása jól jöhet bélhurut vagy szájüreggyulladás ellen, a gyomor és az emésztőrendszer fertőzései esetén.

Az izsóp ételek díszítésére is kiváló, látványos fűszer. Aromája remekül illik sültekhez, burgonyás, karalábés és zelleres egytálételekhez, salátákhoz, gabonakásákhoz. Kellemes, fanyar, enyhén kesernyés ízt ad tartalmas leveseknek és mártásoknak.

A piacon csak ritkán találkozhatunk csokorba kötött virágos száraival. A leveleken található olajmirigyek és a jellegzetes kámforos illat segít eldönteni, hogy valóban izsópot tartunk-e a kezünkben. Próbáld ki a balkonládás termesztést! Egy tő a család minden igényét kielégíti. Az izsóp szárazságtűrő, talajjal szemben nem igényes.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás