• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Őszi teendők a balkonon

2009.11.11. /
Lassan véget ér az ősz és beköszönt a téli hideg. Itt az ideje, hogy erkélyünk, balkonládáink növényeit felkészítsük az új évszakra, és gondoskodjunk arról, hogy a leghidegebb hónapokban se legyenek sivárak kis kertjeink.

A téliesítés a balkonon lévő évelő növényeknél és kisebb cserjéknél, félcserjéknél azért is fontos, mert a kis űrtartalmú ládákban könnyen átfagy a föld, így a növény nem képes felvenni a számára szükséges vízmennyiséget, ami kiszáradást okozhat. Ez főleg az örökzöld növényeket érinti, amelyek télen is párologtatják a vizet. Ezért fontos, hogy csak kis mennyiségben és fagymentes napokon öntözzünk, amikor a föld nincs átfagyva.

A növényeket a hosszú ideig tartó fagyban fagykár is veszélyezteti, azaz a tartós mínuszok hatására a sejtnedv megfagy, és szétroncsolja a szöveteket. A kár mértéke függ a hideg nagyságától, és az adott növény fagytűrésétől.

Hazánkra az utóbbi években nem jellemzők a nagy mínuszok, mégis érdemes néhány dolgot betartani.

  • A nem fagyálló cserepeket burkoljuk be jutazsákkal vagy textillel.
  • Ha a cserép, láda alá léceket vagy más emelőt teszünk, megakadályozhatjuk, hogy a víz, vagy hó megálljon alattuk, és megfagyva megrepessze azokat.
  • A fa kerti bútorokat célszerű fóliával betakarni és lekötözni, ezzel megvédhetjük az időjárás viszontagságaitól.

 

Védjük a hajtásokat!

A növények a telet nyugalmi állapotban vészelik át, tehát nem hoznak hajtásokat, azokat rügyeik őrzik az első kikeletig. A törpecserjék rügyei 10-50 centiméteres magasságban találhatóak, az évelők rügyei szorosan a talaj felszínén vannak, és előző évi elszáradt leveleik védik őket. A hagymás, gumós növényeké pedig a föld alatt rejtőznek különböző mélységekben, itt vészelik át a fejlődésük számára kedvezőtlen időszakot.

Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő takarás, amellyel a növények védelme biztosított. Közepes méretű cserjék ágait célszerű összekötni, jutazsákkal betekerni, a tövüket földdel borítani, felkupacolni.

Ha ezt megtesszük, a növény könnyen átvészeli a nehéz időszakot, és tavasszal meglévő állapotából hajt ki. Ha elmulasztjuk a védelmet, és rügyei megfagynak, tövétől kezd újra hajtani, és újabb hónapokba-évekbe telhet, míg eredeti méretét visszanyeri.

A növények tövének takarását végezhetjük földdel, homokkal, falevéllel, mulccsal (azaz fakéreg darabokkal), sőt, ha hó esik az erkélyre, söpörjük össze és halmozzuk a tövekre, mert szigetelést biztosít.

Benti átteleltetést igénylő növények például a muskátli, füge, gránátalma, banáncserje, azálea, hibiszkusz, leander.

Míg a legtöbb növényt elég takarással védeni, a mediterrán, délszaki egyedeket vigyük be fagymentes helyiségbe - a legkedvezőbb a világos, 10-15°C körüli szoba. Ha nincs hűvös helyiség átteleltetéshez, a növények megnyúlnak és kivilágosodnak, tavasszal azonban visszavághatjuk őket.

 

A napfény is ártalmas lehet

Az örökzöldeket (pl. tuja, ciprus, hamisciprus, boróka) és a lomblevelű örökzöldeket (pl. mahónia, babérmeggy, örökzöld puszpáng, henye kúszó kecskerágó, borostyán) nem szükséges betakarni.

Viszont ha van rá mód, tegyük árnyékba, vagy óvjuk őket a közvetlen napfénytől - nádból, gyékényből készült - árnyékolóval. Figyeljünk rá, hogy ne érje őket közvetlen napfény fagyos időben, mert a napsütés hatására fokozódik anyagcseréjük, viszont a fagyos talajból nem tudnak vizet felvenni, ezáltal nő a kiszáradás veszélye.

 

Tavaszra készülve

Ha szép, színes virágpompát szeretnénk tavasszal balkonunkon, ideje már most eldugnunk a hagymások gumóit a balkonládákba. Tervezzük meg elhelyezésüket is: a krókusz, fürtös gyöngyike legszebb foltban, közéjük ültetve pedig egy-egy tulipán, nárcisz, vagy jácint alkothat mutatós kompozíciót, de mindezek magukban is látványosak.

A jácintot és amarilliszt mélyebb cserépbe ültessük. Ültetésnél lényeg, hogy csúcsával felfelé nyomjuk le a földbe, fölötte kétszer akkora talajréteg legyen, mint a hagyma mérete. A tetejét szigetelésképpen borítsuk fenyőkéreggel vagy szalmával.

 

Kép [cc] allerleirau kingsbraegarden

A szerző tájépítész mérnök.   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében