• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Őstermelők árusíthatnának fűszerpaprika-őrleményt a piacon

2009.03.12. /
A magyar mezőgazdasági őstermelők akár már 2010-ben árusíthatnak fűszerpaprika-őrleményt vásárokon és piacokon, ha a jogszabályalkotás a tervek szerint halad.

Az indítványt Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága egyhangúan támogatta, és általánosvitára alkalmasnak találta. Az indítvány szerint az őstermelők nemcsak működési engedéllyel rendelkező üzletekben, hanem vásárokon és piacokon is árulhatnak fűszerpaprika-őrleményt, külön jogszabályban meghatározott zárt csomagolásban.

Az indoklás szerint a kereskedelmi láncok, hipermarketek és élelmiszerüzletek beszállítói a gyengébb minőségű és olcsóbb külföldi fűszerpaprika-őrlemények forgalomba hozatalában érdekeltek. Ez pedig lehetetlenné teszi, hogy a magyar termelők által előállított kiváló minőségű termékek ilyen úton jussanak el a fogyasztókhoz.

A fűszerpaprika jó minőségének megőrzése különösen fontos és nemzeti érdek - olvasható az indoklásban. Kis Péter László (MSZP) - akit a téma bizottsági előadójának választottak - üdvözölte Bagi Béla (Fidesz) indítványát. A kormánypárti képviselő kiemelte: fontos, hogy az élelmiszerbiztonsági és élelmiszerminőségi előírásokat betartsák annak érdekében, hogy ne sérüljenek a fogyasztók érdekei.

A minőségi paprikaőrlemény gyártásának feltételei jelenleg is biztosítottak. Külön jogszabályban kell azonban rögzíteni a kötelezően előírt zárt csomagolás alapvető feltételét. Bagi Béla elmondta: a jogszabály-változás hatására remélik, hogy a fűszerpaprika vetésterülete növekedni fog.

Andréka Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) jogi főosztályvezető-helyettese elmondta: a javaslat egybecseng a kormányzat szándékával. Már folyamatban van a vásárokról és piacokról szóló rendelet módosítása. A közigazgatási egyeztetési eljárás már befejeződött, jelenleg az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal egyeztetik, és a notifikációs eljárás reményeik szerint nemsokára lezárul. A jogszabály ez után léphet hatályba.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] fvm

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében