fbpx

| Tudatos Vásárló

Ezeket az összetevőket kerüld, ha jót akarsz a babádnak – babafürdetők, popsikrémek

Ha kisbabánk van, rendszeresen fürdetjük, popsiját napi több alkalommal krémezzük. Itthon kapható babafürdetőket és babapopsikrémeket vizsgáltunk a Tudatos Vásárlók Egyesületénél, hogy kiderüljön, vannak-e potenciális egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a termékekben. A vizsgált babafürdetők több mint fele tartalmazott problémásnak tartott tartósítószert és illatanyagot, a popsikrémek közül népszerű márkák is a lista alján végeztek leginkább a potenciálisan allergizáló illatanyagok miatt. A magasabb ár egyáltalán nem jó támpont a vásárlónak. Mi az, ami tényleg a legjobb a babának?

Szép rózsaszín, eperillatú, csodásan habzik, cuki a csomagolása? Ha baba vagy kisgyerek fürdetésére, bőrének ápolására szánt termékről van szó, a boltokban hatalmas a választék. Egymás mellett sorakoznak a színes-szagos flakonok. Pedig a szülők számára minden más szempontot felülír a biztonság: minimálisan azt várjuk el a babafürdetőktől és popsikrémektől, hogy ne ártsanak gyermekünk egészségének.

Két összetevő, amit minden babatermékben kerülj el

Ha vásárlóként képtelenek vagyunk odafigyelni az apróbb részletekre, legalább két dolgot jegyezzünk meg: illatosítónak és színezéknek nincs helye babatermékekben.

Az illatanyagokat jellemzően elég az összefoglaló Parfum néven megemlíteni a termékcímkén, azonban a legelterjedtebb, allergiás kockázatot jelentő vegyületeket név szerint is fel kell tüntetni (pl. limonene, linalool).

.

Amikor a hazai boltokban, drogériákban és gyógyszertárakban kapható 36 féle babafürdető és 29 babapopsikrém, pelenka kiütés elleni krém összetevőit vizsgáltuk termékcímke alapján, kiderült: a babafürdetők közel 80%-a, a popsikrémek fele tartalmaz illatanyagot. Az illat a fogyasztók egy részének ugyan fontos, de felesleges kockázatot jelent, az illatanyagok egy része ugyanis allergén, irritáló hatású lehet, ezért használatuk mindenképp kerülendő, különösen a popsikrémek esetében, hiszen már amúgy is sérült bőrfelületről van szó.

A másik könnyen elkerülhető összetevő a színezék. A teszt során popsikrémekben ugyan nem, de két babafürdetőben találtunk színezéket. A csomagoláson a színezék – az élelmiszeradalékokhoz (E-számokhoz) hasonlóan – kóddal szerepel az összetevők listáján, a Cl betűk mögött lévő ötjegyű szám jelöli őket. Ezek az összetevők – amellett, hogy feleslegesnek tekinthetőek – eltérő kockázatot jelenthetnek.

Problémás anyagok, amiket szintén kerüljünk – haladóknak

Ha több időnk van a címke böngészésére, érdemes még néhány összetevőt kiszűrni a felsorolásból. A tartósítószerként használt parabénekkel már csak elvétve lehet találkozni a kozmetikai termékekben, a tudatosabb vásárlók között talán már közismertté vált káros hatásaik miatt. A TVE által vizsgált termékek között mindössze egy fürdetőben találtak parabént (metil-parahidroxibenzoátként szerepelt az összetevőlistán). A vegyület elősegítheti a mellrák kialakulását, de több kutatásban felmerült a hormonális hatás, termékenységi zavarok, bőröregítő, allergén hatás is.

A Methylisothiazonlinone és a Methylchloroisothiazolinone szintén tartósítóként használt allergén, irritáló hatású vegyületek, sőt előbbi idegrendszert károsító hatású lehet. Ezeket a vegyületeket a bőrön maradó krémekben, testápolókban már nem lehet használni az EU-ban, ám – a kockázatok ellenére – lemosódó termékekbe, így babafürdetőkbe bekerülhet: 1 babfürdetőben találtak ilyet.

Babafürdetőkbe tehetnek még ún. felületaktív anyagokat. Ezek az anyagok a bőrön lévő zsíros anyagok, szennyeződések eltávolítását segítik. A problémás anyagok közül a leggyakrabban a Sodium Laureth Sulfate (SLS) vegyülettel találkozhatunk a csomagoláson, ez az összetevő szem- és bőrirritáló hatású, a sebek gyógyulását lassítja, ráadásul a különösen mérgező 1,4 dioxane-nal szennyezett lehet. Hasonlóan irritáló hatású a Sodium Coco-Sulfate is.

A fürdetőkben és krémekben a homogén állag eléréséért emulgeáló anyagokat alkalmaznak, ilyenek a PEG (polietilénglikol) vegyületek. Ezek az anyagok a bőr áteresztőképességét növelve csökkentik annak védekezőképességét, így könnyebbé teszik a fertőzések és a más, kockázatos vegyületek szervezetbe jutását. Különféle PEG-vegyületet a babafürdetők közel felében, viszont mindössze csak 3 popsikrémben találtak.

A babafürdető-teszt részletes eredményeit itt,
a popsikrém-teszt eredményeit itt érheted el ingyen, már regisztráció nélkül!

A popsikrémek állagáért a zsírszerű összetevők a felelősek, ezek lehetnek kőolajszármazékok vagy növényi olajak. Habár a bőrre kerülő finomított kőolajszármazékok a vizsgálatok jelen állása szerint nem jelentenek egészségügyi kockázatot, viszont mutagén hatású, mérgező anyagokkal szennyezettek lehetnek, ezért például naturkozmetikumokban használatuk nem megengedett.

Egy átlagos fogyasztó azt gondolhatná, hogy az olcsóbb, fosszilis eredetű olaj használata az olcsóbb termékekre jellemző. Ezzel szemben a TVE tesztje során az derült ki, hogy kőoaljszármazékot tartalmazó babapopsikrémek nagyobb arányban fordultak elő a magasabb árkategóriában.

Jó, ha benne van

A babák pelenkával érintkező bőre az egyéni érzékenységtől, a tisztába tétel gyakoriságától, az elfogyasztott étel összetételétől illetve a pelenka minőségétől függően bepirosodhat, kisebesedhet. A popsikrémek egyes összetevői ezeket a kedvezőtlen hatásokat tudják mérsékelni. A cink-oxid gyulladásgátló, megköti a seb felületén a nedvességet, így szárítja, regenerálja a bőrt. A 29-ből 24 tesztelt popsikrémben volt is ilyen.

A B-5 vitaminnal rokon panthenol és a dexpanthenol a bőrben természetes formában is előfordul, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.

A popsikrémek és a babafürdetők közel fele tartalmazott olyan természetes eredetű növényi kivonatot, amely gyulladáscsökkentő, és segíti a bőr regenerálódását, ilyen például a körömvirág (Calendula), a kamilla (Chamomilla), a parlagi ligetszépe (Oenothera) vagy a kasvirág (Echinacea). Vásárlóként érdemes ezeket az összetevőket keresni a termékcímkén.

Ezek a legjobb termékek

A termékek egységára között akár tizenötszörös különbség is van. Jó hír, hogy több alacsony árkategóriás termék is a lista élén végzett mindkét termékcsoportban, ezért semmiképp se válasszunk pusztán az ár vagy a jól ismert márkanév alapján.

A legmagasabb értéket (93%) a babafürdetők közül a NAOBAY Baby frissítő sampon és tusológél kapta, de a Babylove Sensitive babafürdető és a Töpfer Babycare fürdető & sampon is szorosan az élmezőnyben végzett – 89% és 86%-kal. Ezek a fürdetők azzal kerültek a lista élére, hogy független minősítéssel rendelkeznek és egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés potenciálisan egészségkárosító, allergizáló összetevőt tartalmaznak.

A popsikrémek közül a legjobbnak (97%-os ponttal) a Lavera baba és gyermek bőrvédőkréme és a DM sajátmárkás Babylove Pelenkakiütés elleni krém bizonyult. Szintén pontlevonás nélküli, kiváló eredményt (93%) ért el a Töpfer babycare babaápoló popsikrém, harmadik helyre 90%-kal a NAOBAY baby popsikrém került. Ezek a termékek mind rendelkeznek független minősítéssel és – nyilván ezzel összefüggésben – gyakorlatilag nem volt bennük kritikus összetevő.


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás