• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Önszerveződő bevásárló közösség a fővárosban

2010.03.22. /
A Szatyor Bevásárló Közösség nem csak az olcsóbb bio élelmiszerek, de a közösség ereje miatt is fontos tagjai számára. Az önszerveződő fogyasztói csoport koordinátorával, Kármán Erikával beszélgettünk.

Mi az, hogy önszerveződő fogyasztói csoport? Mit csinál, miért jött létre a csoport, amelyben részt veszel?

Szerettünk volna egészségesebb, a környezet és a társadalom szempontjából is előnyösebb termékekhez hozzájutni, méltányos áron. Megszerveztük magunknak, hogy megnyíljon előttünk ez a lehetőség - ennyi az önszerveződés. A Szatyor Bevásárló Közösséget néhány tudatos vásárló álmodta meg Budapesten. Már négy éve működünk, jelenleg 15 elkötelezett taggal és 4-5 gazdálkodóval.

Ökológiailag minősített zöldségeket, gyümölcsöket és tejtermékeket, házi készítésű befőtteket, szörpöket és bort vásárolunk közvetlenül a termelőktől. A készletet még kiegészítik a méltányos kereskedelemből származó kávék és csokoládék is, amelyekről egyszerűen nem tudtunk lemondani.

A rendeléseket minden hétfő délig lehet leadni a honlapunkon folyamatosan frissülő lista alapján, az átvétel pedig többnyire csütörtök este zajlik egy hetedik kerületi pincehelyiségben.

 

Miért jobb ez, mint ha biopiacon vásárolnék?

A Szatyor élelmiszereinek ár-érték aránya nagyon jó: ha összehasonlítom őket a máshol kapható ökológiailag minősített zöldségekkel, akkor lényegesen olcsóbbak. Egyre több embertől hallom, hogy szívesen vásárolna jó minőségű bioélelmiszert, de egyszerűen nem bírja megfizetni. A mi áraink pont nekik kínálnak megoldást, hiszen a nálunk fellelhető élelmiszerek ugyan ötödével-harmadával drágábbak a hagyományos piacok kínálatánál, viszont a gazdákkal kialakított közvetlen kapcsolatnak köszönhetően kevesebb, mint feleannyiba kerülnek, mint amennyiért a bioboltok vagy a biopiacok kínálják termékeiket.

Másrészt a Szatyor életében fontos a közösség. Rendszeresen találkozunk egymással, néha közösen főzünk, vagy meglátogatjuk a nekünk szállító gazdákat. Ezek az alkalmak nagyon lelkesítőek, hiszen ilyenkor nemcsak a paradicsomról beszélgetünk, hanem megismerjük egymást, és barátságok is kialakulhatnak. Talán ettől is különleges ez a kezdeményezés.

Nincs benne haszonlesés vagy hatalmi érdek, egyedül a közösség saját érdeke hajtja, és pontosan addig működik, amíg ez a közösség fenntartja. Néha úgy érzem, hogy ez kifejezetten nehéz, főleg a fővárosban, de közben hiszek abban, hogy egy olyan világban élünk, ahol a közösségeknek fontos szerepük van.

 

Mi a feladatod csoportban?

Heti 4-5 órában szervezek - természetesen mint önkéntes, nem kapok fizetést. Részt veszek a Szatyor honlapjának tartalmi kialakításában, hozzám tartozik a kapcsolattartás a termelőkkel és a termelői látogatások megszervezése is.

 

Nem mindenki kész arra, hogy másokért ingyen dolgozzon. Te miért csinálod?

Fontosak azok a gondolatok és értékek, amelyek köré a csoport szerveződik. A Szatyor ugyan viszonylag kis közösség, de felelősséget vállalhat - és vállal is - egy nagyobb közösségért. Az is tetszik, hogy a gazdalátogatások során bepillantást nyerhetünk a biogazdálkodás mindennapjaiba.

Most már pontosan tudjuk, hogy mennyi munka és áldozat van abban, hogy valaki nyáron nem egyszerűen lefújja vegyszerrel a gazt, hanem kézzel szedegeti ki. Nagyon fontos, hogy visszajelzést adhatunk nekik, és értékelni tudjuk a munkájukat. A környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartjuk. Ha egy ilyen csoport tényleg helyi, akkor a környezeten is kisebb a nyomás a szállítmányozás miatt.

Van olyan, aki egyszerűen nem érti, miért éri meg nekem ennyi energiát, munkát, időt, sőt pénzt beleölni, de nekem az önkéntesség egyszerűen az életem része. Nem áll távol tőlem, hogy ellenszolgáltatás nélkül csináljak valamit, és hiszek abban, hogy van értelme annak, amit teszünk. Ez egy fajta aktív állampolgárság: egy csapat ember, aki felelősséget vállal azért, amit tesz, és amilyen hatással a környezetére van.

 

Mi lenne, ha hirtelen tömegesen alakulnának a Szatyorhoz hasonló kezdeményezések?

Megerősítené azt a reményemet, hogy az ilyen csoportok kiutat kínálhatnak azoknak a gazdáknak, akik egyébként földjeik feladására kényszerülnek, mert nem tudják a termékeiket olyan áron eladni, amiért megérné mezőgazdálkodással foglalkozni. Ha többen lennénk, lenne egy biztos felvevőpiac, ahol a fogyasztóknak nem az számít, hogy minél olcsóbban vásároljanak, hanem hogy a termelő és a fogyasztó is jól járjon.

Másrészt úgy látom, hogy az áruk utaztatása hamarosan ellehetetlenül az üzemanyagárak emelkedése és a fokozott környezetszennyezés miatt. Akkor ezek az élelmiszerforrások  maradnak meg, és rá fogunk jönni, hogy nem éri meg Kínából hozni a fokhagymát.

Mit üzensz azoknak, akik kedvet kaptak egy önszerveződő fogyasztói csoport létrehozásához? Gyakran emlékeztessék magukat arra, hogy miért vágtak bele egy ilyen csoport megszervezésébe: mi is az, amiben hisznek, amit el akarnak érni. Hogy mit jelent egy ilyen csoport az embereknek, a családoknak és a környezetnek. Ha ez sikerül, akkor a nagynak tűnő kihívások, nehézségek eltörpülnek, és a lelkesedés másokat is az „ügy" mellé állít.

A frissen szedett paradicsom illata, a személyes kapcsolat a termelőkkel és a közösségbe tartozók elkötelezettsége nap mint nap megerősíti, hogy értelme, értéke és helye van annak, amit csinálunk.

 

Kép [cc] altopower  cathrae

Megjelent a Tudatos Váárló Magazin 16. számában.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében