• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Olvasónk írta: háztartási napló szoftver

2010.02.10. /
A nemrég megjelent „Csökkentsük a kiadásainkat: Kockás füzet vagy szoftver?” című cikkünkhöz érkezett olvasói levet tesszük itt közzé, amelyben olvasónk segítséget kér egy háztartási napló szoftver kifejlesztéséhez.

Én is keresem a megfelelő megoldást a családi pénzügyek kordában tartásához. Néhány gondolatot megosztanék veletek.

Informatikus lévén hozzám természetesen a szoftveres megoldások állnak közelebb. Három excel táblázat segítségével már egész használható "rendszert" sikerült összedrótoznom,  de persze ez még igen messze áll attól, amit elképzeltem, ezért aztán egyrészt folyamatosan keresgélek más megoldások után, másrészt elkezdtem tervezgetni a saját megoldásomat.

Azok az alkalmazások, amelyek a banki rendszerekből közvetlenül gyűjtik az adatokat és nem is biztosítanak manuális rögzítési módot, eleve kiestek a kosaramból. Sok egyéb ok mellett pl. ezek az itthoni bankokkal nem is tudnak együttműködni. Azok az alkalmazások, amelyek engedik a tételes rögzítést és esetleg képesek betölteni a bankos szoftverekből kimentett tranzakciók adatait (tehát nem ők lépnek be), sokkal szimpatikusabbak. Érdekes módon az előbbiek inkább online, míg utóbbiak kizárólag desktop alkalmazások (én legalábbis nem találtam mást). A leírások alapján próbáltam kiválasztani azokat, amelyek funkcionalitásban közelítenek az elképzeléseimhez, és hát elkezdtem tesztelgetni. Az [origo] szoftverbázisán egyébként van pár darab, többség ráadásul magyar nyelven.

Mivel válogatós (fontos a program ergonómiája, kinézete, funkcionalitása) és lusta vagyok (elég macerás minden blokkot, számlát külön-külön rögzíteni, ezért az adatbevitel legyen gyors, egyszerű - így nem megy el a kedvem sem olyan gyorsan), ezért még nem találtam meg az igazit. Jelenleg a http://www.youneedabudget.com/ szoftverét használom,  aminek a rögzítője már elég közel van az igényeimhez, de pl. a költségvetés tervezőjével még nem sikerült megbarátkoznom. A Budapest Bank netbankjában is van arra lehetőség, hogy a tranzakciókat kategóriákba soroljam, és valamiféle kimutatást csináljak, de itt megint az a probléma, hogy a pénzmozgásaimnak csak egy része megy rajtuk
keresztül. Ennek ellenére üdvözlendő a kezdeményezés.

A konklúzióm az lett, hogy megcsinálom a saját verziót, amit ismerősi körben tesztelek. Ha kedvezően alakulnak a  dolgok, akkor akár még online verzió is lehet belőle.  Ha tudtok hasonló magyar kezdeményezésről, és írtok is róla, megköszönöm!

Válaszaitokat a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre juttassátok el.

 

Kép [cc] prasan

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében