• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Olcsóbb lesz a roaming hívás és az SMS az EU-ban

2009.05.07. /
Júliustól jelentősen alacsonyabb lesz a barangoló (roaming) hívások, a mobilinternet és az SMS díja az EU-tagállamok területén. A következő években pedig további díjcsökkenéssel számolhatunk.

Amennyiben a Miniszterek Tanácsa is jóváhagyja az Európa Parlament döntését, 2009. július 1-jétől a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 centről 35 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 11 centre csökken.

További előnye lehet a döntésnek, hogy a hívásindításnál is a jelenlegi, általában perc alapú számlázást a másodperc alapú váltja fel az első 30 másodperc után. A hívásfogadás és a hívásindítás ára a következő két évben újabb 3-3 centtel csökken majd. A szabályozás csak az EU tagállamainak szolgáltatóira vonatkozik.

A roaming-szabályozás 2007-es bevezetése óta a hívásindítás és -fogadás ára mintegy 40-60 százalékkal csökkent. Jelenleg a három hazai szolgáltató ügyfeleinek az unió területén barangolva a hívásindítás legfeljebb 127,4 Ft-ba, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb bruttó 60,9 Ft-ba kerülhet.  

A döntés hatására nyáron tovább csökkenhetnek az árak az unió országaiban, de Magyarországon a forint-euro árfolyamemelkedés és a kilátásba helyezett általános forgalmi adóemelés drágulást hozhat.

A roamingszabályozásba új elemként bekerül az SMS-szabályozás is. Ennek hatására július elsejétől az SMS-küldés az unió tagállamaiban barangolva legfeljebb nettó 11 eurocentbe kerülhet, a jelenlegi 28 eurocent helyett. Ez a magyar szolgáltatóknál bruttó 80-110 forintos jelenlegi árhoz képest mintegy 50-60 százalékos csökkenést jelent.

Ezen kívül július 1-től a mobilinternet barangolási tarifáját, pontosabban a nagykereskedelmi árat is szabályozza az EU, ami legfeljebb 1 euró lehet megabájtonként. Az EP által elfogadott javaslat alapján ez a díj 2010. július 1-jétől 80 eurocent, 2011. július 1-jétől pedig 50 eurocent lesz. A felmérések szerint jelenleg a nagykereskedelmi árak 3-5 euro között mozognak megabájtonként, így a szabályozás hatására várhatóan az SMS árcsökkenésénél is nagyobb mértékben esik majd az egyre népszerűbb mobilinternet-használat ára.

Roaming-környezetben tartózkodva a hívásfogadásáért is fizetni kell, ugyanakkor az SMS esetében csak a küldés kerül pénzbe. A belföldön használt mobilinternet-előfizetések általában csak a belföldi használatra vonatkoznak, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen roaming-mobilinternet csomagokat kínálnak a szolgáltatók.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kép [cc] pixel, zomerstorm  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében