• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Az ökoutazás tíz legfontosabb pontja. Min változtassunk utazáskor?

2007.06.26. /
Soron következő vakációját tervezi? Miért nem épp Nicaraguába, Kambodzsába vagy éppen Borneóba megy? Ezeket a helyeket nagyrészt épp a New York Times által 2006 legdivatosabb kifejezésének titulált „ökoturizmus” tette kedvelt úticélokká.

„Az ökoturizmus az egyik leggyorsabban terjedő utazási forma; az emberek több függetlenséget szeretnének" - nyilatkozta a Rare nemzetközi természetvédelmi szervezet alelnöke, Dal Gavlin. Az ökoturizmus célja - szemben a kalandtúrával, amelynél inkább az adrenalinszint felpörgetésén van a hangsúly -, hogy lehetőséget teremtsen az érintetlen területek és járatlan utak felelősségteljes bebarangolására.

A világ minden sarkában növekvő turizmus (a becslések szerint például 2003-2004-ben csak az Antarktiszt 25 ezer turista látogatta meg) rákényszeríti a helyi közösségeket, hogy átgondolják, miképp őrizzék meg a turistákat odacsalogató természeti szépségeket. Sajnos azonban egynémely „öko"-nak nevezett vakáció legfeljebb nevében „öko". Nem marad más tehát, nekünk kell felelősséget vállalnunk utazásainkért. Hogy hogyan? 

 1. Kutass, tájékozódj, derítsd fel a helyzetet! Keress jó hírű útikönyvet, nézz utána, mások mit gondolnak róla! A teljes megbízhatóság kedvéért nézd meg, rendelkezik-e valamilyen környezetbarát, fenntarthatósági minősítéssel. A Sustainable Travel International (STI - kb. Fenntartható Utazási Világszervezet) fejlesztett ki például ilyet három éves munkával az USA-ban - mondta el Peter Krahenbuhl, az STI társalapítója és elnöke.

 2. Csak fényképeket hozz, és csak a lábnyomodat hagyd magad után! A természetből származó relikviák - kagylók, koralldarabok - elcsenése bocsánatos bűnnek tűnik, de ha lazán kezeled a szabályokat, mindenki más is úgy tesz majd. Állj ellen a kísértésnek, és inkább csak fényképezd le a kiszemelt kincset! Ugyanígy: lehet, hogy számodra megváltás a Nílust meglátni, de ha otthagyod a szemetedet, az bizony rontja az ökoszisztémáját.

 3. Helyben költsd el a pénzed!  „Kulcsfontosságú a helyi piacot támogatni" - mondja Dale Roselet, a New Jersey Audobon Society munkatársa. Sok utazásszervező nem a helyi embereknek ad munkát, ami csökkenti a közösség érdekeltségét a természet megóvásában.

 4. Takarékoskodj a készletekkel! Tiszta ivóvizet sok helyen nehéz találni, gondold át tehát, hogyan takarékoskodhatsz. Tusolj kevesebbet és rövidebben, mosasd törölköződet és ágyneműhuzatodat ritkábban, és zárd el a vízcsapot miközben fogat mosol! Kapcsold le a villanyt és a légkondicionálót, amikor kimész a szobából! Keress minősített „zöld" hoteleket (ld. keretes írásunkat)! 

Ökohotel

Mi fán terem a környezetbarát szállás? Ha minősített ökoszállást keresünk, talán még meg is lepődünk az eredményen. Szemeink előtt talán egy kulcsosház rémlik fel, miközben a találatok között nincs, csak sokcsillagos.

Nő a kereslet, s nő a kínálat. A világon számos szállásadó és turisztikai szervezet vágott bele a lehetőségek kiaknázásába. Több minősítő rendszer is létezik - csak győzzünk kiigazodni a minősítés alapfeltételei között. Szelektív hulladékgyűjtés, víztakarékos zuhanyzók, megújuló energiaforrások használata, környezet- és egészségkímélő építőanyagok, helyi élelmiszerek - s hosszú még a sor, hogy mi is javítja egy-egy szálláshely környezeti és társadalmi teljesítményét.

Az Amerikai Szálloda és Szállásadó Szövetség és a londoni székhelyű Nemzetközi Turizmus Társaság Going Green c. kiadványa például olyan útmutatót tartalmaz, amelyekkel a szállodák javíthatnak környezetmenedzsmentjükön és fenntarthatósági mutatóikon. A Magyar Szállodaszövetség pedig szintén felállított egy kritériumrendszert, ami ízelítőt ad abból, mi mindennek kell megfelelnie egy szállodának ahhoz, hogy zöld színt kaphasson. Ugyancsak létezik európai uniós minősítés: a más termékeknél és szolgáltatásoknál bevezetett Európai Ökcimkét turisztikai szolgáltatók is elnyerhetik.

S hogy merre keressünk? Amerikában és egy-két másik országban a Green Hotels Association és az Environmentally Friendly Hotels, Európában pedig a www.green-key.org/index.htm weblapokon böngészhetünk. A magyarországi ökoszállásokat egyelőre nem gyűjti csokorba egyetlen tematikus, felhasználóbarát oldal sem, ellenben a www.zoldszallas.hu oldalon megtalálhatóak azok a szállodák, akik az utóbbi években elnyerték a Zöld Szálloda minősítést. Európai Ökocimkével eddig egyetlen magyar szálloda büszkélkedhet: az alsópáhoki Kolping Hotel. A minősített szállások között az ökocimke hivatalos oldalán keresgélhetünk.

S végül még egy: bár a minősítés fontos, hagyatkozhatunk saját tudatosságunkra is. A jól hangzó minősítés hiánya még nem jelenti, hogy ne lenne fenntartható a szálláshely. Kutassunk hát bátran a hazai falusi turizmuskulcsos házak kínálatában! vagy épp a

 

 

 1. Sétálj, amikor csak teheted! A séta kitűnő mozgás, látni is többet lehet így, és csökkenti a benzin használatát. S a legjobb, hogy ingyen van! A legtöbb ökoturizmus célállomás lehetőséget nyújt bicikli kölcsönzésére is.

 2. Maradj a turistaúton! Nem vagy Magellán! Az a hajó már elment, és elég kicsi az esélye, hogy felfedezetlen területeket találj. A kijelölt utakon maradni biztosíték arra, hogy nem zavarsz meg veszélyeztetett fajokat, nem taposol el ritka növényeket, de arra is, hogy nem trappolsz át valakinek a kertjén.

 3. Tanulj a kultúráról! A tengerparti napozás, a szurdok megmászása és a forró kőmasszázs között próbálj meg időt szakítani a környék bensőségesebb megismerésére is. A turistaközpont meglátogatásával vagy egy helyi kalauz értő segítségével nemcsak emlékezetesebbé teheted a nyaralást, de a hellyel is jobban hasonulhatsz.

 4. Használd a lehető legkevésbé szennyező közlekedési eszközt! A repülőgépek rengeteg energiát használnak a fel- és leszálláshoz. A Climate Action Network Europe ezért azt javasolja, hogy 1000 kilométeres távolság alatt egyáltalán ne utazzunk repülővel. Az autók ugyancsak rengeteget szennyeznek, legjobb hát, ha busszal, vagy még inkább, ha vonattal utazunk

 5. Ellensúlyozd az utazáskor keletkezett gázok kibocsátását! „Egy New York és Los Angeles közötti úton körülbelül egy tonna üvegházi gáz keletkezik" - mondja Krahenbuhl. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában számos olyan alapítvány, non-profit szervezet működik, amelyek különféle projektekkel ellensúlyozzák az általad kibocsátott szén-dioxid hatását - természetesen a megfelelő összeg befizetése ellenében.

  [Az életmódunkkal összefüggő szén-dioxid-kibocsátást ellentételezését tálcán kínáló, s a fejlett világban felfutóban lévő „carbon offset" üzletág kiterjedtségéről tájékoztat az EcoBusinessLinks.com összehasonlító táblázata >>> - a szerk.]
 1. Fogyassz helyben termett élelmiszert! Az Iowa Egyetem egyik tanulmánya szerint egy alma az USA-ban átlag 2700 kilométert utazik mire a fogyasztóhoz ér. Támogasd tehát a helyi gazdákat! Ráadásul így mindig frisset ehetsz.

 

 

 

 

 

Megjelent az E/The Environmental Magazine-ban. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Mihalik Gabriella. • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében