• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Ökopiac a Marczibányi téren

2004.07.22. /
Szombat reggel kilenc óra a Marczibányi téri Művház udvarán. Valódi piacon sétálunk: cseresznyés rekeszek, barackgúlák, lilahagymacsokrok, borosüvegek, cipók és sajtok között. Már három órája áll a vásár, s elvileg még háromig tart, bár a legtöbben jóval dél előtt összecsomagolnak: addigra minden portékájuk elkel.

Vagy ötvenen kínálják termékeiket a heti ökopiacon, a vásárlók számáról nincs adat. A forgalmat azonban jól mutatja: eltartott egy darabig, míg hozzáfértem egy zöldségeshez, hogy megkérdezzem, merre is találom Rasztik Viktóriát, a piacfelügyelőt.

„Kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta rendez ökopiacokat a Biokultúra Egyesület. Ezen a helyen négy éve működik.” - meséli Rasztik Viktória, amikor megtalálom egy mézesüveghegy mögött. A szigorú titulus – piacfelügyelő – valójában egy mosolygós fiatal kertészmérnököt takar. Feladata ugyanaz, mint egy hagyományos piacfelügyelőnek: viták eldöntése, helyek kijelölése, s más ügyes-bajos dolgok intézése. A piac maga azonban egyáltalán nem a megszokott, hisz a termékek (és alapanyagaik) ökológiai gazdálkodásból származnak. (Ez alól csak a kézműves áruk és a könyvek kivételek.)

Zsázsa, laboda, rukkola

A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi a termékek eredetét. Ez azt jelenti, hogy elsősorban magát a gazdálkodást, a termelést kötik szigorú szabályokhoz. Persze az emberben óhatatlanul megszólal a kisördög: „mi van, ha teszem azt az ökoparadicsomom mellé egy kis műtrágyával zöldített salátát is kirakok a tanúsítvány alá?” Nos ezt többféleképpen is ki lehet zárni: egyrészt a szigorú adminisztrációval, amiből kiderül, hogy egy adott területről mennyi és milyen termény származhat, valamint az előre be nem jelentett szúrópróbaszerű szermaradvány-vizsgálatokkal. Idén már két ilyen vizsgálat volt, mindkettő negatív eredménnyel zárult.

Persze a piac nem csak a szigorú ellenőrzések miatt különleges. A legkedveltebb termékek sem pont ugyanazok, mint a hagyományos piacon. Sokan keresik a szójatejet, a süteményeket, a csírákat, a búzafüvet, bár a friss zöldség-gyümölcs itt is a legkeresettebbek közé tartozik. Ez utóbbi az, amellyel nehezen veszi fel a versenyt bármelyik biobolt. Vannak olyan növények, amelyek nem csak az ökologikus termelés miatt különlegesek. A legtöbb piacon ugyanis hiába keresnénk zsázsát, labodát, mángoldot vagy rukkolát.

Egészség, környezet, sikk

„Vannak egészségtudatos és környezettudatos vásárlói is a piacnak, meg persze páran csak sikkből járnak ide.” - meséli a piacfelügyelő. „Egyszer készült egy felmérés a piac közönségéről. E szerint főleg a fiatal középosztály látogat bennünket, 89%-uknak felsőfokú végzettsége van. A kérdőívek alapján a havi jövedelem nem befolyásolja a vásárlások számát, legfeljebb a mennyiségét.” Persze azért az jelent valamit, hogy hazánk egyik legjobban működő ökopiaca épp a Rózsadomb lábánál virágzik. Az árak átlagosan 20-30%-kal járnak a hagyományos piaciak felett, de előfordulnak háromszoros vagy épp a szokványossal megegyező árak is.

„Sajnos túl pici ez a piac ahhoz, hogy verseny alakuljon ki. Az árakat az elárusítók határozzák meg.” Tovább azonban már csak helyhiány miatt sem növekedhet az ökopiac. Rasztik Viktória sokkal inkább újabbak nyitásában lát lehetőséget. A terjeszkedés új iránya, helye azonban még bizonytalan. A Biokultúra Egyesülettől függetlenül azonban már ma is működik pár a fővárosban, például Újpesten, a Fehérvári úton, egy pedig ugyanitt csak szerdán, egy termelő szervezésében.

Narancs, gomba, zsír

Az élet télen sem áll meg. Persze kevesebb az eladó és a termék, de azért, mint minden piacon, itt is megmaradnak a törzsvevők. Nem csak a télire eltett gyümölcsök, zöldségek várják a vásárlókat, de frissek is. Ugyanis vannak, akik ökológiai gazdálkodásból származó déligyümölcsök behozatalára szakosodtak. Az egységes minőségellenőrzés lehetővé teszi, hogy szavatoltan az előírásoknak megfelelő áru érkezzék. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ökotermékeket nem csak importálunk, de exportálunk is. A gabona mellett elsősorban mustármagot, tökmagot, gombát értékesítünk határainkon túl.)

Jobban fogy télen a hentesáru is, mert az is kapható a piacon. Igaz csak zsír és füstölt termékek, mivel őstermelők higiéniai okokból mást nem árulhatnak. Sokan elsőre csodálkozva fogadják a hentesárut, hisz Magyarországon a biokertészet, ökogazdálkodás leginkább a vegetáriánus étkezéssel kapcsolódott össze. Pedig őshonos fajtáinkat mintha csak ökogazdálkodásra nemesítették volna. Na persze azért nincs hiány állati termékekben. Szép kerek sajtok, aranyló mézesüvegek mutatják: erre is van kereslet.

Aki nem hiszi, járjon utána!
Jövő héten, szombaton.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében