fbpx

| Göcze Enikő

Nyersanyagforrás és időzített vegyibomba – az e-hulladékaink sorsa

New York Tokió távolságot kétszer is ki lehetne rakni a világon 2014-ben keletkezett mintegy 41 millió tonna e-hulladékból. A „dobogós” norvégok, izlandiak és a svájciak évente fejenként közel 30 kg e-kütyüt dobnak a kukába. 

A United Nations University által készített Globális E-hulladék Monitor 2014 kiadványban a mennyiségek, tendenciák és a források  megdöbbentő részlettel szolgálnak a világ e-hulladékkal kapcsolatos kihívásairól.

2014-ben összesen 41,8 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett globális szinten. Az összes e-hulladék mintegy 1,15 millió 40 tonnás kamionnak felel meg, amelyekből ki lehetne rakni a New York Tokió távolságot oda-vissza.  

Az összes e-hulladék közel 60%-a a kiselejtezett konyhai, mosodai és fürdőszobai felszerelésekből került ki. Az információs és kommunikációs technológiai készülékek (IT) – mint mobil telefonok, személyi számítógépek és nyomtatók – az elektronikus hulladék 7 %-át tették ki az elmúlt évben.

Részletesebben tekintve az e-hulladék 2014-ben a következők szerint alakult:

·         12,8 millió tonna kisméretű háztartási berendezés (pl. porszívók, mikrohullámú sütők, kenyérpirítók, villanyborotvák és video kamerák);

·         11,8 millió tonna nagyméretű háztartási berendezés (pl. mosógépek, szárítógépek, mosogatógépek, villanytűzhelyek és napelem panelek);

·         7 millió tonna a hűtő és fagyasztó berendezés;

·         6,3 millió tonna képernyő;

·         3 millió tonna kisméretű IT berendezés, és

·         1 millió tonna lámpa.

Az összes e-hulladék mennyiségének kevesebb, mint 1/6-át tervezik megfelelő módon újrahasznosítani, vagy újrahasznosításra alkalmassá tenni.

 

Nyersanyagforrás és időzített vegyibomba

Az e-hulladék részben értékes „kincsesbánya”, azaz potenciális forrása az újrahasznosítható anyagoknak. Ugyanakkor veszélyes anyagokból álló „méreg bánya” is egyben, melyet nagyon elővigyázatosan kellene kezelni, ami sajnos ritkán valósul meg.

A riport becslése szerint az e-hulladék 2014-ben mintegy

·         16,500 kilo-tonna vasat,

·         1,900 kilo-tonna rezet,

·         300 tonna aranyat és

·         jelentős mennyiségű ezüstöt, alumíniumot, palládiumot és egyéb nyersanyagot  tartalmazott,

összesen mintegy 52 milliárd USD értékben.

Az e-hulladék viszont jelentős mennyiségű egészségre káros toxikus anyagot, így higanyt, kadmiumot, krómot és az ózonrétegre káros CFC (freonok) gázokat is tartalmazott.

 

Az észak európai államok vezetnek

A riport szerint 2014-ben mindössze 2 ország, az USA és Kína adták a világ összes elektronikus hulladékának közel egyharmadát, megelőzve ezzel Japánt, Németországot és Indiát.

A lakosok számához viszonyítva azonban a norvégok a legnagyobb e-szemét előállítók (28,4 kg/fő), majd következnek a svájciak (26,3 kg/fő) és az izlandiak (26,1 kg/fő), majd őket követi Dánia és az Egyesült Királyság.

Néhány további érdekes adat a jelentésből:

  • 2014-ben a világ e-hulladékának legnagyobb hányada Ázsiában keletkezett, összesen 16 millió tonna, ez egy fő lakosra vetítve 3,7 kg;
  • A legnagyobb egy főre jutó mennyiség (15,6 kg) Európában volt, a régió Oroszországgal együtt 11,6 millió tonna e-hulladékot termelt;
  • A régiók között a legkevesebb e-szemét a Csendes-óceáni térségben keletkezett (0,6 millió tonna), jóllehet az egy főre jutó mennyiség majdnem akkora volt, mint Európában (15,2 kg /fő);
  • A legalacsonyabb 1 főre jutó mennyiség Afrikában keletkezett (1,7 kg/lakos), a kontinens összességében 1, 9 millió tonna e-hulladékot termelt;
  • Az amerikai kontinens összesen 11,7 millió tonna e-hulladékot állított elő (ebből 7,9 millió tonna Észak-Amerikában, 1,1 millió tonna Közép-Amerikában, 2,7 millió tonna pedig Dél-Amerikában keletkezett), átlagosan pedig 12, 2 kg e-hulladék jutott egy lakosra;
  • Az Európai Unióban 0,7 millió tonna e-hulladék került a szeméttárolókba, ez az összes mennyiség 8%-a.
  • Magyarországon 2014-ben 12, 6 kg e-szemét jutott egy főre, összességében pedig 125 kilo-tonna keletkezett.

A jelentés szerint globális szinten évente átlag 2 milliárd tonnával nő majd az e-hulladék mennyisége, és 2018-ra eléri majd a közel 50 millió tonnát.

A legtöbb fejlődő országban nagyon sok embert foglalkoztatnak az e-hulladék gyűjtésében és újrahasznosításában. Az e területen dolgozók általában háztól-házig működnek, megvásárolják az otthonok hulladékát és továbbadják. Ez a fajta nem hivatalos gyűjtési tevékenység sok képzetlen munkaerőnek adja a mindennapi megélhetést. Az olcsó másodnyersanyagok iránti kereslet továbbá jelentősen ösztönzi a fejlett országokból történő e-hulladék importot is.

Az újrahasznosítható nyersanyag kinyerése valamint a már nem használható hulladék megsemmisítése nagyon egyszerű házi módszerekkel történik, ami súlyos egészségkárosító és környezetszennyező hatással jár: szabad ég alatti égetés a fémek kinyerése érdekében, nemes fémek savas áztatása, műanyag megolvasztása, veszélyes anyagok közvetlen szemétdombi elhelyezése stb.

A teljes jelentés megtekinthető az UNU honlapján.

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás