• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Növényvédő szerek növelik a Parkinson-kór veszélyét

2010.01.27. /
Amerikai kutatások szerint azoknál a kertészeknél, gazdálkodóknál és rovarirtóknál, akik munkájuk során növényvédő szerekkel is dolgoznak, 80%-ban gyakrabban alakul ki a Parkinson-kór.

A vizsgálatok során megállapították, hogy különösen nagy kockázatot jelent a 2,4-D és a paraquat hatóanyagú gyomirtók, illetve a permethrint tartalmazó rovarirtók használata. Ezek alkalmazása háromszorosára növeli az idegrendszeri megbetegedés kialakulásának esélyét.

Laboratóriumi vizsgálatokban az említett mérgek károsították a dopamin előállításáért felelős sejteket, ami zavart okozott az izomok működésében.

A paraquat használatát néhány évvel ezelőtt tiltották be az EU-ban, de a 2,4-D és a permetrin a mai napig elérhető a kereskedésekben.

A felmérés során 519 Parkinson-kóros és 511 egészséges embert kérdeztek meg korábbi munkakörülményeikről, és a vegyi anyagoknak való kitettségükről. A vizsgálatban résztvevők közül összesen 44 Parkinson-kóros és 27 egészséges ember dolgozott növényvédő vagy rovarirtó szerekkel.

A másféle vegyi anyagok (például festékek) jelentette munkahelyi kitettség nem növelte észlelhetően a megbetegedés kialakulásának esélyét. Azon gazdálkodók megbetegedéseinek aránya sem volt magasabb az átlagosnál, akik munkájuk során nem találkoztak a növényvédő szerekkel.

A kutatók továbbá felhívták a figyelmet, hogy a vizsgált irtószerek csak az egyik kiváltó okai a megbetegedésnek, és a mezőgazdasági területek közelében élőket is érintheti a permetszerek hatása. Korábbi vizsgálatok szerint a Parkinson-kóros emberekben jellemzően magasabb a már betiltott rovarölő szer, a lindán koncentrációja, mint az egészségesekben.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.

 

Kép [cc] greencolander

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében