fbpx

| Tudatos Vásárló

A növényvédő szerek növelik a bőrrák kockázatát

A melanoma elterjedését a túlzott napozás mellett a növényvédőszer használat is okozza. Amerikai vizsgálatok szerint azoknál, akik ezeket az anyagokat munkájuk során rendszeresen használják, kétszer gyakrabban alakul ki a betegség.

A melanoma (rosszaindulatú börrák) előfordulása gyorsan növekedett az utóbbi évtizedekben: az USA-ban 30 év alatt háromszorosára nőtt a megbetegedés gyakorisága.

A vizsgálatok során hat hatóanyagról (benomil, etil-paration, karbaril, maneb, mankoceb, metil-paration) állapították meg, hogy rendszeres használat esetén megduplázza a melanoma kialakulásának esélyét.

A vizsgálatok során több mint 50 ezer amerikai növényvédőszer-felhasználónak és házastársának daganatos megbetegedési arányát értékelték. Figyelembe vették a vizsgálatban résztvevőknél 50 különféle növényvédő szer felhasználási gyakoriságát és a felhasznált védőruházat kitettséget csökkentő szerepét is.

A felmérés szerint a melanoma kialakulásának valószínűsége a duplája azoknál, akik a legkockázatosabb hatóanyagokat legalább 55-60 napon át használták életük során. A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy a vegyületek nem csak a felhasználóknál növelhetik a megbetegedés esélyét, hanem a környezet szennyezése által másokat is veszélyeztetnek.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy vörös hajszín esetén (az érzékenyebb bőrtípus miatt) a melanoma kialakulásának valószínűsége négyszeresére emelkedik, sőt összefüggést találtak az elhízás és a daganattípus kialakulása között is.

Korábbi vizsgálatok már rámutattak, hogy a növényvédő szerek szervezetbe kerülése hosszú távon növeli a melanoma kialakulási esélyét. Európai adatok szerint azoknál az embereknél, akik lakásukban legalább évente négyszer rovarirtó szereket használnak, kétszeres eséllyel alakul ki melanoma.
 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.

Kép [cc] greencolander

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás