• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Növelték a gyomirtószer használatát a GM növények

2010.01.13. /
Egy novemberben közzétett tanulmány cáfolja a biotechnológiai ipar azon állítását, hogy a génmódosított növények a növényvédő szerek felhasználásának csökkenését eredményeznék.

A Dr. Charles Benbrook által készített jelentés bizonyítja, hogy a génmódosított növények bevezetése óta drámai mértékben megnőtt a gyomirtó szerek felhasználása, ami aggodalmakat vet fel a génmódosított növények európai bevezetése kapcsán.


A genetikailag módosított növények túlnyomó részét arra fejlesztették ki, hogy tűrőképességgel rendelkezzenek a totális gyomirtó szerekkel szemben, ilyen például a Monsanto Roundup Ready szójája, ami túléli a glüfozát hatóanyagú gyomirtót. Ezek a fajták, mint a génmódosított szója, kukorica és gyapot egyre elterjedtebbek az Egyesült Államok növénytermesztésében, így nagymértékben nőtt a Roundup gyomirtó szerrel permetezett területek nagysága. A drasztikus mértékben megnövekedett növényvédőszer-használatot a glüfozáttal szemben ellenálló gyomnövények gyors elterjedése okozza. Ezen növények elpusztításához még nagyobb mennyiségben kell a gyomirtó szereket használni.


A jelentés szerzője az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) adatait használta, és egyértelmű bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a gyomirtó szernek ellenálló haszonnövényekhez felhasznált vegyszerek mennyiségének növekedése összefügg a glüfozát hatóanyagú gyomirtóval szemben ellenálló gyomnövények megjelenésével és elterjedésével.


A kutatók szerint a glüfozát-rezisztens gyomok ma már több millió hektárt borítanak be, aminek következtében a gazdák költségei biztosan megnövekednek, sokszor jelentős hozamcsökkenéssel társulva, s ezen felül a gyomok elleni védekezés megnöveli a környezeti terheket is. A jelentés szerint a génmódosított kukorica, szója és gyapot köztermesztésének első 13 éve mintegy 144 ezer tonnával növelte meg a növényvédő szerek felhasználását.

Manapság az amerikai gazdák egyre kritikusabbak a génmódosított növényekkel szemben a génmódosított vetőmagok árának drasztikus emelkedése és a rezisztens gyomok gyors terjedése miatt, s ezeket a kételyeket erősíti meg ez a tanulmány. "A tanulmány világosan cáfolja az ipar érveit, miszerint a génmódosított vetőmagok révén csökkenne a növényvédő szerek használata. Leleplezi a biotechnológiai óriáscégek által mindenütt  terjesztett mítoszt azzal, hogy kimutatja: a génmódosított vetőmagok alkalmazása drasztikusan növeli a növényvédőszer-használatot, szennyezi a környezetet és táplálékunkat, a termelők számára pedig gazdasági károkat okoz. A génmódosítás sem a gazdáknak, sem a fogyasztóknak, sem a környezetnek, sem a társadalomnak nem jelent semmilyen előnyt, kizárólag néhány növényvédő szert illetve vetőmagot gyártó óriáscégnek hoz hatalmas profitot." - hangsúlyozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.


"E jelentés erős figyelmeztetés az európai vezetők és gazdák felé, hogy ha Európában is termesztenék a génmódosított növényeket, akkor a gazdák sok pénzt vesztenének, és még a kezelhetetlen gyomnövényekkel is küzdeniük kellene." - tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse. "A gyomirtó szer felhasználásának növekedését a környezetbiztonságért felelős európai hatóság is elismerte, és ezt is figyelembe kell venni, amikor a következő évben az Európai Unió értékelni fogja a génmódosított növények termesztésének társadalmi-gazdasági hatásait."

Megjelent a Levegő Munkacsoport decemberi Vegyi Anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.

Kép [cc]  irri pnash

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében