alap kinézet

System Messages

A XXI. század népbetegségének is tartott cukorbetegség 2-es változata a felmérések szerint a 35 évnél idősebb amerikai őslakosság több mint felét érinti. Bár a betegség kialakulásában fontos szerepet játszik az egészségtelen életmód, már számos tanulmány talált összefüggést a szervezetbe kerülő perzisztens anyagok (például: PCB, dioxin, DDT) mennyisége és a betegség kialakulásának valószínűsége között.

Kanadában a betegség gyakoriságát jelzi, hogy nem ritkán gyermekeknél is kimutatják. A cukorbetegség "központjának" Kanadában egy Észak-Ontarióban lévő 2500 lakosú indiánrezervátum tekinthető, ahol a lakosság 26%-át érinti a betetgség. A környező területek lakosságánál szintén magas a megbetegedés aránya.

Már korábban ismertté vált, hogy ez a terület az ipari tevékenység miatt erősen szennyezett. A térségben az emberek vérében is az átlagosnál lényegesen magasabb a perzisztens anyagok koncentrációja.

Egy kutatócsoport szerint azok az emberek, akiknek a vérében a legmagassabb a szennyező anyagok mennyisége, közel 40-szer nagyobb valószínűséggel válnak cukorbeteggé, mint akik a legkevésbé szennyezettek.

 

Állati eredetű élelmiszerrel is a szervezetbe jut

Egy másik felmérés szerint a szervezetbe jutó dioxin több mint 90%-át az állati eredetű élelmiszerekkel vesszük fel. A számításokat az is alátámasztja, hogy az állati eredetű ételeket nem fogyasztó vegánoknál a legalacsonyabb a perzisztens anyagok jelenléte. A mérgező vegyületek tulajdonságai miatt az újszülöttek szervezetében a legnagyobb az arányuk, és az anyatej is viszonylag szennyezettnek tekinthető.

A cukorbetegek aránya világviszonylatban egy arizonai indiánrezervátum lakosainál a legmagasabb, a 28 ezres népesség 70%-ánál mutatták ki a betegséget. A perzisztens vegyületek jelentőségét mutatja az is, hogy a vietnámi háborúban - a perzisztens anyagokkal szennyezett - Agent Orange lombtalanító kiszórásában részt vevő katonáknál több mint 2,5-szeresére nőtt az inzulinos kezelésre szoruló cukorbetegek aránya.

A kutatók szerint kevesebb állati zsiradék fogyasztásával csökkenthető a kockázat. Szintén hatékony lenne, ha sikerülne csökkenteni az állati termékek szennyezettségét, ennek megvalósítása azonban az elszennyezett környezet miatt szinte lehetetlen.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.

Kép [cc] cafemoka

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink