fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Netezünk, de nem védekezünk

A cyber bűnözés akár több milliárd euro veszteséget is okozhat az európai gazdaságnak évente. Több mint 150 ezer vírusnak és egyéb rosszindulatú programnak vagyunk kitéve naponta, de a hazai lakosság fele nem használ vírusirtót.  

Az Európai Bizottság 2013-ban és 2014-ben kutatást végzett, amely az Internet felhasználók félelmeit, tájékozottságát, internet-használati szokásait és a cyber bűnözéssel kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta.

A kutatásból kiderül, hogy nagyon változatos az internethasználat mértéke az Uniós állampolgárok körében. Míg 63% mindennap használja az Internetet, addig 24%-a még soha sem használta, vagy nem elérhető számára.  Hazánkban az emberek fele netezik mindennap, 38% pedig még sohasem használta az Internetet, vagy nem elérhető számára.

 

Mire használjuk a világhálót?

2013-hoz képest bizonyos netes szolgáltatások használata megnőtt. Ezek közül leginkább

  • az online közösségi hálók használata (60%),
  • az internetes vásárlások aránya (57%) és
  • az online bankolás (54%) területén látható nagy változás.

Magyarországon a közösségi háló használatában nagyon hasonlóak az arányok, 62% használja erre az internetet. A másik két területen viszont jóval az EU-s átlag alatt maradunk. Csak 32%-ban használjuk vásárlásra, online bankhasználatra pedig csak 29%-ban. Leginkább mi is, csak úgy, mint az összes megkérdezett országban e-mailezésre használjuk a netet (82%).

 

Mitől félünk?

A megkérdezettek leginkább a következőktől tartanak:

  • 89% fél személyes információt megosztani;
  • 85%-uk szerint nő annak az esélye, hogy cyber bűnözés áldozatává váljon valaki;
  • 73% fél, hogy adatait nem kezelik megfelelő biztonsággal az oldalak;
  • 67% pedig attól tart, hogy ezeket az információkat a hatóságok nem tudják megfelelően biztonságban kezelni.

Az Uniós átlaghoz képest mi, magyarok kevésbé félünk, mindössze 72%-unk fél információt megadni online, míg az összes vizsgált országnál ez átlagosan 89%. Sokszor felmerül a kérdés, hogy az adatainkat, mennyire kezelik biztonságosan a honlapok. Hazánkban a megkérdezettek 60% tart ettől, míg a többi országban ez az érték 73%.

Az online bankolás és vásárlás során két nagy félelmünk van. Az egyik, hogy valaki rossz célokra használja föl az adatainkat. A másik pedig, hogy mennyire biztonságos az online fizetési mód. Az EU átlagában az emberek majdnem fele, 43%-a említette a fenti félelmeket.

 

Mit tehetünk?

Van néhány lépés, amit tehetünk azért, hogy nagyobb biztonságban legyünk.

Néhány ingyenes vírusirtó program:
Avira 
Avast 
Qihoo360

 

  • Telepíts vírusirtó programot a számítógépedre.
  • Ne nyiss meg ismeretlen feladótól érkező levelet.
  • Ne használd ugyanazt a jelszót.
  • Csak a saját számítógépedet használd, ha személyes adatot kell megosztanod.  

 

Mit teszünk valójában?

A kutatás hazánkra vonatkozó eredményei sajnos e tekintetben gyengébbek, mint az EU28 átlaga. A megkérdezettek 57%-nak volt vírusirtó program telepítve a számítógépére, bár nagyjából a harmada nem nyit meg ismeretlen helyről érkező levelet és ugyanennyi használja kizárólag a saját számítógépét. A megkérdezettek 20%-a használ különböző jelszavakat különböző oldalakon.

2013-hoz képest sokat változott a hozzáállásunk az internethasználathoz.  A többi országban a megkérdezettek 61%-nak van vírusirtó program telepítve a számítógépére, 49% pedig nem nyit meg olyan e-mailt, ami ismeretlen címről érkezik. 38%-uk kevésbé ad meg személyes adatokat a különféle honlapokon, 5-ből 3 használó pedig megváltoztatta legalább egy jelszavát az elmúlt egy évben.

A kutatás a jelszavak cseréjére külön kitér. Az EU28 országokban átlagosan a megkérdezettek 61%-a cserélte le a jelszavát az elmúlt egy évben, míg hazánkban kevesebb, mint az emberek fele, 46% tett így. Ráadásul az online vásárlási oldalakon a magyar embereknek csak 3%-a cserélte le jelszavát, ami a legalacsonyabb az Uniós országok között.

 

Forrás: http://ec.europa.eu/

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás