• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Németország is betiltotta a GM kukorica termesztését

2009.04.17. /
Németországban is tilos lesz a MON810 génmódosított kukorica kereskedelemi célú termesztése – jelentette be április 14-én az agrártárcáért felelős miniszter.

Ilse Aigner tárcavezető szerint jogosan feltételezhető, hogy a Monsanto cég által kifejlesztett MON810 nevű genetikailag módosított kukorica "veszélyt jelent a környezetre".

Aigner, aki tavaly októberben vette át a minisztérium vezetését, korábban már kilátásba helyezte, hogy az idei - április vége felé esedékes - vetést megelőzően érvényesíteni fogják a tilalmat.

A döntés alapja egy luxemburgi tanulmány, amely szerint a MON810 kockázatot jelent bizonyos lepkékre, katicabogarakra és vízben élő szervezetekre. Németország e veszélyre hivatkozva él az unió nyújtotta védelmi klauzula lehetőségével. A döntés azonban az Európai Bizottság eljárását vonhatja maga után.

A MON810 az egyetlen genetikailag módosított növény, amelynek köztermesztését 1998-ban engedélyezte az Európai Unó, miután úgy döntött, hogy a GM-növény biztonságos. Néhány más uniós tagország, köztük Magyarország és Franciaország sem engedélyezi a GM-kukorica termesztését.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] valentine

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében