fbpx

| Tudatos Vásárló

Nemcsak a szagok támadnak, az illatok is

Illatos szappan, sampon, dezodor, mosószer, mosogatószer, öblítő, vécépapír, papírzsepi, kézkrém, törlőkendő, légfrissítő – a mindennapok részei. Nem csoda, hogy ennyien allergiásak. Útmutató a felismeréshez és a megelőzéshez. 

Allergén illatanyagok találhatóak a kozmetikai termékek összetevői között is. Ha egy érzékeny ember bőre allergén illatanyaggal érintkezik, kontakt allergiás bőrgyulladás alakulhat ki. A kontakt allergiás bőrgyulladás tünetei az allergén illatanyagok bőrre kerülése esetén újra és újra megjelenhetnek.

A kontakt allergiás bőrgyulladás kialakulása két fő fázisban történik. A szervezet először találkozva az allergénnel érzékenyítődik (szenzibilizálódás), majd ismételt kitettség esetén az immunreakció hatására létrejöhet a bőr gyulladása. A tünetek legtöbbször az arcon és a kézen figyelhetőek meg.

 

Az illatallergia megjelenési formái

A parfümökben és kozmetikumokban használt illatanyagok a kontakt allergiás bőrgyulladás mellett bőrirritációt, csalánkiütést, hiperpigmentációt vagy fényérzékenységet is okozhatnak. Egyes illatanyagok nagyobb mennyiségének a bőrre kerülése esetén irritáció alakul ki. Az illatanyagok dózisfüggő csalánkiütést is kiválthatnak.

 

A hiperpigmentáció azt jelenti, hogy sötétebb foltok jelennek meg a bőrön. Jellemzően az arcon és a nyakon.

 

Egyes vegyületek UV-sugárzás hatására okoznak allergiás tüneteket. A fényérzékenységet okozó anyagok nagy részének felhasználását betiltották, vagy korlátozták, ezért az ilyen jellegű bőrgyulladások viszonylag ritkán fordulnak elő.

 

Az illatanyagok illékony vegyületek, ezért a bőr mellett a szemet és a légzési szervrendszert is károsíthatják. Becslések szerint ezek a tünetek a lakosság 2–4 százalékát érintik. A légutak irritációja mellett az illatanyagok az asztmás tüneteket is súlyosbíthatják.

 

Allergén illatanyagok sok bizonyíték alapján
Amyl cinnamal, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamyl alcohol, Cinnamal, Citral, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hydroxymethylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde, Isoeugenol
Allergén illatanyagok kevesebb bizonyíték alapján
Anisyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Citronellol, Farnesol, Hexyl cinnamaldehyde, Lilial, d-Limonene, Linalool, Methyl heptine carbonate, 3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one

Hogyan zajlik az allergiavizsgálat?

Az illatanyagok okozta kontakt allergia diagnosztizálására leggyakrabban tapaszos teszteket használnak. A vizsgálat során a lehetséges allergénekkel, készítményekkel átitatott vattadarabokat helyeznek a hátra, vagy a felkarra. A mintákat 24–48 órával később veszik le, ekkor a bőrgyógyász állapítja meg, hogy az egyes anyagok okoztak-e allergiás tüneteket. A tapaszos tesztek alkalmazásának módjára nemzetközi szabványokat alkottak.

Az is fontos, hogy allergiás tünetek esetén folyamatosan figyeljük a használt anyagokat és a reakciókat.

Allergiás embereknél a bőrgyógyászati kezelés elsőrendű célja az allergénnek való ismételt kitettség elkerülése. Ehhez elengedhetetlen a hatékony allergiatesztek alkalmazása. A diagnózis felállítása akkor vezethet eredményre, ha a termékek címkézése lehetővé teszi a fogyasztónak, hogy elkerülje a számára veszélyt jelentő vegyületeket.

 

Milyen gyakori az illatallergia és hogyan kerülhető el?

Az illatanyagok okozta allergia viszonylag gyakori probléma. Az érzékenység az összes ember 1–3, míg az ekcémások 16 százalékát érinti Európában. A megelőzés legfontosabb lépése, hogy amennyire csak lehet, kerüljük az érintkezést az allergén anyagokkal. Ha az allergiát orvosi vizsgálat is alátámasztja, próbáljuk meg teljesen kiiktatni az allergénnel való találkozást az életünkből.

A jobb szabályozás és az óvatosság segítene

A döntéshozók, a gyártók és a fogyasztók is fontos lépéseket tehetnek azért, hogy ne nőjön az allergiások száma. Ilyenek például:

 

  • az allergén hatású vegyületek felhasználásának tilalma;

  • az allergén összetevők maximális koncentrációjának meghatározása a termékekben;

  • az allergén vegyületek biztonságosabb anyagokkal való helyettesítése;

  • az illatosított termékek újratervezése a veszélyes vegyületek kiváltása érdekében;

  • ahol megoldható az illatanyagok használatának elkerülése;

  • tájékoztatás, hiszen az allergén vegyületek címkén való feltüntetésével a fogyasztó elkerülheti az veszélyes anyagokat.

 

Források: Green Facts

Fotó: Kdshutterman | Dreamstime

 

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás