fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nemcsak a fogyasztóit, de még a GVH-t is megtévesztette a Pannon Medisana

A Medinose allergiaellenes készülékről adott, de nem kellően alátámasztott állításokat tartalmazó hirdetéseiért a Pannon Medisana Kft. másodszor kapott bírságot a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH). Az is kiderült, hogy a korábbi eljárásban valótlan tényeket állított, ezért eljárási bírságban is részesült.

A Pannon Medisana Kft.-t először 2006-ban büntette meg fogyasztók megtévesztése miatt a GVH. A társaság akkor az általa forgalmazott Medinose készülék hatásáról reklámjaiban olyan állításokat tett, amelyeket nem tudott megfelelően alátámasztani.

A jogsértő tájékoztatás lényege az volt, hogy a Medinose készülék alkalmas az allergia megelőzésére. A vállalkozás által az állítások alátámasztására benyújtott dokumentumról a GVH – szakértők bevonásával – megállapította, hogy nem szolgál megfelelő tudományos bizonyítékul az állítások igazolására. A tanulmány megállapításai ugyanis olyan vizsgálatokon alapulnak, amelyeket tíz évvel ezelőtt, más klímával rendelkező országban, kevés beteg bevonásával készültek. Emiatt 1,5 millió forint bírság kiszabása mellett a GVH megtiltotta, hogy a cég a félrevezető információkat a www.medinose.hu honlapon közzétegye. A Pannon Medisana a döntés ellen fellebbezett, az ügyben jogerős bírósági döntés mindeddig nem született.

Mindenesetre a GVH 2007 tavaszán utóvizsgálatot indított annak ellenőrzésére, hogy teljesítette-e a Pannon Medisana a rá rótt kötelezettséget. Kiderült, hogy a honlap a fogyasztók megtévesztésére alkalmas állítások nagy részét változatlanul tartalmazza. A Pannon Medisana azzal védekezett, hogy a honlap üzemeltetését 2006 óta annak új tulajdonosa, a holland Medisana Benelux NV végzi, így a tartalomért is a külföldi cég felel. Az utóvizsgálat így annak megállapításával zárult, hogy a Pannon Medisana Kft-t nem terheli felelősség. Ezzel azonban az ügy nem ért véget.

Mivel a Medinose készülékkel kapcsolatos félrevezető tájékoztatások továbbra is széles körben jelentek meg, 2007 augusztusában a GVH újabb eljárást indított. A vizsgálat ezúttal a Pannon Medisana Kft. mellett a holland cégre is kiterjedt. Ennek köszönhetően végül sikerült feltárni a Medinose készüléket forgalmazó vállalkozások közötti kapcsolatrendszert, és új bizonyítékok is a GVH birtokába jutottak. Kiderült, hogy a Pannon Medisana a két eljárásban valótlan tényekre alapozta védekezését. A holland vállalkozás ugyanis semmilyen reklámozási tevékenységet nem folytat Magyarországon, hazánkban a kizárólagos forgalmazásra a Pannon Medisana jogosult, és a termékhez kötődő reklámtevékenységért is az felel. Emiatt a GVH visszavonta az utóvizsgálatot lezáró végzését, helyette pedig végrehajtásra kötelező végzést bocsátott ki. A Pannon Medisana ennek értelmében köteles a korábbi eljárásban hozott határozatnak megfelelően a magyar honlapról a jogsértő tartalmat eltávolítani. Amíg ez nem történik meg a vállalkozás – a kötelezés kézhezvételétől számítottan – naponta 50 ezer forint végrehajtási bírságot köteles fizetni. A valótlan tény állítása miatt a GVH 210 ezer forintos eljárási bírságot is kiszabott a vállalkozásra, mivel az az eljárás során tanúsított magatartásával megakadályozta a valós tényállás feltárását, és mentesült a felelősség alól.

Az új utóvizsgálati döntéssel a 2006-ban kezdődött ügy lezárult ugyan, ám a 2007-ben indított eljárás nem ért véget. Ebben a GVH már nem foglalkozott a honlapon közzétett, jogsértő állításokkal, viszont a szórólapokon közölt megtévesztő állítások miatt 2,1 millió forint bírságot szabott ki a Pannon Medisanára. A bírság összegének megállapításánál a hatóság tekintettel volt arra, hogy a cég bizalmi jellegű terméket hirdetett megtévesztő módon, reklámjaival egészségügyi állapotából adódóan kiszolgáltatott fogyasztói kört ért el, a megtévesztő hirdetéseket hosszabb ideig alkalmazta. Ráadásul – a korábbi eljárás következtében – a Pannon Medisana Kft. pontosan tudatában volt annak, hogy magatartása sérti a versenytörvényt.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás