fbpx

| Tudatos Vásárló

Nem a teljesítménytől függ, hogy melyik a jó porszívó

Nem a porszívó teljesítményén, hanem a kialakításán múlik, hogy mennyire jól takarít. Szeptember 1-től kisebb fogyasztású készülékek kerülnek a piacra.  (tovább…)
Nem a porszívó teljesítményén, hanem a kialakításán múlik, hogy mennyire jól takarít. Szeptember 1-től kisebb fogyasztású készülékek kerülnek a piacra. 

A porszívókra vonatkozó európai uniós szabályozás első üteme szerint 2014-től piacra került porszívók maximális fogyasztása 1400 Watt lehetett, a második ütemben, 2017 szeptember 1-től ezt tovább csökkentették 900 Wattra. A boltokban még kaphatók a korábbi termékek, de az új készletet már az új szabályozásnak megfelelő porszívókkal töltik fel.

A szabályozás célja, hogy a gyártók úgy csökkentsék a készülékek energiafogyasztását, hogy az ne menjen a hatékonyság rovására. A teljesítmény ugyanis a motor által felvett energiát adja meg, de ennek az energiának egy része hőként elvész.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének a nemzetközi ICRT hálózat keretében zajló porszívó tesztje azt mutatja, hogy nem a motor ereje, hanem a berendezés szerkezete befolyásolja a szívóerőt, vagyis a tisztítási hatékonyságot. Többek között azon múlik a tisztítási hatékonyság, hogy a szívóka elég aerodinamikusan van-e kialakítva, és megfelelően illeszkedik-e a készülékre.

Porszívót vennél? Nézd meg a TVE porszívó tesztjét itt!

Hogy zajlanak a TVE porszívó tesztjei?

  • A tesztek során minden terméket ugyanabban a nemzetközi laboratóriumban, egységes módszertan alapján tesztelnek, így az adatok összehasonlíthatók.

  • A tisztítási hatékonyságot laboratóriumban szőnyegen, kerámia- és fapadlón történt maximális szívóerő beállítással, üres majd részben telt zsákkal/tartállyal végzik.

  • Maximális erőre állítva szőnyeg és kerámia padlón mérik a zajkibocsátást.

  • Szőnyegen és kerámiapadlón porszívózás közben mérik a készülék energiafogyasztását 10 négyzetméterre kalkulálva.

  • Azt is vizsgálják, hogy mennyire hatékony a készülék szűrője, vagyis mennyi por kerül vissza a levegőbe porszívózás közben.

 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás