fbpx

| Sebestyén Éva

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nem szűnik a feszültség az Apple gyáraiban

Ősszel ismét feltámadtak az indulatok az Apple legnagyobb beszállítója, a Foxconn környékén. Tajvanon a gyár mintegy kétezer munkása vett részt azokban az utcai zavargásokban, amelyeket a Foxconn személyes ellentéteken alapuló „incidensnek” titulált. Mi állhat a háttérben?

Mint arról a TudatosVásárló.hu is többször beszámolt, évek óta nyílt titok, hogy az Apple beszállítói olyan körülmények között gyártják a piacvezető iPad és iPhone termékeket, amelyek sem a környezetet, sem az ott dolgozó munkások egészségét nem kímélik.

Számos civil szervezet szólította már fel az Apple-t, hogy változtassa meg üzletpolitikáját, és szüntesse be környezetromboló, etikátlan tevékenységét.

Megannyi nyilatkozat, ígéret és látszatintézkedés ellenére azonban a probléma még mindig nem oldódott meg – mint ahogy azt a legutóbbi zavargások is jelzik.

Bár idén augusztusban a Fair Labor Association (FLA) nevű washingtoni nonprofit szervezet egy tanulmányában arról írt, hogy az általuk megvizsgált három Foxconn gyárban javuló munkakörülményeket tapasztaltak, sajnos úgy tűnik, hogy a pozitív fejlemények nem általánosak.

Geoffrey Crothall, a China Labour Bulletin nevű jogvédő szervezet vezetője szerint az FLA vizsgálatának eredményei örvendetesek, de a közel egymillió, más gyárakban dolgozó Foxconn alkalmazott mindebből semmit sem érez meg. Egy-két üzemen kívül ugyanis máshol nem történt változás, és a nagy összeszerelő gyárakban nem ment végbe hasonló javulás a munkakörülményeket illetően.

A legutóbbi zavargások hátterében ráadásul egy olyan tényező is áll, amelyre ritkán világítanak rá a vizsgálatok. Crothall szerint a gyári munkások és a biztonsági személyzet között mára olyan mély ellentét alakult ki, amely bármikor a szeptemberihez hasonló összecsapásokhoz vezethet.

A biztonságiak ugyanis a szigorú fegyelem betartása érdekében nem riadnak vissza a durva, erőszakos és megalázó módszerek alkalmazásától sem, amelyet a dolgozók – természetesen – egyre nehezebben viselnek. Ráadásul a fiatalabb munkások között kezd felnőni egy olyan generáció, amely egyre jobban tisztában van jogaival, és hajlandó is fellépni annak érdekében, hogy tiszteletben tartsák azokat.

A Foxconn-nál a helyzet tehát továbbra is leginkább egy lőporos hordóhoz hasonló. A kérdés már csak az, hogy az Apple, immáron saját jól felfogott érdekében, mikor hajlandó változtatni ezen.

Kép [cc] aditza

 

**

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás