• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Nem jó helyre dobjuk az elemet

2010.04.24. /
Annak ellenére, hogy a lakosság 97%-a számára a környezetében elérhetők a gyűjtőedények, a lemerült elemek és akkumulátorok közel 80%-a továbbra is a kommunális hulladékgyűjtőben végzi.

A visszagyűjtési arány jelenleg 21%-nál tart, miközben az európai uniós előírások szerint 2016-ra már a kibocsátott mennyiség 45%-át kell szelektíven begyűjteni. Az infrastruktúra gyakorlatilag készen áll: a lakosság 97%-a már közvetlen lakókörnyezetében megtalálja a gyűjtőedényeket, így alapvetően csak odafigyelés kérdése, hogy az elemeket ide dobjuk. 

Az elemek lúgos oldatokat, az akkumulátorok esetenként nehézfémeket tartalmaznak, amelyek helytelen kezelés esetén felhalmozódnak az élő szervezetekben, és súlyosan veszélyeztetik a környezetet.

Évente mintegy 300 tonna elemet gyűjt szelektíven a lakosság, ami megfelel a jelenlegi előírásoknak, azonban a gyűjtőrendszer ennek a többszörösét is képes befogadni. Csak a fővárosban jelenleg 20 ezer gyűjtőedény van.

Az áruházak, boltok 2009. július elsejétől kötelesek az elemek visszagyűjtésére, és ehhez a Re'elem Nonprofit Kft-től ingyenesen kérhetnek gyűjtőedényeket. A hatályba lépés előtt több ezer igénylés érkezett a céghez, mivel százezres nagyságrendű büntetést kaphat a hatóságoktól az, aki elmulasztja a gyűjtőedényt kihelyezését. Mivel boltba mindenki jár, most már senki sem mondhatja, hogy nem tudja leadni a használt elemeit, akkuit.

Bár az uniós cél még messze van, az elmúlt években jelentős előrelépést sikerült elérni, hiszen a visszagyűjtött mennyiség 2005-ben még csak 7% volt, ma pedig 21%.

 

Forrás: MTI

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében