fbpx

Nekünk ezért fontos a Fairtrade

Az idén 15 éves TVE már közel 10 éve foglalkozik a Fairtrade, azaz méltányos kereskedelem népszerűsítésével és a Fairtrade termékekkel. Miért szívügyünk a Fairtrade, és hol lehet ilyen termékeket kapni?

A méltányosság alap
 

Mert a fairtrade mozgalom a fejlődő országokból származó élelmiszert megtermelő gazdálkodók és munkások jólétét tűzte ki céljául. Ez pedig azért fontos, mert a globális kereskedelem résztvevőiként, fogyasztóként és tudatos vásárlóként döntési lehetőségünk és így felelősségünk is van abban, hogy mit választunk.
 

Nem mindegy, hogy magyar almát, üvegházas paradicsomot vagy fairtrade banánt választunk.

 

A fairtrade szellemiségét a legjobban egy Martin Luther King idézet foglalja össze, miszerint:
 

” mielőtt befejezed a reggelidet, már a világ több mint felétől függesz.” Hiszen a kávé, amelyet reggel iszunk nagy valószínűséggel kenyai, a banán amit eszünk Kolumbiából vagy Ecuadorból származik, a teánk Sri lankai vagy indiai, a kakaó elefántcsontparti, a narancslé pedig Brazil narancsból készült. 

Az etikai megfontolásokon és a méltányosságon túl a Fairtrade termékek minőségben is felvehetik a versenyt a többi termékkel. Legutóbbi banán tesztünkből, ahol 15 különféle matricával ellátott (márkázott) banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgáltuk, legalábbis ez derült ki. A vizsgálat során a Fairtrade és bio minősítésű termékek szerepeltek a legjobban. Ha teheted, keresd a Fairtrade és bio banánokat!

A Fairtrade egyértelmű pozitívumai ellenére, Magyarországon még mindig elvétve találhatunk a boltok és szupermarketek polcain méltányos kereskedelmi termékeket. Ez teljesen szembe megy a nyugat-európai trenddel, ahol a nagy szupermarketláncok büszkén hirdetik fairtrade temékeiket. A német Lidl elsőként csatlakozott a Fairtrade kakaóprogramhoz és a 2016-os évet a fairtrade évének nyilvánította. A magyar boltokban alig találunk ilyen termékeket.

Ennek ellenére megindult a lassú változás. A nemrég megjelent Tudatos Vásárló Piaci jelentés is azt mutatja, hogy egyre növekszik a kereslet a méltányos kereskedelmi termékek iránt. A 2014-2016 közötti időszakban a magyar háztartások 612 millió forintért választottak fairtrade élelmiszert. A három év alatti hétszeres növekedés azt mutatja, hogy egyre többen szavaznak vásárlásaikkal egy fenntarthatóbb és méltányosabb világra.

 

Te is szeretnél több Fairtrade termékeket? Írd alá a petíciót, amelyet a piacvezető szupermarketeknek címzünk, és arra kérjük őket, hogy tegyék elérhetővé és könnyen megtalálhatóvá a méltányos kereskedelmi termékeket.

 

Helyek, ahol kedvezménnyel vásárolhatsz Fairtrade termékeket, hiszen Tudatos Vásárló Kedvezménykártya helyek

Zöldpolc

A Zöldpolcnál bio és Fairtrade minősített kakaóport, a kávékedvelők pedig bio fairtrade instant kávét is vásárolhatnak.

Nagy kedvenc: bio-fairtrade instant kávé

  

 

Prezent 

A Prezent-ben rengeteg Fairtrade terméket árulnak. Vannak Clipper teák, zöld és fekete tea. Kávéból instant és őrölt, pörkölt kávé is megtalálható Fairtrade minősítéssel és van kakaópor is. Az édesszájúakra gondolva csokit is kínálnak, RAWR nyers vegan bio csokikat, de ezek már csak limitált kiadásban érhetők el. Nem csak élelmiszerben utaznak, a Cocoon Manufaktúra natúrkozmetikai termékeiben a sheavaj és a kakaóvaj is Fairtrade minősített.

Nagy kedvenc: Citrusos illatú kubebás-kakaós testvaj és hipoallergén testvaj 

    

 

Sheavaj.hu

A Sheavaj-nál a fő szerep az organikus és Fairtrade növényi vajak és olajoké. Együttműködésben a Ghánai Akoma szervezettel sikerül megvalósítani olyan termékek magyarországi forgalmazását, amelyben megvalósulnak a fenntarthatósági és méltányos kereskedelmi szempontok.

Nagy kedvenc: shea vaj és az afrikai fekete szappan

 


 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás