• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Nejlonszatyor tilalom már Kínában is

2008.06.04. /
Kínában vasárnap lépett életbe az a rendelkezés, amelynek értelmében részben egyáltalán nem, részben csak fizetség ellenében adhatnak nejlonszatyrot a vásárlóknak a boltok Kínában.

A zöld olimpiát ígérő kínai kormánynak ez a rendelkezése is a környezet, valamint a takarékosság jegyében fogant. A kabinet azzal indokolta a szigorú rendelkezést, hogy az ország hatalmas mennyiségű műanyag szatyrot használ évente, s ez megkönnyíti ugyan a vásárlók dolgát, ám a vékony zacskók súlyosan környezetszennyezőek és fölöslegesen sok energiát, valamint nyersanyagot pazarolnak el gyártásukhoz.

A környezetet legjobban szennyező, a városokat, a tájat leginkább elcsúfító könnyű, 0,025 milliméter, vagy ennél vékonyabb műanyagból készült tasakok gyártása, forgalmazása, illetve használata esik tilalom alá. A többi műanyagtáskáért pénzt kell kérniük a kerekedőknek, ezen felül forgalmukat komoly adóterhekkel kívánják visszaszorítani, ugyanakkor az újrafelhasználható termékek támogatásával ösztönzik a környezettudatos termelést.

A kínaiak naponta 3 milliárd darab, gyakorlatilag elpusztíthatatlan nejlonszatyrot vesznek igénybe, de szakértők becslése szerint a műanyag zacskók forgalma 30%-kal csökkenhet az intézkedés hatására a jelenlegi évi 1,6 millió tonnáról.

Írországban - ahol az elsők között vezettek be hasonló tilalmat - 90%-kal esett vissza a nejlonszatyrok használata a Waste Watch környezetvédelmi nonprofit-szervezet szerint. Több afrikai országban is tiltják az ultravékony műanyagból készült műanyag zacskók használatát.

 

Forrás: MTI  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében