• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Néhány termék vegyianyag-tartalma egy átlagos lakásból és kertből

2004.05.27. /
Az emberek szervezetében több száz mesterségesen előállított vegyi anyag található. Néhány példa ezek közül.

Az emberi vérben találhatóak például poliklórozott bifenilek (PCB-k), melyek nehezen vagy egyáltalán nem bomlanak le, és hosszabb időn át halmozódnak az emberi szervezetben. Ezeket az anyagokat az anyák már a terhesség vagy a szoptatás időszakában továbbadják a gyerekeiknek. Zavart okozhatnak az emberek és az állatok hormonháztartásában, és a szaporodási képességeket is károsan befolyásolhatják. Az alábbi termékek csak néhány kiragadott példa a sok közül.

Exotic-mix ital:
E951 Aszpartám: Két, szintetikus úton előállított aminosavból álló édesítőszer. Elsősorban a fenilketonúriában (veleszületett anyagcsere betegség) szenvedőknél okoz gondot. Érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, hiperaktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg.
E952 Ciklamát: Mesterséges édesítőszer, az USA-ban tiltott. Szacharinnal keverve van forgalomban. A ciklamát bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe. A bélflóra ciklohexil-aminná alakítja át, ami – az állatkísérletek szerint – károsítja a herét és a spermiumokat. Az állatkísérletek – nagy adagokban történő alkalmazás esetén – hólyagdaganatot jeleztek.

PVC kacsa, gyermekjáték
PVC: A nagy mennyiségben használtak közül a legkárosabb ismert műanyag. Gyártása, felhasználása és lebomlása során végig mérgező klórtartalmú anyagok, veszélyes hulladékok képződnek. A PVC elégetése miatt az utóbbi években tömegesen kerültek a környezetbe a dioxinok, amelyek a Földön  ismert legveszélyesebb anyagok közé tartoznak. A PVC gyártása és felhasználása során keletkező anyagok a savas esők kialakuláshoz is hozzájárulnak.
Ftalátok (PVC lágyítószerek): Számos ftalátról, melyekkel PVC termékekben találkozhatunk, bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatásúak. Veszélyességük miatt tilos egyes ftalátok felhasználása 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára készülő gyermekjátékokban.

Növényvédőszer:
Kaptán:
Általános kerti gombaölőszer, például szőlőre, eperre. Számos hazai és külföldi cég árulja Magyarországon (Bayer, Budapesti Vegyi Művek). Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala, az EPA szerint erősen mutagén (DNS módosító), teratogén (utódokban kárt okozó), és az ember számára valószínűleg rákkeltő.

Sampon korpásodás ellen (Head & Shoulders):
Sodium polynaphthalene sulfonate: Lenyelve méreg, esetleges szemirritáló, lebomlási termékei között lehetnek veszélyes anyagok.
DMDM Hydantoin: Allergiát okoz, formaldehid-forrás, melynek hatásai például fejfájás, depresszió, fájdalomérzés és asztma, továbbá gyengíti az immunrendszert és rákot is okozhat.
Sodium Laureth Sulphate (SLES): Enyhén irritáló hatású. Rákkeltő anyagokká bomlik le.
PEG-12 (hajtömegnövelő összetevő): Károsítja az immunrendszert, esetleges rákkeltő.

Aroma Therapy: Liquid Hand Wash – Energy (Palmolive)
MDGN: Mérgező, bőrrel érintkezve allergiát okoz, rákkeltő anyagok képződését okozza.
DMDM Hydantoin: Allergiát okozó formaldehid-forrás, melynek hatásai például fejfájás, depresszió, fájdalomérzés és asztma; továbbá gyengíti az immunrendszert és rákot is okozhat.
Cocamidopropyl betaine: A „természetes termékek” gyakori összetevője, allergiát okozhat.
Sodium Laureth Sulphate (SLES): Enyhén irritáló hatású. Rákkeltő anyagokká bomlik le.

Simon Gergely a Levegő Munkacsoport munkatársa.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében