• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Ne vásárolj élő állatot húsvétra!

2009.04.08. /
Az Orpheus Állatvédő Egyesület felhívja a figyelmet, hogy csak alaposan átgondolt döntés után vásároljunk élő állatot ajándékba. A piacokon, boltokban lévő olcsó húsvéti kínálat sajnos éppen a felelőtlen vásárlást segíti.

Virágvasárnap állatvédelmi járőrözésre indult az Orpheus Állatvédő Egyesület. Az önkéntesek benéztek a nagyvárosokban működő állatkereskedésekbe, és kisebb-nagyobb piacokon is kutattak a vásárolható élő ajándékok után.

Állatvédelmi szempontból aggasztó, hogy már száz forinttól kapható kiscsibe vagy nyuszi, ami az ünnepi készülődés közepette felelőtlen élőállat-vásárlásra ösztönözheti a gyanútlan járókelőket.

Miért nem jó élő állatot ajándékozni a gyerekeknek? Egy kedves kis nyúl, vagy egy pihés kiscsibe érdekesnek tűnő ajándék lehet, de igazából nem az. Az ünnep perceiben fénylő csibe vagy nyuszi a szürke hétköznapokban (a szükséges állandó gondoskodás, a költségek és az időhiány miatt) unott teherré válhat. A felelőtlenül megvásárolt élő ajándék az ünnepeket követően gyakran kerül utcára, menhelyre, kukába. Az állatok érezni (örülni, szenvedni), éhen halni képes élőlények, tartásuk felelősséggel jár, nem lehet unott teherként a könyvek mellé, a polcra dobni őket.

Az ünnepek után az Orpheus Állatvédő Egyesület (és a többi állatvédő szervezet is) rendszeresen szembesül a tömegesen feleslegessé váló állatok problémájával. Megelőzéssel és környezettudatos vásárlói szokásokkal tehetünk az állatok védelméért. Ne vásároljunk élő állatot ajándékba!

Mit ajándékozzunk élő állatok helyett húsvétra? Válasszunk gyermekünk, családunk számára plüssfigurát, ajándékutalványt, saját készítésű tárgyakat (pl. hímes tojást). Az ajándék élőállatot kiválthatja egy állatkerti séta, ahol a gyerek megsimogathatja, etetheti, megismerheti közelebbről is a kedvenceit.

Gyerekünk állatok iránt való ragaszkodását és felelősségérzetet akár egy állatkerti örökbefogadással is elmélyíthetjük. Egy erről szóló oklevél kiváló húsvéti ajándék lehet. Számos állatkert, menhely, de madárkórház is kínál örökbefogadási lehetőséget. Aki viszont inkább a növényeket kedveli, az sem marad ajándék nélkül. Íme néhány lehetőség:

 

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

 

Kép [cc] vandermouche

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében