fbpx

| Tudatos Vásárló

Ne dobd ki, a csúnya zöldség is lehet finom!

Fejenként évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki, sokszor csak azért, mert nem szép. Pedig a látszólagos hiba nem felétlenül jelent rosszabb minőséget. Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szemléletformáló kampánya.

Nem csak a legfrissebb, legszabályosabb zöldség-gyümölcs ehető

Sokan elfordulnak a szokatlan alakú zöldségektől, gyümölcsöktől, amik kisebbek vagy nagyobbak az átlagosnál, esetleg más a mintázatuk, látszólag hibásak, így nem felelnek meg az előírásnak vagy a fogyasztói elvárásoknak. Ezek a termények azonban csak másmilyenek, de nem feltétlenül rosszabbak.

A pusztán alakhibás zöldség és gyümölcs előkészítést követően ugyanúgy fogyasztható, mégis sokszor – érdemtelenül – a szemétben végzi. A Nébih Vegyél számba! kampányának oldala bemutatja azokat a „hibákat”, amelyek nem befolyásolják a fogyaszthatóságot. Megtudhatjuk, hogy a fura, szabálytalan forma a legtöbb gyümölcsnél, zöldségnél még nem gond, és ízre még tökéletes lehet egy felhasadt sárgarépa, belilult paprika is.

Itt jegyezzük meg, hogy az igazán jó minőségű, bio termesztésű vagy különleges ízvilágot hordozó tájfajta zöldségek, gyümölcsök  – mint például azok a paradicsomok, amelyek nerég az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet jóvoltából kerültek forgalomba – gyakran egyedi formájúak, tűnhetnek hibásnak. A reklámokban látható “tökéletesen szabályos” forma nem minden, a hibátlan külső önmagában nem garantál jó minőséget.

Ha jól tárolod, tovább élvezheted

Bizonyos gyümölcsök, zöldségek érési folyamata a betakarítás után is folytatódik, azaz a szállítás és tárolás során is tovább érnek. Épp ezért vásárláskor figyelembe kell venni, hogy mikor szeretnénk felhasználni. A friss gyümölcs és zöldség esetében az érési folyamat a legtöbbször lassítható a hűtőben való tárolással, a már félbevágott, feldarabolt terményeknél pedig kiemelten fontos a hűtés, hisz feldolgozott állapotban felgyorsulnak a romlási folyamatok.

Bizonyos termékeknek ugyanakkor kifejezetten árt a hűtés: a sárgarépa a hűtőben fagyási sérülést szenvedhet, a banán pedig megbarnul a hűtőszekrényben. Sőt, a héjából kiszabaduló érlelőgáz miatt a banánra az is igaz, hogy a közelében, vele egy zacskóban tárolt zöldség/gyümölcs gyorsabban érik. Ezek a körülmények mind befolyásolják a fogyaszthatóság időt, éppen úgy, ahogy a termék szállítása is.

Előnyben a hazai

A hazai, helyi termékek garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”, mint a távoli országokból hazánkba utaztatott zöldségek-gyümölcsök.

Fontos környezeti szempont, hogy a szállítási távolság növekedésével  a szén-dioxid kibocsátás jelentősen nő, mintahogy az eközben a hűtésére fordítandó energiaszükséglet is. Egy tanulmány például kimutatta, hogy például a helyi termesztésű almák előállításához, szállításához 87%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás köthető, mint a külföldről behozott almákéhoz.

Ráadásul, minél messzebbről szállítják a termékeket, annál nagyobb eséllyel nyomódnak és sérülnek meg útközben, amely élelmiszerhulladékok keletkezéséhez vezethet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként, csaknem 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki évente. Ennek egy részét pusztán azért, mert az étel „nem tökéletes”, alakhibás, vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás.

A Vegyél számba! kampány arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy

1. nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló, 

2. a zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással, 

3. érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”.

A kampány edukációs anyagaival elsősorban a Nébih Maradék Nélkül élelmiszerpazarlás elleni programjának felületein (honlap, social media, youtube) találkozhatnak az érdeklődők. Emellett a hivatal saját csatornáin és egyéb tematikus oldalain is megjelennek majd a praktikus tudnivalók. A jövőben pedig a programhoz kapcsolódó rendezvényekre, izgalmas aktivitásokra is számíthatnak a vásárlók.


Ez a tartalom az Agrárminisztérium 2019-es Zöld Forrás programjának támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás