• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A nassolás betiltása elősegítette az iskolások egészséges táplálkozását

2008.05.20. /
A nassolás betiltása az oktatási intézményekben elősegíti az iskolások egészséges táplálkozását – derült ki egy brit vizsgálatból.

A cardiffi társadalom- és egészségkutató intézet kutatói egy éven át figyelték a 9-11 éves gyerekek nassolási szokásait Wales és Dél-nyugat Anglia hátrányos helyzetű körzeteinek 43 elemi iskolájában. A kutatás során 23 iskolát arra kértek, hogy nyissanak gyümölcsüzletet, ahol fix áron árusították a különböző gyümölcsöket, ugyanakkor tilos volt édességet, chipset vagy egyéb nassolnivalót kínálniuk. Az összes, vizsgálatba bevont oktatási intézmény ugyanakkor nem változtatott korábbi, az ennivaló kívülről való behozatalát tiltó vagy engedélyező gyakorlatán.

Az év végén az iskolásokat arról faggatták, hogy előző napmennyi gyümölcsöt és egyéb nassolnivalót fogyasztottak. A gyerekeket arról is megkérdezték, hogy az iskolában mennyi gyümölcsöt szoktak enni.

Mint kiderült, az iskolai gyümölcsárudák önmagukban kevésbe befolyásolták a diákok étkezési szokásait. Sokkal nagyobb volt ugyanakkor ezeknek az üzleteknek a hatása olyan oktatási intézményekben, amelyek betiltották az élelem behozatalát, vagy ahol kizárólag gyümölcsöt engedélyeztek behozni és árusítani. Azok a gyerekek, akiknek az iskolájában gyümölcsüzlet üzemelt, s ahol a gyümölcs volt az egyetlen engedélyezett élelmiszer, naponta 0,37 adaggal többet fogyasztottak belőle, mint azon iskolák diákjai, ahol nem volt ilyen gyümölcsbüfé.

Mint Laurence Moore, a cardiffi intézet professzora rámutatott,a gyerekek sokkal inkább hajlandók az iskolai gyümölcsárudában vásárolni, s fogyasztani, amennyiben nem engedélyezik számukra, hogy egészségtelen nassolnivalót hozzanak otthonról.

Ismertetése szerint az egészséges táplálkozás szempontjából rendkívül fontos a barátok, a kortársak példamutatása. Ugyancsak fontos, hogy az iskolák megfelelő gyakorlatot vezessenek be az egészséges táplálkozás érdekében.

A brit iskolaigazgatók szövetsége (NAHT) ugyanakkor nem támogatja, hogy a diákokra kész megoldásokat kényszerítsenek rá. „A szövetség tagjaitól függ, hogy milyen megoldást választanak" - mondta Chris Howard, a NAHT alelnöke. Mint hozzátette, az igazi gond az, hogy az idősebb tanulók, ha nem vásárolhatják meg az iskolában a kívánt nassolnivalót, egyszerűen kisétálnak a kapun, s egy közeli üzletben szerzik be azt, amit akarnak.

 

Forrás: MTI

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében