fbpx

| Tudatos Vásárló

Napozzunk biztonságosan!

Itt a nyár a napozás, strandolás ideje, de nem árt az óvatosság. A túlzott napozás hosszú távon megbosszulja magát. Az Egészségügyi Világszervezet tippjei.

 

Az ultraibolya (UV) sugárzás a napsugárzás egyik összetevője. Az UV sugárzás szintjét számos tényező befolyásolja:

  • A nap magassága: minél magasabban van a Nap az égen, annál nagyobb az UV sugárzás szintje.
  • Szélességi kör: minél közelebb vagyunk az egyenlítői területekhez, annál magasabb az UV sugárzás szintje.
  • Felhőtakaró: az UV sugárzási szintek a felhőtlen ég alatt a legnagyobbak, de még felhős ég esetében is magasak lehetnek.
  • Magasság: az UV sugárzás szintje 1000 méterenként kb. 5 %-kal növekszik.
  • Ózon: az ózon elnyeli a nap UV sugárzásának egy részét. Mivel az ózon réteg lecsökkent, több UV sugárzás éri a földfelszínt.
  • Felszíni visszaverődés: sok felület visszaveri az UV sugárzást, és ez hozzáadódik az összes UV expozícióhoz (pl. a fű, talaj és víz kevesebb, mint 10%-át veri vissza az UV sugárzásnak; a friss hó több mint 80%-ot; a száraz homok kb. 15%-ot, míg a tengeri tajték kb. 25%-ot).

 

Tények

  • A bőrrákot elsődlegesen az ultraibolya (UV) sugárzás expozíció okozza – származzon az akár a napból, akár mesterséges forrásokból, mint pl. a napágyak.
  • 2000-ben világszerte több mint 200.000 melanómás esetet diagnosztizáltak és 65.000 melanómához kapcsolódó haláleset történt.
  • A gyermekek és serdülők túlzott napsugárzás expozíciója valószínűleg hozzájárul a bőrrák kialakulásához a későbbi életszakaszokban.
  • Világszerte megközelítően 18 millió ember vakul meg szürkehályog miatt, ennek az összes szürkehályogra vonatkozó betegségtehernek az 5 %-a közvetlenül az UV sugárzás expozíciónak tulajdonítható.
  • Napsugárzás elleni védelem javasolt, amikor az ultraibolya index értéke 3 vagy annál nagyobb.

Egészségügyi hatások

Az UV sugárzás kis mennyisége hasznos az egészségre, és alapvető szerepet játszik a D-vitamin termelődésében. A túlzott UV sugárzás expozíció azonban összefügg a bőrrákok különböző típusaival, leégéssel, korai bőröregedéssel, szürkehályoggal és más szembetegségekkel.

Arra is van bizonyíték, hogy az UV sugárzás csökkenti az immunrendszer hatékonyságát.

A túlzott UV expozíció számos krónikus bőrelváltozást okoz:

  • Bőr malignus melanómája: egy életet veszélyeztető rosszindulatú bőrrák.
  • Bőr laphám karcinómája: ez a rosszindulatú bőrrákok egy másik típusa, amely általában kevésbé gyorsan fejlődik, mint a melanóma, és így kevésbé valószínű, hogy halált okoz.
  • Bőr basalsejtes karcinómája: lassan növő bőrrák, amely elsősorban időskorban jelentkezik.
  • Bőröregedés: a bőr feszességének elvesztése és a szoláris keratózis kialakulása.

 

Hatások a szemre

Az UV sugárzás akut hatásai lehetnek a szaruhártya és a kötőhártya gyulladás. Ezek visszafordítható hatások, és könnyen megelőzhetőek védőszemüveggel, valamint nem függnek össze semmilyen hosszú távú károsodással.

Az UV sugárzás krónikus hatásai lehetnek:

  • Szürkehályog: amikor a szemlencse átlátszatlanná válik, ami csökkent látást vagy akár vakságot okoz;
  • Pterygium: egy fehér vagy fehéres húsos kinövés a szem felszínén;
  • Szaru, vagy kötőhártya pikkely sejtes karcinómája: a szem felszínének egy ritka daganata.

 

Más egészségi hatások

Az UV sugárzás az immunválasz elindításáért felelős sejtek aktivitásának és eloszlásának megváltoztatásával csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. Az immunválasz csökkenése a herpesz szimplex vírus újra aktiválódását okozhatja az ajkakon.

Az UV sugárzás túlexpozíció megközelítőleg 1,5 millió betegséggel/rokkantsággal súlyozott életév (Disability Adjusted Life-Years -DALY) elvesztését, és 60 000 korai halálozást okozott 2000-ben.

A bőrrákok 50 és 90 % közötti része az UV sugárzás miatt alakul ki. 2000-ben világszerte több mint 200.000 melanómás eset és 65.000 melanómához kapcsolódó haláleset volt. Emellett, 2,8 millió laphám karcinóma és 10 millió basalsejtes karcinóma eset is előfordult.

Mintegy 18 millió ember vakul meg világszerte a szürkehályog miatt, ennek mintegy 5 %-a lehet az UV sugárzás következménye. Az UV sugárzásnak tulajdonítható szürkehályog miatti veszteség, becslések szerint kb. 500 000 DALY volt 2000-ben.

 

Veszélyeztetett csoportok

A gyermekek és serdülők különösen veszélyeztettek az UV sugárzás károsító hatásaival szemben. A túlzott napsugárzás expozíció valószínűleg hozzájárul a bőrrák kialakulásához a későbbi életszakaszokban. A mechanizmus nem tisztázott, de lehet, hogy gyermekkorban a bőr érzékenyebb az UV sugárzás károsító hatásaival szemben.

Az egyén bőrtípusa is fontos. A világos bőrű emberek többet szenvednek a leégéstől, és nagyobb a kockázatuk a bőrrákra, mint a sötétebb bőrűeknek. Bár a bőrrák gyakorisága kisebb a sötétbőrű embereknél, a rákot gyakran csak egy későbbi, veszélyesebb állapotban veszik észre náluk. A szemkárosodás, a korai bőröregedés és az immunválasz elnyomásának kockázata független a bőrtípustól.

 

Mit tehetünk?

A WHO a következőket ajánlja az UV sugárzás expozíció elleni védekezéshez:

  • Korlátozzuk a déli napon eltöltött időt.
  • Keressük az árnyékot.
  • Viseljünk védőruhát, mint pl. széles karimájú kalapot a szemek, az arc és a tarkó védelmére.
  • Viseljünk napszemüveget, megfelelő oldalsó védelemmel, amely 99-100 % UVA és UVB védelmet nyújt.
  • Használjunk széles spektrumú, 30+ feletti fényvédő faktorú (SPF) napvédő krémet a ruha által nem fedett bőrfelületeken, és szükség esetén bőségesen kenje be magát újra. A napvédő krémek nem használhatók a napon töltött idő meghosszabbítására.
  • Kerüljük a szoláriumokat és barnító szalonokat: A napágyak használata 35 éves kor alatt 75 %-kal növeli a melanóma kockázatát. Orvosi felügyelet nélkül a napágyak/naplámpák nem használhatók. A WHO azt ajánlja, hogy a 18 éves kor alatti fiataloknak tiltsák meg a napágyak használatát.
  • A csecsemőket, gyerekeket tartsuk az árnyékban.

 

A D-vitamin hiány megelőzése

Míg az UV sugárzás túlzott expozíciója elleni védelem a fő egészségi szempont, az UV kis mennyiségben alapvető a jó egészséghez, mivel a D-vitamin előállításához vezet a testben. A D-vitamin erősíti a csontokat és a vázizom rendszert. Azoknak az embereknek, akiknek életmódjukból adódóan nagyon alacsony a napsugárzás expozíciója, az orvosukkal történt megbeszélés mellett, meg kell fontolniuk a D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő alkalmazását.

 

A globális UV Index: alacsonytól (zöld) az extrémig (lila)

Az UV index (UVI) az UV mérés nemzetközi szabványa, amelyet a WHO, az ENSZ Környezetvédelmi Program és a Világ Meteorológiai Szervezet dolgozott ki. Ezt a káros egészségi hatások lehetőségének jelzésére tervezték, azért, hogy biztassák az embereket önmaguk védelmére.

A WHO biztatja a médiát és az idegenforgalmi ipart az UVI előrejelzések közlésére és a napvédelmi üzenetek reklámozására. Védekezni kell a nap ellen, ha az UV index 3 vagy annál nagyobb értékű.

 

További információ a napozással kapcsolatban >>>

 

Forrás: WHO

Kép [cc] peteflatch chad

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás