fbpx
D-vitamin

| Tudatos Vásárló

Napozás helyett: téli D-vitamin forrás

A D-vitamin jótékony hatásairól egyre többet tudunk. De miképp lehet ezt elérni, főként télen?

A D-vitaminról hagyományosan annyit tudtunk, hogy olyan egyedülálló mikrotápanyag, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára a kalcium megfelelő hasznosításához. Elősegíti a kalcium felszívódását, eltárolását, továbbá szabályozza a vér kalciumszintjét. Hiánya olyan csontrendellenességeket eredményez, mint a gyerekeknél fellépő angolkór vagy a csontritkulás a felnőttek esetében. Újabban már világossá vált, hogy ennél sokkal nagyobb a szerepe az egészségünk megőrzésében. Hiánya növelheti a vastagbél- és emlőrák, a szív- érrendszeri betegségek esélyét, továbbá csökkenti a fogamzóképességet. Szabályozza az immunrendszer működését. Olyan adatot is olvastunk már, hogy tél végére a magyarok 95%-a D-vitamin hiányban szenved. Fontos tehát tudni, hogy mennyit és milyen módon érdemes a szervezetbe juttatni ebből az értékes tápanyagból.

Kellemes és hasznos – a napozás

A D-vitamin fogalma valójában két vegyületet takar, a D2 és D3 vitaminokat. Míg az előbbi élelmiszerek útján kerül a szervezetbe, addig az utóbbi a napfénynek kitett bőrben keletkezik, így napozással vagy állati termékek fogyasztásával juthatunk hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a megfelelő mennyiségű D-vitamin előállításához és a leégés elkerüléséhez napi fél órát érdemes napoztatni az arcot és a karokat. Nyáron természetesen ennél hosszabb ideig és nagyobb felületen érheti a bőrt napfény, azonban a D-vitamin szempontjából ez nem jelenthet problémát. Napozás útján ugyanis a szervezet nem tud előállítani az egészségesnél nagyobb mennyiséget ebből a vegyületből, mivel az önszabályozó rendszer egy idő után leállítja annak termelését. A felhalmozott D-vitamin készletek viszont jól jöhetnek télen, mikor a napfény nem elég erős ahhoz, hogy a koleszterinsejtek vitaminná alakulása végbemehessen.

Mindez nem jelenti azt, hogy megéri mértéktelenül napozni a D-vitamin tartalékok begyűjtése érdekében, hiszen a nagy mennyiségű UV sugárzás és a leégés bőrrákhoz vezethet. A lényeg:

figyelmet kell fordítani arra, hogy szervezetünk rendszeresen hozzájusson egy kis napfényhez, lehetőleg télen is.

Különösen fontos ez azok számára, akik sok időt töltenek zárt térben (otthon, irodában), vagy akiknek sötétebb a bőrük (a magasabb pigment tartalom ugyanis hátráltatja a D-vitamin előállításának folyamatát, így nekik valamivel több időt kell a napon tölteniük egységnyi vitamin adag előállításához).

A napkrémek használatát sem szabad túlzásba vinni, ugyanis ezek szintén gátolják a D-vitamin termelést. Használatukat korlátozzuk olyan időszakokra, mikor valóban fontos a sugárzás elleni védekezés!

Összegezve tehát elmondható, hogy tavasztól őszig a napi rendszerességű, rövid napozás biztosítja a szervezet számára a szükséges D-vitamin mennyiséget.

Télen érdemes úgy összeállítani az étrendet, hogy az alkalmas legyen a hiány legalább részleges pótlására.

D-vitamin tartalmú élelmiszerek

Különösen a téli időszakban kell odafigyelni arra, hogy nagyobb mennyiséget fogyasszunk azokból az élelmiszerekből, amelyeknek magas a D-vitamin tartalma, de tudnunk kell, hogy még emellett is szükségünk lehet vitaminkiegészítőre.

A D-vitamin fő táplálkozási forrásai közé tartoznak:

✓ halak mája,

✓ halmáj olaj,

✓ zsíros/olajos halak,

✓ tojássárgája,

✓ D-vitaminnal dúsított gabonakészítmények, tej, vaj.

 

A WHO napi D-vitamin beviteli javaslata

  • 50 év alatti felnőttek és gyermekek számára 5 µg/nap
  • 51 és 65 év között 10 µg/nap
  • 65 év fölött pedig 15 µg/nap

Az alábbi táblázat szemlélteti, hogy ehhez mennyit kellene elfogyasztani a fent felsorolt élelmiszerekből. A táblázat viszonyításra szolgál.

Élelmiszer D vitamin (µg/100 g)
Tőkehalmáj olaj  210
Makréla, nyers 8.2
Lazac, nyers   7.1
Lazac, grillezett  5.9
Tojássárgája   4.9

Forrás: Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowsons’s The Composition of Foods, 6th summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.

A D-vitamin előnyei

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is. Emellett csökkenti a valószínűségét az időskori szellemi leépülés és a szklerózis multiplex kialakulásának, de segítségével elkerülhetőek és a rák bizonyos típusai (emlő-, vastagbél- és prosztatarák), valamint a diabétesz is.

Részben a fentiekből is látszik, hogy különösen az idősebbek számára fontos, hogy figyeljenek szervezetük D-vitamin szükségletének pótlására. Annál is inkább, mivel számukra különösen veszélyes lehet egy-egy csonttörés, melynek valószínűsége akár 20-30 százalékkal csökkenthető akkor, ha elegendő D-vitamint fogyasztanak.

Ugyanakkor itt sem szabad túlzásokba esni, ugyanis a túladagolás anorexiához, kimerültséghez, zavartsághoz, hányáshoz és székrekedéshez vezethet. Így például ha valaki sokat tartózkodik napon, akkor jobban oda kell figyelnie arra, hogy mennyit fogyaszt azokból az élelmiszerekből, melyeket D-vitaminnal dúsítottak, vagy természetes módon nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az anyagot.

Forrás: EUFIC  A cikket összeállította Sebestyén Éva.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás