• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Nanoveszély?

2007.01.25. /
A nanotechnológia az utóbbi években mindennapjainknak részévé vált. Egyre több termék készül a nanotechnológia alkalmazásával, miközben egyre több a kérdőjel is.

Mekkora a „nano"?
A nano szó görög eredetű, törpét jelent. A méter egy milliárdod része. (1nm úgy aránylik egy m-hez, mint egy mm 1000 km-hez.)

Mit értünk nanorészecskék alatt?
A nanorészecskék olyan anyagdarabok, amelyek átmérője kisebb mint 100 nanométer. A nanorészecskék méretük miatt más fizikai tulajdonságokkal bírnak, mint az ugyanazon anyagból származó nagyobb darabok. Ez teszi őket érdekessé, de így fordulhat elő az is, hogy ezeknek a részecskéknek káros hatásaik is lehetnek.

Mit értünk nanotechnológián?
A nanotechnológia gyűjtőfogalom, a természettudományos ismeretek közül többet is érint: a fizika, a kémia, a biológia és az egészségtudomány határterületén helyezhető el. A nanotechnológiai kutatások azt vizsgálják, hogy hogyan lehet egy termék anyagát 100 nanométernél kisebb egységekből felépíteni. A nanoanyagok között megkülönböztetünk pontszerű struktúrákat (nanorészecskék, nanokapszulák, csomók és molekulák), vonalszerű struktúrákat (nanorostok, nanocsövecskék, nanoárkok) és extrém vékony rétegeket. De inverz struktúrákat (pórusos anyagok) is használ a technológia.

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági hivatal

Az egyes anyagok gyártása során a 100 nanométernél kisebb részecskék fizikai tulajdonságai jelentősen eltérnek a normális szerkezetű anyaghoz képest. Így lehetőség nyílik hosszabb élettartamú festékek, jobb UV-szűrő képességű kozmetikumok, kisebb méretű számítástechnológiai eszközök, vagy kedvezőbb élettani hatású élelmiszerek előállítására.

A www.nanotechproject.org/44/ consumer-nanotechnology weboldalon ízelítőt kaphatunk abból, milyen sok és sokféle nanotermék került máris a piacra az Egyesült Államokban. Ezek közül egyik-másik már nálunk is kapható.

A megváltozott szerkezet azonban az egészségre gyakorolt hatást is módosítja. A hordozó anyagukból kiszabaduló nanorészecskék igen mobilisak (belélegezve az orrból akár az agyba is eljuthatnak, bőrre kerülve szintén gyorsan felszívódnak, s a véráramba kerülnek) és nagy reakcióképességűek. A nanorészecskék más, nagyobb méretű részecskéknél könnyebben jutnak be az emberi szervezetbe, és olyan biológiai membránokon is áthatolhatnak, amelyeken nagyobb részecskék normális körülmények között nem - ezért nagyobb veszélyt is jelentenek.

A véráramba kerülve nemcsak a legfontosabb szervekbe, hanem a sejtekbe is bejuthatnak, s jelentős sejtkárosodást okozhatnak. Feltételezhető, hogy a nanorészecskék több betegség kialakulásában is szerepet játszhatnak, de eddig csak csekély számú vizsgálatot végeztek a nanoanyagok egészségügyi hatásaival, illetve a „nanotoxicitással" kapcsolatban. Ugyanilyen kevés tudható a természeti környezet „nanoszennyezésének" hatásairól is.

Fogyasztóvédelmi szempontból aggályos, hogy a nanotechnológia alkalmazásával készült termékeknek többnyire nincs különleges ismertetető jele, így a fogyasztók nem tudhatják, hogy az egyes termékek hagyományos, vagy nanotechnológia igénybevételével készültek-e.

A címkén szereplő „liposzóma" és „nanoszóma" kifejezések ilyen összetevők felhasználására utalnak. A kozmetikumok UV-védelmét gyakran a titán-dioxid és a cink-oxid nanorészecskeként feldolgozott darabjai biztosítják, nanokapszulák adják a bőrápoló krémek védő, és táplálóanyag-megkötő hatását, és nanorészecskéket tartalmaznak a fogállomány-helyreállító hatású fogkrémek is.

Ha elővigyázatosak akarunk lenni, ne használjunk ilyen termékeket!

A fentieken kívül az élelmiszeriparban is használnak nanoanyagokat - többek között - segéd- és adalékanyagoknál, csomósodásgátlóként, térfogatnövelő- és lazítószerként. De hőálló fóliák készítésénél, mosógépekhez, levegőtisztítókhoz és öblítőszerekhez éppúgy alkalmazzák őket.

A nanoanyagok gyors elterjedését az egyes államok hatóságai és joganyagainak kialakítása nem követte, így alkalmazásuk lehetősége gyakorlatilag szabályozatlan - az Európai Unió új vegyi-anyag politikája, a REACH hatálya alá sem tartoznak.

Az USA Környezetvédelmi Hivatala (EPA) 2006 novemberében előírta, hogy a baktériumokat elpusztító ezüstrészecskéket felhasználó gyártóknak tudományos bizonyítékokkal kell igazolniuk, hogy a felhasznált ezüstrészecskék nem károsak a vizekre és az emberi egészségre. Az ezüst nanorészecskék alkalmazásának szabályozása a kormány első lépése a nanotechnológiai ipar egy területének szabályozására.

A Föld Barátai (Friends of the Earth, FoE) nemzetközi szervezet a nanorészecskéket tartalmazó termékek betiltását követeli, amíg nem bizonyosodik be e termékek ártalmatlansága. A FoE különösen aggályosnak tartja, hogy a cégek kutatási eredményeiket nem teszik publikussá.

Egy USA egyik legnagyobb presztízsű környezet- és fogyasztóvédelmi szervezete, az Environmental Working Group (EWG) felmérése során 250 olyan terméket talált, amelyek nanorészecske-tartalmát a címkén is feltüntették. Ezzel szemben 9500 olyan terméket találtak, amelyek nanorészecskek formájában is elérhető anyagokat tartalmaztak, bár termékcímkéiken ezek az anyagok nem is szerepeltek. Az EWG ennek nyomán aláírásgyűjtést szervezett a bizonytalan hatású technológia korlátozását kérve a hatóságoktól.

Készült a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevele nyomán. (feliratkozás: reach [kukac] levego.hu)

 

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében