fbpx

| Tudatos Vásárló

Nanoveszély?

A nanotechnológia az utóbbi években mindennapjainknak részévé vált.
Egyre több termék készül a nanotechnológia alkalmazásával, miközben
egyre több a kérdőjel is.

Mekkora
a „nano”?
A nano szó görög eredetű, törpét jelent. A méter
egy milliárdod része. (1nm úgy aránylik egy m-hez, mint egy mm 1000 km-hez.)

Mit
értünk nanorészecskék alatt?

A nanorészecskék olyan anyagdarabok,
amelyek átmérője kisebb mint 100 nanométer. A nanorészecskék méretük miatt más
fizikai tulajdonságokkal bírnak, mint az ugyanazon anyagból származó nagyobb
darabok. Ez teszi őket érdekessé, de így fordulhat elő az is, hogy ezeknek a
részecskéknek káros hatásaik is lehetnek.

Mit
értünk nanotechnológián?



A nanotechnológia gyűjtőfogalom, a
természettudományos ismeretek közül többet is érint: a fizika, a kémia, a
biológia és az egészségtudomány határterületén helyezhető el. A
nanotechnológiai kutatások azt vizsgálják, hogy hogyan lehet egy termék anyagát
100 nanométernél kisebb egységekből felépíteni. A nanoanyagok között megkülönböztetünk
pontszerű struktúrákat (nanorészecskék, nanokapszulák, csomók és molekulák),
vonalszerű struktúrákat (nanorostok, nanocsövecskék, nanoárkok) és extrém
vékony rétegeket. De inverz struktúrákat (pórusos anyagok) is használ a
technológia.

Forrás: Magyar
Élelmiszer-biztonsági hivatal

Az egyes anyagok gyártása során a 100
nanométernél kisebb részecskék fizikai tulajdonságai jelentősen eltérnek a
normális szerkezetű anyaghoz képest. Így lehetőség nyílik hosszabb élettartamú
festékek, jobb UV-szűrő képességű kozmetikumok, kisebb méretű
számítástechnológiai eszközök, vagy kedvezőbb élettani hatású élelmiszerek
előállítására.

A www.nanotechproject.org/44/ consumer-nanotechnology
weboldalon ízelítőt kaphatunk abból, milyen sok és sokféle nanotermék került
máris a piacra az Egyesült Államokban. Ezek közül egyik-másik már nálunk is
kapható.

A megváltozott szerkezet azonban az egészségre
gyakorolt hatást is módosítja. A hordozó anyagukból kiszabaduló nanorészecskék igen
mobilisak (belélegezve az orrból akár az agyba is eljuthatnak, bőrre kerülve
szintén gyorsan felszívódnak, s a véráramba kerülnek) és nagy reakcióképességűek.
A nanorészecskék más, nagyobb méretű részecskéknél könnyebben jutnak be az
emberi szervezetbe, és olyan biológiai membránokon is áthatolhatnak, amelyeken
nagyobb részecskék normális körülmények között nem – ezért nagyobb veszélyt is
jelentenek.

A véráramba kerülve nemcsak a legfontosabb
szervekbe, hanem a sejtekbe is bejuthatnak, s jelentős sejtkárosodást
okozhatnak. Feltételezhető, hogy a nanorészecskék több betegség kialakulásában is
szerepet játszhatnak, de eddig csak csekély számú vizsgálatot végeztek a nanoanyagok
egészségügyi hatásaival, illetve a „nanotoxicitással” kapcsolatban. Ugyanilyen
kevés tudható a természeti környezet „nanoszennyezésének” hatásairól is.

Fogyasztóvédelmi szempontból aggályos, hogy
a nanotechnológia alkalmazásával készült termékeknek többnyire nincs különleges
ismertetető jele, így a fogyasztók nem tudhatják, hogy az egyes termékek
hagyományos, vagy nanotechnológia igénybevételével készültek-e.

A címkén szereplő „liposzóma” és
„nanoszóma” kifejezések ilyen összetevők felhasználására utalnak. A kozmetikumok
UV-védelmét gyakran a titán-dioxid és a cink-oxid nanorészecskeként
feldolgozott darabjai biztosítják, nanokapszulák adják a bőrápoló krémek védő,
és táplálóanyag-megkötő hatását, és nanorészecskéket tartalmaznak a
fogállomány-helyreállító hatású fogkrémek is.

Ha elővigyázatosak akarunk lenni, ne használjunk
ilyen termékeket!

A fentieken kívül az élelmiszeriparban is használnak
nanoanyagokat – többek között – segéd- és adalékanyagoknál, csomósodásgátlóként,
térfogatnövelő- és lazítószerként. De hőálló fóliák készítésénél, mosógépekhez,
levegőtisztítókhoz és öblítőszerekhez éppúgy alkalmazzák őket.

A nanoanyagok gyors elterjedését az egyes
államok hatóságai és joganyagainak kialakítása nem követte, így alkalmazásuk
lehetősége gyakorlatilag szabályozatlan – az Európai Unió új vegyi-anyag politikája,
a REACH hatálya alá sem tartoznak.

Az USA Környezetvédelmi Hivatala (EPA) 2006
novemberében előírta, hogy a baktériumokat elpusztító ezüstrészecskéket
felhasználó gyártóknak tudományos bizonyítékokkal kell igazolniuk, hogy a
felhasznált ezüstrészecskék nem károsak a vizekre és az emberi egészségre. Az
ezüst nanorészecskék alkalmazásának szabályozása a kormány első lépése a
nanotechnológiai ipar egy területének szabályozására.

A Föld Barátai (Friends of the Earth, FoE) nemzetközi
szervezet a nanorészecskéket tartalmazó termékek betiltását követeli,
amíg nem bizonyosodik be e termékek ártalmatlansága. A FoE különösen
aggályosnak tartja, hogy a cégek kutatási eredményeiket nem teszik publikussá.

Egy USA egyik legnagyobb presztízsű környezet-
és fogyasztóvédelmi szervezete, az Environmental Working Group (EWG)
felmérése során 250 olyan terméket talált, amelyek nanorészecske-tartalmát a címkén
is feltüntették. Ezzel szemben 9500 olyan terméket találtak, amelyek
nanorészecskek formájában is elérhető anyagokat tartalmaztak, bár termékcímkéiken
ezek az anyagok nem is szerepeltek. Az EWG ennek nyomán aláírásgyűjtést szervezett a bizonytalan hatású
technológia korlátozását kérve a hatóságoktól.

Készült a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag
hírlevele nyomán. (feliratkozás: reach [kukac] levego.hu)

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás