| Tudatos Vásárló
Nanotechnológia: modern és kockázatos
A Föld Barátai környezetvédő szervezet európai csoportja (Friends of the Earth Europe) jelentésében hívja fel a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban árusított élelmiszerek és csomagolásaik nem bevizsgált, ezáltal kockázatot jelentő nanoanyagokat tartalmazhatnak.
A civil szervezet tanulmánya
rávilágít, hogy a nanoanyagokkal kapcsolatos egészségügyi aggodalmak ellenére a
fogyasztók nincsenek megfelelően tájékoztatva arról, hogy ilyen részecskéket
tartalmazó élelmiszereket vásárolnak, hiszen a gyártók célja, hogy a
továbbiakban is gyorsan terjedjen az ilyen anyagok felhasználása.
A nanotechnológia – az anyagok atomi és molekuláris szintű
módosítása – alkalmazása leginkább a táplálékkiegészítők, az antibakteriális
konyhai felszerelések, a növényvédő szerek, valamint a húskészítmények,
bébiételek előállításában kap egyre nagyobb szerepet. A felmérés szerint már
jelenleg is több mint száz világszerte elterjedt mezőgazdasági és
élelmiszeripari termék előállításához használják a nanotechnológiát.
Az uniós jogszabályok – a többi államéhoz hasonlóan –
alkalmatlanok a nanoanyagok felelősségteljes használatának biztosítására.
A környezetvédő csoport azt kéri az uniós döntéshozóktól,
hogy fogadjanak el egy átfogó, a megelőzés elvét is figyelembevevő szabályozást
a nanoanyagok jelentette kockázatok kezelése érdekében, és támogassák a
fenntartható mezőgazdálkodást és élelmiszeripart a környezet és a lakosság
egészségi állapotának javítása érdekében.
Helen Holder kampányvezető szerint a biztonsági előírások és
a kötelező címkézés hiányában a fogyasztók nem tehetnek semmit egészségük és
környezetük megóvása érdekében.
Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi
anyag hírlevelének 2008. áprilisi számában. Feliratkozás: reach [kukac]
levego.hu