• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Nanotechnológia: modern és kockázatos

2008.05.09. /
A Föld Barátai környezetvédő szervezet európai csoportja (Friends of the Earth Europe) jelentésében hívja fel a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban árusított élelmiszerek és csomagolásaik nem bevizsgált, ezáltal kockázatot jelentő nanoanyagokat tartalmazhatnak.

A civil szervezet tanulmánya rávilágít, hogy a nanoanyagokkal kapcsolatos egészségügyi aggodalmak ellenére a fogyasztók nincsenek megfelelően tájékoztatva arról, hogy ilyen részecskéket tartalmazó élelmiszereket vásárolnak, hiszen a gyártók célja, hogy a továbbiakban is gyorsan terjedjen az ilyen anyagok felhasználása.

A nanotechnológia - az anyagok atomi és molekuláris szintű módosítása - alkalmazása leginkább a táplálékkiegészítők, az antibakteriális konyhai felszerelések, a növényvédő szerek, valamint a húskészítmények, bébiételek előállításában kap egyre nagyobb szerepet. A felmérés szerint már jelenleg is több mint száz világszerte elterjedt mezőgazdasági és élelmiszeripari termék előállításához használják a nanotechnológiát.

Az uniós jogszabályok - a többi államéhoz hasonlóan - alkalmatlanok a nanoanyagok felelősségteljes használatának biztosítására.

A környezetvédő csoport azt kéri az uniós döntéshozóktól, hogy fogadjanak el egy átfogó, a megelőzés elvét is figyelembevevő szabályozást a nanoanyagok jelentette kockázatok kezelése érdekében, és támogassák a fenntartható mezőgazdálkodást és élelmiszeripart a környezet és a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében.

Helen Holder kampányvezető szerint a biztonsági előírások és a kötelező címkézés hiányában a fogyasztók nem tehetnek semmit egészségük és környezetük megóvása érdekében.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. áprilisi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében