• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Nagy-Britannia: büntetés az inkorrekt kereskedőknek

2013.02.10. /

Megbüntethetik az Egyesült Királyságban azokat a szupermarketeket, amelyek, visszaélve piaci helyzetükkel, tisszességtelenül bánnak beszállítóikkal. Míg a brit recept sikere még kérdéses, itthon egy felmérésből már kiderült, a törvény továbbra sem tudja felülírni a piac szabályait.

A brit szupermarket „watchdog”-nak nevezett ellenőrök keményen büntethetnek is, ha egy áruház, kihasználva a piacon elfoglalt helyzetét inkorrektül jár el a beszállítóival, például a nagybani árnál lejjebb tornázza a felvásárlási árakat, megkárosítva ezzel a beszállítót.  Az egy milliárd angol fontos élelmiszerpiacon az áruházi ellenőrök feladata, hogy segítsék a tárgyalásokat a kiskereskedőkkel, felülvizsgálják a panaszos eseteket a közvetlen és közvetett beszállítókkal és ha szükséges, kiszabják a büntetést a szabályt megszegő kereskedőkre. A vaskos büntetés kilátásba helyezésével talán hamarosan azok a munkások, akik megtermelik, elszállítják a terményeket a boltokba, tisztességes fizetésben, munkakörülményekben részesülhetnek. Ezt a munkáltató akkor tudja garantálni, ha őt is korrektül megfizetik.

Magyarországon a GVH 2006-ban és 2010-ben is végzett kérdőíves felmérést az itthoni helyzet feltérképezésére. Hazánkban hiába védi több jogszabály is a beszállítókat, a kiskapuk felülírják a törvényi szabályozást, ami csak a legszélsőségesebb esetben védi meg őket a kereskedőkkel szemben. A felmérés során megkérdezett cégek egy része úgy nyilatkozott, hogy bár általánosak a törvénysértések, az elmúlt évek sajtóérdeklődésének köszönhetően az extrém esetek már valóban csak ritkán fordulnak elő, mert azok napvilágra kerülése rendkívül negatívan befolyásolja az üzletekről kialakított fogyasztói képet, amit egyik cég sem tud bevállalni.
 

Forrás: Guardian.co.uk

Kép: (CC) caseorganic

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében