fbpx

| Léderer Sándor

Nálunk is terjednek a biofodrászatok

Míg nyugat-európában több mint egy évtizede működnek biofodrászatok, nálunk eddig alig akadt olyan szalon, amely vendégeit kizárólag természetes anyagokkal kényeztetné.

Az idei év ilyen értelemben áttörést jelenthet, hiszen a főváros egyre több pontján találkozhatunk biofodrászatokkal. Mitől mások a bio szalonok? És egyáltalán mitől bio a bio a fodrászatban?

Utóbbi kérdésre azért nehéz válaszolni, mert nem létezik olyan egységes normarendszer, amely alapján minősíteni lehetne a szalonokat, így leginkább a fodrászatok önkéntes vállalásaira támaszkodhatunk.

Ezek leginkább a hajvágás, hajápolás, illetve hajformázáshoz szükséges anyagok használatához kapcsolódnak, és általában azt jelentik, hogy az adott szalonban nem alkalmaznak olyan készítményeket, amelyek mérgező anyagokat tartalmaznak, szennyezik a környezetet, roncsolják a hajat, és káros vagy irritáló hatással lehetnek a fejbőrre.

A másutt megszokott készítmények nélkül pl. a haj festése, színezése vagy tartós hullámosítása sokkal nehezebben kivitelezhető, de nem lehetetlen. A kímélő összetevőknek a vendégeken kívül a fodrászok is örvendhetnek, hiszen ők érintkeznek a leggyakrabban a bőrt kikezdő anyagokkal.

Különböző vizsgálatok már jó ideje rámutattak, hogy a fodrászok a rendszeres vegyszerhasználat miatt komoly veszélyeknek vannak kitéve. Egy német kimutatás szerint főleg a fiatal fodrásznövendékek körében gyakoriak a bőrpanaszok. Ezek egyes esetekben olyan súlyosak is lehetnek, hogy az illető pályaváltásra is kényszerülhet. Nemrég pedig arról olvashattunk, hogy a hajfestést végző férfi fodrászok esetében megnő a húgyhólyagrák veszélye.

A nemrég megjelent, franchise rendszerben működő BioHair szalonokban pl. a festés és a tartóshullám nem szerepel a választható szolgáltatások között. Cserébe a hajmosáshoz használt vizet külön tisztítják, hogy a haj ne érintkezzen a vezetékes vízben található rozsdával vagy klórral.

 

Nem csak a hajra figyelnek

Másik bio-szempont a környezettudatos működés, ezért a BioHair a rendszeres mosást igénylő törölközők helyett újrahasznosított papírból készült kendőt használ, a munka során keletkező hulladékot pedig szelektíven gyűjti.

Számos országban egyébként a természettudatos kialakítás legalább olyan hangsúlyos része a szalonok működésének, mint az alkalmazott készítmények megválasztása. Így léteznek szalonok, amelyek kifejezetten ügyelnek rá, hogy energiatakarékos elektromos készülékeket, környezetkímélő bútorokat és festékeket használjanak, és természetes anyagokkal burkolják a padlót, falakat.

Nálunk egyelőre nem jellemző az ilyen jellegű bio-fundamentalizmus, sőt gyakran kifejezetten marketingfogásnak tűnik a természettudatosság hangsúlyozása. Számos fodrászat használja a nevében a bio vagy natúr szavakat, noha semmi nem különbözteti meg egy hagyományos fodrászattól.

Kétségtelen, hogy a megfelelő üzletpolitika elengedhetetlen része egy sikeres vállalkozásnak. Ezt a Biohair megálmodói is tudhatták, hiszen a környezetkímélő szolgáltatások mellett más eszközökkel is igyekeznek a meghódítani a szépülni vágyók szívét: A fodrászatok bejelentkezés nélkül is látogathatók, a vendégek legfeljebb néhány perces várakozást követően sorra kerülnek.

 

Mindenféle sallang nélkül

Ilyen ugyan néhány évtizede is létezett már Magyarországon, de mindenképp újításnak számít, hogy a vendég maga választja ki, hogy milyen szolgáltatásokat kíván igénybe venni, és akár bérletet is válthat ezekre (hasonló szolgáltatást ajánl a nem bio Csak Hajvágás szalonlánc is).

Egy hajvágást így akár 1300 Forintból is megúszhatunk, ha előtte otthon megmossuk a hajunkat, és a szalonban magunk végezzük el a szárítást. Ezzel persze kimaradunk a szalon bio szolgáltatásaiból, de ha ésszerűek vagyunk, akkor a megtakarított pénzt – az átlagosnál drágább – bio hajápoló-készítményekre költjük.

Az igazán természettudatos fogyasztó ezt meg is teszi, hiszen hajának állapota nyilvánvalóan jobban függ a rendszeres otthoni hajápolástól, mint a néhány havi fodrászlátogatástól.

Ez talán azokat a biofodrászatba járókat is vigasztalja, akik kétkednek az ott használt készítmények minőségében. Ugyanis a német Kosmetik Analyse adatbázisa pl. csupán átlagosra értékeli a BioHair által is használt Faith in Nature termékcsalád levendula és geránium samponját, mert az a honlap adatbázisa szerint olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek kedvezőtlen hatással lehetnek a bőrre – ilyen pl. az ammónium lauril szulfát, a linalol, a geránium, a citronellol és az E163.

Aki pedig a nem képes lemondani kedvenc biotermékéről, vagy kipróbálná a biót, de nem akar emiatt mestert váltani, akár meg is kérheti kellően rugalmas fodrászát, hogy használja inkább az általa vitt készítményeket.

 

Kép [cc] somenametoforget  mano82

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás