fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Munkások a marokkói földeken: elcsalt szabadnapok

Egy zöldbabot csomagoló üzemben napi 14 órát is kell dolgozni bizonyos időszakokban. A munkások közül sokan tartanak a büntetéstől, és ezért nem merik visszautasítani a túlórát. Cikksorozatunkban ezúttal ennek hátterét mutatjuk meg.

A törvények alapján Marokkóban egy munkahét hat napból és 48 órából áll. Az éves szabadság 18-21 nap, attól függően, hogy az alkalmazott hány munkaévet töltött az adott vállalatnál. A napi munkaidő nem haladhatja meg a 10 órát. Évente pedig legfeljebb 100 órát lehet túlórázni, vagyis a törvényileg előírt éves munkaóra-mennyiséget meghaladó első 100 óra törvényes túlórának számít. A törvény azt is előírja, hogy heti egy pihenőnap kötelező, kivéve évente egy hónapnyi időszakot.

A dolgozók szerint nehéz megtalálni az egyensúlyt munkaadóik igényei és családjuk elvárásai között. Az interjúk során a dolgozók elmondták, hogy a munkaadókat csak minimálisan érdeklik munkásaik magánügyei. A dolgozók kifejtették, hogy hiányolják a tiszteletet és a figyelmességet munkaadóik részéről, amely sokkal zavaróbb, mint az anyagi vagy pénzügyi juttatások hiánya.

Munkaórák, munkaterhelés és túlóra

A mezőgazdaságban a munkaidő a földművelés igényeinek megfelelően változik. A munkaadók megnövelik a munkaidőt a legtöbb munkát igénylő időszakokban. Ilyenkor az egyébként is képzetlenebb munkások nehezen tudják nyomon követni, hogy minden egyes túlóráért valóban megkapják-e a fizetésüket.

A kutatásban megkérdezett munkások 85%-a szerint a normál munkanap 8 óra. Ehhez képest többet vagy kevesebbet is dolgozhatnak az évszaktól és a vállalat munkaerőigényétől függően. Gyakran elvárják a munkásoktól, hogy túlórázzanak.

A februártól áprilisig tartó csúcsidőszakban a legtöbb, földeken és csomagolóüzemekben dolgozó munkás akár napi 14 órát is dolgozhat. A kutatásban megkérdezett dolgozók hetede rendszeresen napi 9-14 órát dolgozik. Ez különösen igaz egyes csomagolóüzemekben (mint például az Alamóéban), ahol a munkanap elérheti akár a 14 munkaórát is. Ez nyilvánvalóan törvényellenes. 

Hosszú munkanapok az Alamo csomagolóüzemben

„Minden időnket lefoglalja a munka, semmi másra nem jut idő. Reggel 6:10-kor kelek, megreggelizem, majd reggel 7:00-től 12:00-ig dolgozom. Ezután visszamegyek a „szektorba” [a szállásunkra] egy órára, ami nem elég ahhoz, hogy elkészítsem az ételem és pihenjek. A munka délután 13:00-tól folytatódik és egészen 17:00-ig tart, azután pedig újrakezdődik. 19:00-től éjfélig tart, ami 14 óra munkát jelent összesen. 9 dirhamot (kb 240 forint) kapok óránként, az éjszakai műszakban pedig 10 dirhamot minden óra után. A vezetőség a szakszervezet követeléseinek hatására adott még egy dirhamot az éjszakai munkaórák mellé. Eddig még nem kaptam sem fizetett távollétet, sem pedig pénzügyi támogatást a szabadságok idején.”

A munkaadók és a dolgozók képviselői közötti kollektív megállapodás lehetővé teszi a feladatalapú műszakok alkalmazását, ami viszonylag elterjedt foglalkoztatási forma. Ez azt jelenti, hogy a munkások befejezhetik a munkát, ha teljesítették a kötelességüket.

Ekkor például napi 5 órát dolgoznak 8 óra helyett, de ugyanazt a fizetést kapják, mintha napi 8 órát dolgoznának. Feladatalapú műszakokban dolgozó munkavállalókkal nem készültek interjúk a kutatás során, mivel az interjúkat olyan időszakban készítették, amikor nem volt ilyen típusú munkavégzés.

Ötből két megkérdezett dolgozó szokott túlórázni. Legtöbben nem maguk kérik a túlórákat, de sokaknak nagyon fontos. A túlórázók közel kétharmada állította, hogy megbüntették, amikor visszautasította a plusz munkát, míg négyötödük félt visszautasítani az erre vonatkozó kérést.

A leggyakoribb büntetés, hogy bizonyos kedvezményeket megvonnak, például direkt nem osztják be könnyebb feladatokra a dolgozót. De zaklathatják őket munkafelügyelők is, vagy akár el is bocsáthatják őket. Ezeket minden egyes vállalat dolgozói említették a kutatás során.

A túlórázást elfogadhatónak tartották a Quality Bean Marocnál (QBM), amely nem ismerte el a kötelező túlórát. A többi vállalatnál a dolgozók vagy megterhelőnek (Guernikako) vagy pedig túl megerőltetőnek (Terre Agronomique és Alamo) vélték.

Általában véve a kutatásban résztvevő dolgozók több mint fele úgy gondolta, hogy túl nehéz a munkája, és hogy agyondolgoztatják. A csomagolóüzemek meghatározott ütemben működnek és minden nap el kell érniük egy meghatározott termelési mennyiséget. Azokat a munkásokat, akik nem képesek ezzel lépést tartani, megbüntetik. Minden dolgozótól elvárják, hogy azonos sebességgel dolgozzon.

A szünetek időtartama és mennyisége vállalatonként eltérő, és attól függ, hogy a munkások mennyit túlóráznak. A válaszadók közel háromnegyedének elmondása alapján a szünetek összideje napi 30 perc és egy óra között ingadozik. Az interjúalanyok több mint fele gondolta úgy, hogy a szünetek nem elég hosszúak.

A válaszadók kétharmada a jelezte, hogy nincsenek olyan helységek a gazdaságokban, ahol az étkezési szüneteket el lehet tölteni. Ott, ahol vannak üzemi étkezdék, csak a vállalati személyzet és a munkafelügyelők használhatják azokat.

Szülési kényszerszabadság

A munkások saját elmondása szerint nincs nemek szerinti hátrányos megkülönböztetés a dolgozói fizetések terén. Ám a felmérésből kiderült, hogy ha a vállalatok rájönnek, hogy egy dolgozójuk várandós, akkor nagy az esélye, hogy kirúgják. Ezzel a munkaadók megszegik a nők szülési szabadsághoz való jogait.

A törvény 14 hetet, azaz 98 napot biztosít szülési szabadságra. Ehelyett az a gyakori, hogy a női dolgozókra olyan nyomás nehezedik, hogy inkább fölmondanak, és a gyermek megszületése után visszamennek a munkaadójukhoz dolgozni.

A felmérésből kiderült, hogy a Quality Bean Maroc jobban teljesít e téren, mint versenytársai. A QBM az egyetlen a kutatásban résztvevő vállalatok közül, ahol a csomagolóüzemben dolgozók 90 napos szülési szabadságot kapnak. Ráadásul a csomagolóüzemben dolgozók maximum 2000 dirhamos (54 000 forint) extra juttatásra is jogosultak, amennyiben az anya tagja a helyi szociális jóléti szövetségnek. A QBM földjein dolgozók nem jogosultak az extra juttatásra, de a terhes nők itt is 90 napos születési szabadságot kapnak.

Kényszerszünetek

Az idénymunkák közötti szünetek 15-től akár 60 napig is eltarthatnak. Ez az éves távollét nem mindig önkéntes: a munkásokat gyakran elbocsátják a kevés mezőgazdasági munkát kínáló két hónapban.

A válaszadók közel kétharmada nem kapott fizetést az éves távollét idején. A Quality Bean Maroc és a Guernikako (alkalomszerűen) biztosít fizetett szabadságot, míg az Alamo és a Terre Agronomique egyáltalán nem fizet a szabadságok idején.

Kép:dreamstime

 

 

A cikk “A szupermarketláncok beszállítói kapcsolatai a fogyasztók szemszögéből” című kiadványban jelent meg. A kiadvány megjelenését az Európai Unió támogatta. A kiadvány tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete felelős, és az semmi esetre sem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás