fbpx

| Tudatos Vásárló

Most kell vetni, szedni: nyári ízek

Mit, hová, hogyan? Júniustól augusztusig bőven akad teendő a kertben vagy a balkonládában. Egy kis szerencsével a jól elvégzett munka gyümölcsét is élvezhetjük. Íme néhány tanács kezdőknek és haladóknak. 

A kertbe: cukkini

A tökfélék családjába tartozó cukkini nevelésével könnyű sikereket elérni. Magjait nyár elején, az éjszakai fagyok veszélyének elmúltával vessük el, nagyjából négy centiméter mélyen. A cukkini kedveli a tápanyagban gazdag talajt, ezért érdemes az ősz során komposzttal vagy trágyával dúsított, szabad és napos helyre vetni. 

A növények között tartsunk egy méter távolságot. A rendszeres öntözés segíti a zsenge termések növekedését, amelyeket aztán az első fagyokig folyamatosan szedhetünk. Tél elején a leszedett termést fagymentes, száraz helyen vagy hálóban felfüggesztve tárolhatjuk. A cukkiniból készíthető ételek szának nincs határa, fogyasztható levesként, töltve, rántva vagy akár lecsóba főzve. Az ínyencek salátákba téve kipróbálhatják reggel nyíló virágát is!  

 

 

 

Balkonra: paradicsom

A nap érlelte paradicsom friss zamata össze sem hasonlítható a boltokban kapható kőkemény utánzatok ízével. Ezt magunk is megtapasztalhatjuk, csak egy védett és napos balkon vagy bérházi folyosó kell hozzá. A kertészeti árudákban vagy piacokon kapható palántákat nyár elején ültessük ki laza talajba, és ügyeljünk a rendszeres locsolásra. A nevelést segíti, ha a növényeket felkötjük vagy karóhoz rögzítjük.

A piros bogyók igen értékes tápanyagokat tartalmaznak, A-vitamin-tartalmuk segíti az idegrendszer működését, és megvédi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól. Fogyaszthatjuk nyersen vagy megfőzve, de érdemes az aszalt változatot is megkóstolni. Arra azonban ügyeljünk, hogy a termés kivételével a növény minden része mérgező!

 

További receptek és termesztési tanácsok minden évszakra az Idénynövény adatbázisunkban.

Bors helyett: borsika

Borsfű, csombor, bécsi rozmaring, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű néven is emlegetik a bokrocskában növő fűszernövényt. Levelei keskenyek, apró virágai lilák. Szélhajtó, vesetisztító, emésztést elősegítő, köptető hatása régóta ismert. Teája kiváló fertőtlenítő.

Ha a piacon vásárolunk, sötét, élénk levelű, tiszta csokrot válasszunk – vagy ilyet szedjünk a kertből. Használjuk fel minél hamarabb. A maradékot tekerjük vászonba, majd tartsuk hűtve, vagy szárítsuk meg.

A konyhában a növény leveleit és virágait használjuk. Összetett, enyhén borsos íze jól kiegészíti a burgonyás, paradicsomos, káposztás, tojásos vagy babos ételek ízvilágát. Feldobja a leveles salátát is. A borsfű illóolaj-tartalma a júliusi virágzás elején tetőzik. Ilyenkor, egy napos délelőttön a bokrok felső négyötödét vágjuk le. Távolítsuk el a hibás leveleket. Ha szükséges, mossuk meg és alaposan itassuk le. Csipegessük le a levélkéket. Két tiszta textil között, meleg, levegős helyen szárítsuk. Légmentesen záródó, sötét edényben tároljuk.

 

Kísérletezőknek: sárgabarack

Az örmény eredetű, hamvas héjú, puha sárgabarack kínai közvetítéssel került hozzánk. Nyersen és feldolgozva sokféleképpen ehetjük és ihatjuk. Magas béta-karotin-tartalma védi a szívünket. Sok benne az antioxidánsként ismert A-vitamin, amely fontos az egészséges bőr megtartásához. Rostjai karbantartják az emésztést, mérséklik az egyes emésztőrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Hatóanyagai csökkentik a felnőttkori látásromlás kockázatát. Kiváló kálium- és vasforrás.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a halványsárga, kemény barack jól szállítható, de beltartalmi értéke csekélyebb. Az antioxidáns-tartalom az érés során nő, a már szétesően puha barackban a legmagasabb. A közepesen érett barack 2-3 napig hűtőszekrényben tárolható.

Apróra vágva keverhetjük müzlibe, édes kásába, palacsintatésztába. Kísérletezzünk! Daraboljuk zöldséges ragukhoz, sültekhez; keverjünk néhány félérett szeletet zöldsalátánkba. Ízesítsünk vele nyers, joghurttal turmixolt vagy főzött gyümölcslevest. Finom belőle az egynemű vagy más gyümölccsel keverten készült lekvár.

Aszaláshoz vágjuk félbe a hibátlan, félérett gyümölcsöket. Tiszta kendőn (pl. régi lepedő) a napon megszárítjuk, majd félhomályos, szellős, porvédett helyen tovább szárítjuk. Minden egyes barackot naponta legalább egyszer át kell fordítani. Gázsütőben 50-60 fokon néhány óra alatt elkészül.

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

Képek forrása [cc]: jow

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás