• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Most kell vetni: tavaszi teendők

2011.03.22. /

Habár úgy tűnik, nehezen érkezik a tavasz, néhány kerti növény vetését már a napokban beütemezhetjük. Azok sem unatkozhatnak, akiknek csak ablakpárkányuk vagy erkélyük van.

Kertbe: cékla

A cékla egészséges, méregtelenítő, immunerősítő hatású, folsavtartalma miatt kifejezetten ajánlott a növekedésben lévő gyerekeknek és a kismamáknak.

A céklából nemcsak savanyúság készülhet, hanem fogyaszthatjuk sütve, töltve, húsát vagy fiatal levelét salátaként és levesként is. A céklamagokat szakaszosan ültethetjük áprilistól nyár elejéig. 2,5 centiméter mély barázdákba, egymástól nyolc centiméterre vessük, a sortávolság húsz centiméter körül legyen.

A cékla a legtöbb helyen megterem, de kifejezetten kedveli a termékeny, nedves talajt és a szabad, napos területeket. Az első termés a vetés után nagyjából két hónappal érik be. Érdemes annyit szedni belőle, amennyire épp szükségünk van, így frissen kerülnek tányérunkra a vitaminok és a tápanyagok.

 

 

Balkonra: bazsalikom

A hívogató illatú bazsalikomot nevelhetjük balkonládában vagy akár ablakba tett cserépben is.

Magjait késő tavasszal vessük el nagyjából egy centiméter mélyen, laza talajba, lehetőleg félárnyékos, meleg helyre. Pár hét után ritkítsuk vagy ültessük szét a növényeket húsz centiméteres távolságban. A bazsalikom leveleit folyamatosan szedjük, mert azok a növény virágzásakor megkeserednek.

Fűszerezéshez használjuk a friss leveleket. Paradicsomos ételek, tésztaszószok, sültek és zöldséglevesek üde kísérője lehet, érdemes kipróbálni citrommal vagy fokhagymával kombinálva is. Légmentesen lezárva, fagyasztva vagy olajban elrakva tárolhatjuk el télire.

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében