fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A mosógépek kímélő programja ontja magából a mikroműanyagot

Ha ökotudatosan igyekszünk élni mindennapjainkat és nem akarjuk mikroszálakkal szennyezni a vizeinket, mosáskor felejtsük el a kímélőprogramot – ezt a meglepő eredményt hozta a Newcastle-i Egyetemen elvégzett vizsgálat. 

Valahányszor nylon, poliészter, akril vagy egyéb műszálból készült ruhát mosunk gépben, milliónyi műanyag mikroszál mosódik a szennyvízbe. Márpedig a ruhaipar egyre nagyobb arányban használ műszálas alapanyagot – a textilipar több mint 42 millió tonna műszálas szövetet gyárt évente, ennek 80%-ából ruházati termék készül. Korábbi kutatások kimutatták, hogy amikor műszálas ruhát mosunk, mosásonként 500 ezer-6 millió mikroszál kerül a szennyvízbe.

A mosógépek különböző programjai eltérő mennyiségű, hőfokú vizet használnak, eltérő ritmusban és fordulatszámon mossák a szennyest. A kímélőprogramot a gyártók kifejezetten finom bánásmódot igénylő, kényesebb ruhadarabokhoz ajánlják. Ezért döbbentette meg a kutatókat, amikor azt találták, hogy a kímélő program valójában lényegesen – 800 ezerrel – több rostot szakít ki mosáskor.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


A Newcastle-i Egyetem labortesztjeiben, majd a Procter & Gamble kutatóközpontjában valós mosógépeken azt vizsgálták, mennyi mikroszál mosódik ki a programok során fekete poliészter-pólókból.

„Meglepett minket az eredmény. Azt várnánk, hogy a kímélő programmal védjük a ruhát, és ezzel a környezetet is” – kommentálta az eredményt Grant Burgess mikrobiológus professzor, a kutatás résztvevője.

A kímélőprogramok az alap színes mosóprogramokhoz képest lényegesen több vizet használnak, a mikroszál-szennyezés tehát lényegében a használt víz mennyiségétől függ, és nem a dob forgási sebességétől, sem attól, milyen gyakran változik a forgás iránya vagy hogy a program mennyi ideig tart szünetet – ahogy ezt korábban gondoltuk.

Ma már tudjuk, hogy a mikroműanyagok jelen vannak az általunk is fogyasztott tengeri halakban, más tengeri állatok szervezetében, a levegőben, és a székletünkben is. A jelenség nemcsak a tengeri herkentyűket érinti: a mikroműanyagok ott vannak a hazai folyókban is, nemrég pedig jóganadrágokból és zoknikból származó mikroműanyagot mutattak ki a Brit-szigetek körüli vizekben élő delfinek szervezetében is.

 

Ezek a legjobb mosógépek

A TVE legfrissebb tesztében megnéztük, hogy az itthon kapható mosógépek közül melyiket érdemes megvenni: milyen jól mosnak, centrifugálnak és mennyire alaposan öblítik ki a mosószert a ruhából.

Mennyit tudnak a Candy, az Indesit, a Whirlpool, az LG, a Miele és a többi márka különféle típusai? A mosógép nem kis kiadás, de érdemes okosan választani: azt találtuk, hogy árban nincs komoly különbség a leggyengébb és az egyik legjobb modell között.

 

Mit tehetek?

✓  Kerüld a szintetikus ruhákat! Korábban részletesen foglalkoztunk vele, milyen ruhát vegyél, ha nem akarsz mikroműanyagot mosni a folyókba.

✓  Moss kevesebbet!

✓  Moss alacsony hőfokon!

✓   Kerüld a szárítógépet!

✓   És most már tudjuk: kerüld a kímélő programot!

(A Holy Duck blogon Mengyán Eszter remekül összeszedte, mit tehetsz, hogy mosáskor kevesebb mikroműanyag kerüljön a természetbe.)


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) támogatásával készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás