fbpx

| szerk

Mócsingos és rántásszagú a gyerekek ebédje

Jellegtelen íz, levesnek mondott opálos lében úszkáló szétfőtt zöldségek és erős rántásszag. Ma is így jellemezhető a gyerekmenzák menüjének nagyobb hányada – derül ki a NÉBIH január óta tartó vizsgálataiból.

Van ennél még rosszabb is, a fenti jellemzés ugyanis egy átlagos gyerekmenzai ebédre vonatozik, annak ellenére, hogy az Országos Tisztiorvosi Hivatal ajánlása szerint a gyerekeknek napi szinten kellene teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget kapniuk, a levespor, ételízesítő, édesség pedig kifejezetten kerülendő.

Egy 2009-es vizsgálat már megállapította, hogy az óvodai közétkeztetés „sem minőségében, sem mennyiségében” nem felel meg a követelményeknek. A gyerekek nem kapnak minden nap friss zöldséget, gyümölcsöt, az ételek sótartalma rendkívül magas, és korszerűtlenek az ételek elkészítésének módjai. A folyadékpótlást az óvodák egyharmadában nem az egészséges táplálkozásnak megfelelő italokkal biztosították.

A helyzet nem javult, ez derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közétkeztetési programjának eddigi vizsgálataiból, amelynek során a gyermekek bölcsődében, óvodában, iskolában felszolgált ételeit érzékszervi vizsgálatnak vetik alá.

A NÉBIH vizsgálatában a véletlenszerűen kiválasztott gyermekintézményekből a laboratóriumba érkezett ételeket akkreditált módszerrel vizsgálóbizottságok értékelik. Január óta cikkünk írásáig 73 intézmény ebédjét vizsgálták a külső megjelenés, állag, szag és íz élmény alapján, majd az eredményeket egy értékelési skálán összegezték. 

Az átlagos ebéd is átlag alatti

A bevizsgált ebédek több mint a felét (42) átlagosnak értékelték, ami néhány ebédnél már bőven súrolja az ehetetlen kategóriát. A jellegtelen ízen és a rántásszagon felül a nem harmonikus, nem kellemes, fűszercsomós, sületlen, szálkás, sós – ezek voltak a leggyakrabban előforduló negatív megjegyzések.

Egy “átlagos” ebéd: Jó étvágyat!

Az átlag alattira értékelt koszt (13 volt ilyen) ennél egy kicsit rosszabb: „gyenge, jellegtelen”, „az ételízesítő jellegzetes illata dominál”, „húskonzerv és vöröshagyma illat”, „fémes mellékíz” és még sorolhatnánk. Nem megfelelő értékelést eddig egyetlen intézmény, az Andor Ilona Ének-zene Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában felszolgált menü kapott. A zöldbablevesben túlfőtt a tészta, a leves zsíros rántásszagú, a zöldbab kellemetlen, idegen mellékízű, a lé opálos. A krinolinos paprikás burgonya kellemetlen mellékízű, a hús nagyon csípős volt. (Érdekes módon az ebéd attól a cégtől származik, amelynek ebédje egy másik intézmény esetében kiváló minősítést kapott.)

Az ehető már átlagon felülinek számít

Átlagon felül szintén 13 intézmény teljesített. A részletes eredményeket olvasva ez a kategória körülbelül azt jelentette, hogy az ételek úgy néztek ki és olyan ízűek voltak, ami elvárható az elnevezésük alapján. A zöldségek, a tészta jól megfőttek, a hús is jól átsült. Az ételen semmilyen idegen szag nem érződött. Íze az „összetevőkre jellemzően kellemes, harmonikus”.      

                         

Kiválóan megfelelt

„A hús és a zöldségek puhák, a kukorica kellemesen ropogós. Pirospaprikától színezett barnás-narancsszínű mártásban eltérő méretű húsdarabok, kukoricaszemek, apróra vágott pritaminpaprika kockák, zöldfűszerek, hagyma” – egy kiválóan megfelelt ebéd jellemzése. A vizsgált intézmények közül mindössze 4 ebéd kapott ilyen minősítést. Lehangoló eredmények. És akkor a beltartalom egészséges vagy nem egészséges voltáról még nem is beszéltünk.

Kép: NÉBIH

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás