fbpx

| Kerekes Anna

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Miutcánk.hu: “ez egy fantasztikus dolog lesz”

Szabó Dávidban a tavalyi árvízi önkénteskedés közben fogalmazódott meg, hogy milyen jó lenne egy összetartó országban élni minden nap. Erre alapította a miutcánk.hu-t: segíteni egymást egy közösségi oldalon keresztül.

Futótársat keresel? Néha szükséged lenne varrógépre, de nem akarsz venni egyet? Ismersz a környéken egy jó pékséget? Vacsorához készülődés közben jössz rá, hogy valami hiányzik és jó lenne kölcsönkérni valakitől? A miutcánk.hu-n biztosan találsz valakit a közelben, aki tud segíteni. Egy egyszerű regisztráció után már láthatod is, hogy kikre számíthatsz a környékeden.

 

A csapat, középen Szabó Dávid

Hogyan lehet csatlakozni a Mi utcánkhoz?

Ez egy honlap, ahova regisztrálni kell. Egy környék úgy nyílik meg, ha 30 ember regisztrált. Nálunk a környék a 800 méter sugarú körzeted. A környéket a saját (regisztrációkor megadott) lakcímed alapján határozza meg a rendszer, ez alapján listázza ki a szomszédjaidat, illetve a szomszédjaid hozzászólásait, interakcióit

 

Hány felhasználó van a rendszerben?

Jelenleg 25 ezer felhasználónk van, amit ez év augusztusa óta értünk el.

 

Mennyire elterjedt az országban?

Még eléggé Budapest centrikus, bár már szinte az összes többi nagyvárosban vannak csoportok.

 

 

Kik a célközönség?

Leginkább a 20-40 év közötti emberek, akik nyitottak egymásra, hajlandóak kimozdulni és szeretnének közösen tenni valamit a környezetükért.

 

Hogyan lehet használni a miutcank.hu-t?

Jelenleg honlapon keresztül lehet használni a miutcánk.hu-t, de a későbbiekben telefonos alkalmazást is szeretnénk.

 

Méritek a felhasználók elégedettségét? Mennyire elégedettek a felhasználók a szolgáltatással?

A felhasználók visszajelzéseire nagy hangsúlyt fektetünk már az elejétől kezdve. Velük együtt építjük az oldalt. Nagyon sok e-mailt kapunk a felhasználóktól, amelyekben vannak ötletek, hibabejelentések és bíztatások. De összességében nagyon pozitívak a visszajelzések.

 

Lehet visszajelzést küldeni a felhasználótársakról, lehet-e pontozni?

Most még nem lehet, de a későbbiekben lehet majd értékelni egymást.

 

Van, aki tollasozáshoz talált társat

Van valamilyen emlékezetes történetetek a felhasználóktól?

Több ilyen is volt. Egyszer például egy környéken egy hajléktalan bácsinak akartak nyári ruhákat gyűjteni, mert csak téli ruhái voltak. Ami most a legemlékezetesebb, hogy gyerekek mellé kerestek pótnagyszülőket. De sokan találtak maguknak futótársat is például. Ezeket sokszor a facebook oldalunkon is megosztjuk, amihez a képeket Janotyik Évi munkatársunk csinálja.

 

Tudjátok, hogy milyen kételyeik vannak a felhasználóknak a szolgáltatással kapcsolatban?

Ez az egész a bizalomról szól. Szeretnénk, ha megbíznának a honlapban az emberek, és egymásban is, mint felhasználókban és ismernék a környéküket. Ez egy folyamat. Sajnos eléggé bizalmatlan világban élünk, de mi ezen szeretnénk változtatni, mert csakis úgy lehet egy jobb világot építeni, ha bízunk egymásban. Ez egy kemény munka, de mi ezen dolgozunk.

 

 

Honnan jött az ötlet? Kik csinálják a miutcánk.hu-t?

Az ötlet tavaly nyáron pattant ki a fejemből. A BKF-en végeztem turizmus-vendéglátás szakon. Az egyetem után valami olyat akartam csinálni, ami igazán érdekel. Csináltam egy néhány pontból álló listát, hogy milyen az álom munka. Két hét után pattant ki a fejemből, hogy nem ismerem a környékemet. Nagyon sok dolgot kérek kölcsön a nagyszüleimtől, akik mellettünk laknak. És azon gondolkoztam, hogy oldják meg az ilyen problémákat azok, akiknek nincs ez a lehetőség. A másik észrevételem az volt, hogy nagyon széthúzó ez az ország. A globalizálódó világban, a technika fejlődésével egyre jobban eltávolodunk egymástól. Amikor tavaly kint voltam az árvíznél önkénteskedni, akkor megtapasztaltam, hogy milyen egy összetartó ország ereje. Ezután arra gondoltam, miért ne élhetnénk így az év 365 napján?

Ekkor jött a miutcank.hu ötlete. Találkoztam Zsoltival (Bakó Zsolt), aki programozó és még az egyetemről ismertem. Aztán csatlakozott Gazsi (Horváth Gazsi) egy ötletversenyen. Most már összesen tízen vagyunk, ebből négyen az alapítók.

Nagyon szeretem a fenntarthatósággal foglalkozó dolgokat és a közösségi dolgokat. Ebben az oldalban pedig mind kettő benne van.

 

Mi a célotok a miutcank.hu-val?

Nagyon nehéz a mai világban lenyugodni és környezettudatosan élni. Szeretnénk az embereknek is egy olyan lehetőséget adni, hogy akiben benne van az a fajta inger, hogy így éljen, az minél komfortosabban tudja ezt megtenni. Például kölcsön lehessen kérni olyan dolgot, ami drága, és amit nem kell minden nap használni.

 

Ismertek más hasonló hazai kezdeményezést? Mit gondoltok róluk?

Külföldön van már pár hasonló, de itthon még nem nagyon. A különféle szívességbankok hasonlóak talán, jóban is vagyunk pár oldallal. Örülünk, hogy ők is ezt a vonalat erősítik.

 

Pénzügyileg mennyire fenntartható egy ilyen oldal működtetése? A befektetett pénz megtérül?

Volt egy verseny, amit megnyertünk, onnan lett pénzünk az oldal működtetéséhez. Most dolgozunk egy fenntarthatósági üzleti modellen, ami nyilván harmóniában van a mi célunkkal, hogy csökkentsük a pazarlást, közelebb kerüljünk egymáshoz, de ennek fenntartási költségei is vannak.

 

Szemétszedés együtt

 

Mennyire csökkenti a felhasználók ökológiai lábnyomát a szolgáltatás?

Szerintem a környezettudatosság nagyon jelen van, sőt egyre jobban. Nagyon sok lehetőség van ebben az oldalban és nagyon sok ötletünk van, ami a fenntarthatósággal kapcsolatos. Ezeket próbáljuk majd minél jobban behozni. Nyilván ezt nem lehet erőltetni. De ha kialakul majd egy platform, egy látható oldal, hogy ki mennyit spórolt, ki mennyire csökkentette az ökológiai lábnyomát, akkor ez egy fantasztikus dolog lesz.

 

TudatosVásárló.hu cikksorozatot indított olyan hazai vállalkozások bemutatására, amelyek segítik használati tárgyaink közösségi használatát és/vagy a közösség erejét felhasználva igyekeznek jobbá tenni az életünket és zöldebbé tenni a Bolygót. Sorozatunk hamarosan új kezdeményezés bemutatásával bővül. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás