• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mitől döglik a légy – veszélyes anyagok a háztartási rovarirtó szerekben

2005.09.07. /
A Levegő Munkacsoport kutatásai során kiderült, hogy a hazai boltokban kapható háztartási rovarirtó szerek olyan veszélyes anyagokat tartalmaznak, méghozzá hatósági engedéllyel, amelyek egészségkárosító hatása ismert, sőt egyes anyagok az EU területén már növényvédő szerként sem használhatóak.

A Levegő Munkacsoport sajtóközleménye

Idén májusban a Levegő Munkacsoport felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest belterületén egy olyan vegyszerrel, dichlorvos-szal végzik a szúnyogirtást, melynek rákkeltő minősítése az elhíresült DDT-vel azonos. Ezt a hatóanyagot viszont az engedélyező hatóság adatai alapján meg lehet találni több otthoni használatra árusított rovarirtó szerben (például Hit légy- és szúnyogirtó aeroszol; Flotox légy- és szúnyogirtó aeroszol; Unicron Extra csótányirtó aeroszol).

A problémával összefüggésben ellenőriztük, hogy a lakosság számára a boltokban árusított rovarirtókban és -riasztókban vajon milyen vegyszereket használnak és azoknak milyen hatása lehet. Ez különösen fontos azért is, mert a veszélyes szerek szakszerűtlen használata tovább növeli a kockázatot. Laikus felhasználás miatt dózisokról sem igazán lehet beszélni, hisz vannak, akik egy fél doboz sprayt kifújnak pár szúnyogra. Tartottunk attól, hogy a rovarirtókra vonatkozó következetlen és hiányos hazai szabályozás és engedélyezés miatt egyes cégek Nyugaton már eladhatatlan, káros hatású szereket forgalmaznak hazánkban.

Sejtésünk sajnos beigazolódott: az engedélyezett szerek között találtunk olyan anyagokat, amelyeket negatív egészségügyi hatásaik miatt az egész Európai Unióban kitiltottak a növényvédelemből. Olyan anyagok is előfordultak, amelyeket I-es vagy II-es forgalmi kategóriába soroltak növényvédőszerként – azaz ezeket csak szakember használhatja a veszélyei miatt. Találtunk valószínűleg rákkeltő, illetve hormon és immunrendszert károsító anyagokat, és ami nehezen magyarázható, olyan anyagokat is engedélyeztek beltéri használatra, amelyekre a szabadban munkaegészségügyi várakozási időt írnak elő (azaz sem ember, sem állat nem mehet be a kezelt területre adott ideig). Ez a kitétel azért is kiemelendő, mivel lakásokban a hatóanyagok lebomlása egészen máshogy alakul (általában sokkal hosszabb), mint szabadtéren. E szabadon vásárolható mérgek címkézése is igen hiányos. „Bio”-nak neveznek el szintetikus mérgeket; nem jelzik, hogy mennyit szabad belőlük használni. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy ezeket a mérgező szereket illatosítsák és ezáltal még fokozottabb használatra serkentsenek.

A Levegő Munkacsoport felmérése természetesen nem teljes. Csak azok a termékek szerepelnek a listánkon, amelyek az általunk bejárt négy boltban kaphatóak voltak. Fel kell hívni figyelmet arra, hogy részben a reklámok sugallatára rengeteg felesleges rovarirtó szert használunk. Fontos hangsúlyozni, hogy létezik számtalan, az emberi egészségre nem, vagy lényegesen kevésbé ártalmas rovarirtó és rovarriasztó szer. Tehát van lehetőség arra, hogy elkerüljük a felesleges használatot, vagy keressünk természetes alternatívákat. Ismert például a levendula molyűző hatása, melynek a szaga is kellemesebb a mérgező naftalinénál. Ha mégis feltétlenül szükséges szintetikus szert használnunk, tájékozódjunk annak egészségügyi hatásáról (angolul megtalálható a http://www.pesticideinfo.org/ címen, a magyar adatbázis felállításán dolgozunk), és keressük a legkevésbé ártalmas szert. A rovarirtó és -riasztó szerekkel kapcsolatos problémákra azonban egy sokkal szigorúbb és következetes szabályozás nyújtana megfelelő megoldást, mely nem engedi a káros anyagok használatát semmilyen esetben, ha léteznek biztonságos alternatívák. A hazánkban engedélyezett készítmények sürgős és alapos felülvizsgálatát és engedély-visszavonását javasoljuk.

A Levegő Munkacsoport értékelése az egyes boltokban kapható kockázatos rovarirtókról és rovarriasztókról a Pesticide Action Network adatbázisa (www.pesticideinfo.org) alapján

A hatóanyag neve és hatása

Termékek

esbiotin, esbiotrin, S-bioalletrin, esbiol, s-bioallethrion, esbiothrin: emberen lehetséges rákkeltő hatású piretroid, Az anyag nagyon mérgezõ a vízi élõlényekre. (EU-ban és Magyarországon is 2003 óta tiltott növényvédő szerként, 2076/2002/EC.)

Biolit párologtatófolyadék (szúnyog)
Biolit párologtatólapka (szúnyog)
Biolit plus spay (darázs)
Biolit spray (légy-szúnyog)
Biolit spray (csótány-hangya)
Mortein párologtató
Orion molyirtó
Orion protector utántöltő
Chemotox utántöltő
Vape lapka (légy)

Cipermetrin, cypermethrin: erősen mérgező, bőr- és szemirritáló, esetleges rákkeltő piretroid (csak Mo. használja az EU-ban)

Mortein lure'n'kill spray (csótány-hangya)
Protect permet (mászó)
Raid Max spray (csótány-hangya)

d-fenotrin, d-fenothrin: Lehetséges hormonmoduláns. Az anyag nagyon mérgezõ a vízi élõlényekre (fenotrin EU-ban és Magyarországon is 2003 óta tiltott növényvédő-szerként).

Mortein Ultra spray (légy-szúnyog)
Protect spray (légy-szúnyog)
Orion spray (légy-szúnyog)

Klórpirifosz, chlorpyrifos: hormonmoduláns, idegrendszerre ható, állatokon rákkeltő, halakra és méhekre veszélyes, (EU-ban várható a betiltása) szerves foszforsav-észter vegyület.
A hazai biztonsági adatlapja szerint: Szigorú higiéne! Serdülők és gyermekek expozícióját el kell kerülni!
A levegőben lebegő részecskék veszélyes koncentrációja azonban, gyorsan kialakulhat permetezés vagy kiszórás esetén. Az anyagnak hatása lehet az idegrendszerre, okozhat görcsöket, légzési elégtelenséget.

Orion csapda (hangya)
Orion csapda (csótány)
Protect Hangyairtó granulátum
Raid csapda (hangya)

Megj: a csapdák kockázata lényegesen kisebb, mintha a levegőbe fújjuk, vagy párolog

Metomil, methomyl: erősen mérgező, idegrendszert károsító, hormonrendszerre ható szer.

Protect szexferomon (légy)

Alletrin, d-alletrin, allethrin: emberen lehetséges rákkeltő, hormonmoduláns piretroid vegyület (EU-ban és Magyarországon is 2003 óta tiltott növényvédő-szerként).

Biotoll Bengal spirál (szúnyog)
Protect B spirál (szúnyog)
Protect B lapka (szúnyog)
Raid lapka
Raid spirál
Raid párologtató
Vape spirál
Vape mini spirál

Bioalletrin, bioallethrin: emberen lehetséges rákkeltő, hormonmoduláns vegyület

Mortein Insect seeker spray (légy-szúnyog)
Uni-tox spray illatosított (légy-szúnyog)
Vape lapka (légy)

piperonyl butoxide: emberen lehetséges rákkeltő,

Biolit spray (légy-szúnyog)
Származék: Chemotox Bogáncs spray (kutya rovartalanító)

permetrin, permethrin: piretroid, EPA C besorolás szerint: emberen esetleges rákkeltő, hormonmoduláns, lehetséges immunmoduláns, halakra veszélyes.
(EU-ban 2003-tól tiltott növényvédő-szer, Magyarország derogációt kért a használatára.)

Biolit spray (légy-szúnyog)
Biolit spray (molyirtó)
Chemotox spray (molyirtó)
Chemotox spray (csótány, hangya)
Diffusil repelent plus spay ruhára (kullancsriasztó)
Protect porozó (mászó rovarok)
Protect 3X hatás spray (mászó rovarok)
Raid levendula spray (molyirtó)

deltametrin, deltamethrin: vízi környezetre kiemelten veszélyes piretroid, lehetséges génkárosító.

Biolit spray (csótány-hangya)
Biolit spray (molyirtó)
Biolit plus spay (darázs)
Chemotox spray (légy)
Chemotox spray (csótány, hangya)
Chemotox DOMOTEX porozószer (hangya)
Mortein Barrier outdoor spray (csótány-hangya)
Protect permet (mászó rovarok)
Protect New habspray (mászó rovarok)
Uni-tox spray illatosított (légy-szúnyog)

tetrametrin, tetramethrin: emberen lehetséges rákkeltő piretroid vegyület.

Chemotox Bogáncs spray (kutya rovartalanító)
Chemotox spray (molyirtó)
Chemotox spray (csótány, hangya)
Protect spray (repülő)
Protect Biztos hatás
Származék: Chemotox Bogáncs spray (kutya rovartalanító)
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében